En Sıcak Konular

Esad kendine kale inşa ettiriyor

3 Ocak 2012 11:01 tsi
Suriye'deki çatışmalar Arap Ligi gözlemcilerinin varlığına rağmen kontrolden çıkarken Esad'ın kendini ve Alevileri korumak için Ensariye Dağları'na sığınak yaptırdığı iddia edildi

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ülkedeki çatışmaların iç savaşa dönüşmesi ihtimaline karşı kendine batıdaki Ensariye Dağlarına büyük bir sığınak yaptırdığı iddia edildi. İsrail gizli servisi Mossad'a yakınlığı ile bilinen DEBKAfile web sitesine göre Esad Alevilerin çoğunlukta olduğu Ensariye Dağları'na inşa edilmesi emrini verdiği modern kale için askeri istihkâm birimleri harekete geçirildi. Tünel ve mağaraların da kullanılacağı bu sığınağın tank tuzakları ve füze savunma sistemleriyle donatılacağı iddia edildi. Sığınağın bitince Ortadoğu'nun en korunaklı bölgelerinden biri olacağı belirtildi. Esad, ailesi ve rejim diğer ileri gelenlerinin çatışmaların Şam'a sıçraması ve güvenliklerinin azalması durumunda bu kaleye taşınacakları iddia edildi. Kasım'ın son haftasından itibaren bazı Alevi ailelerin Lazkiye, Hama ve Humus'tan bölgeye tahliye edilmeye başlandığı belirtilirken, sığınak ve etrafına erzak depolandığı aktarıldı.

1 MİLYON ALEVİ TAHLİYE EDİLECEK
DEBKAfile'ın askeri ve istihbarat kaynaklandırdığı habere göre, ülkede bulunan 3.5 milyon Alevi'nin yaklaşık bir milyonu Ensariye Dağları'nda inşa halindeki korunaklı bölgeye aktarılacak. Esad'ın bu modern kaleyi inşa etmesinin iki temel nedeni olduğu belirtildi. 1 İç savaş çıkması durumunda Alevi azınlığı 37 yıldır baskı rejimi altında yaşayan Sünnilere karşı korumak. Bölgeye tahliye edilen Alevilerin muhaliflere karşı bir koruma çemberi görevi göreceği kaydedildi. 2. Alevi halkı ülkedeki diğer toplumlardan ayrı olarak bir araya getirmek, onların rejim karşıtı hareketlerden uzak tutacak ve rejimin ana savunması haline getirecek.

ALEVİLER BİLE İTİRAZ EDİYOR
Sitenin belirttiğine göre bazı Alevi köyleri evlerini bırakıp dağlarda yaşamaya sıcak bakmıyor. Humus ve Hama'da bazı Alevi köylerinde ileri gelenlerin rejim karşıtlarıyla anlaştığı ve oğullarını Şabbiha isimli milis güce göndermemek şartıyla muhaliflerden dokunulmazlık aldıkları belirtiliyor.

BAŞKONSOLOSLUK BOŞALTILDI
Aralık başında 5 gün kapalı kaldıktan sonra yeniden açılan ve 26 Aralık 2011 günü hizmetlerini tamamen durduran Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosluğu, dün hizmet binasında bulunan eşyaları toplatarak, binayı boşalttı. Kemal Köker Caddesi'nde bulunan konsolosluk binasının tabelaları söküldükten sonra toplanan eşyalar kamyonlara taşındı. Taşınma işlemleri devam ederken konsolosluk binasında bulunan Başkonsolos Muhammed Necdet Şehit, gazetecilerin röportaj talebini yardımcıları aracılığı ile geri çevirdi. Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosluğunda bulunan eşyaların bir kısmının Ankara'daki Suriye Büyükelçiliğine, bir kısmının ise İstanbul'daki Başkonsolosluk binasına götürüleceği bildirildi.

HATAY'DAKİ FÜZELER SURİYE'YE ÇEVRİLDİ
Suriye'de, geçen yılın Mart ayında Dera kentinde başlayan olayların önüne geçilemezken, Suriye olası bir dış müdahaleye karşı, Kamışlı ve Ayn Divar bölgelerindeki Scud füze bataryalarını Türkiye'ye çevirmişti. Suriye'nin adımına Türkiye Hawk füzeleri ile cevap verdi. Türkiye'nin Ortadoğu'yu koruma şemsiyesi olarak nitelendirilen ve Hatay'ın Suriye sınırı yakınlarındaki Kale Köyü'ne konuşlandırılan Hawk füzeleri Suriye'ye çevrilmiş durumda. Türkiye ile İsrail arasında kriz nedeni olduğu öne sürülen füze savunma sistemi, Kale Köyü'nde kullanılmayan Jandarma Karakol binasında 2 yıl önce kuruldu. Her birinin üzerinde 3 füze bulunan 2 adet I-Hawk rampası konuşlu sistem, "Türkiye'nin Ortadoğu'ya koruma şemsiyesi" olarak nitelendiriliyor.

ORDU ÇEKİLDİ, KESKİN NİŞANCILAR VURUYOR
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi dün yaptığı basın toplantısında, rejime bağlı askeri birliklerin şehirlerden çekildiğini ancak keskin nişancıların hâlâ şehir merkezlerinde konuşlandığını söyledi.

ESAD'LA GÖRÜŞÜLECEK
Suriye'deki 70 Arap Ligi gözlemcisiyle görüştüğünü belirten Arabi, "Hâlâ keskin nişancılar ve silah sesleri var. Sivillerin yaşamlarını tehdit ediyorlar. Bunu Suriye hükümetiyle görüşeceğiz" dedi. Arabi ayrıca gözlemcilerin başında olan Sudanlı Ahmed Mustafa El Debi'nin ilk raporunu birkaç gün içinde sunacağını da ekledi. Suriye'de dün ikis Humus'ta olmak üzere en az 3 kişinin öldüğü belirtildi. Öte yandan İsrail Savunla Bakanı Ehud Barak Esad'ın devrilmesinin an meselesi olduğunu söyledi.

sabah





Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs