En Sıcak Konular

Lokantalardaki menülere kalori yazılacak

3 Ocak 2012 10:12 tsi
Obeziteyle mücadele eylem planı yürüten Sağlık Bakanlığında bir ilke imza atılarak ziyaretçilere ikram edilen yiyecek ve içeceklerin içerdiği kalori miktarını gösteren menüler hazırlanacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bunu süreç içinde kendileriyle de görüşerek bütün gıda sektörüne yaygınlaştıracağız. Restoranlara, pastanelere, benzeri diğer yerlere" dedi. Akdağ, 2012’de obeziteyle mücadelede atılacak adımları ve Bakanlığında hayata geçirilecek uygulamaları anlattı.

Obeziteyle mücadele konusunda yeni bir takım uygulamalar başlatmayı planladıklarını belirten Akdağ, şişmanlıkla mücadele ederken kişinin, tükettiği kalorinin farkında olmasının önemine değindi.

Yüksek kalorili gıdaların daha az tüketilmesiyle şişmanlıktan korunabilineceğini belirten Akdağ, "Arkadaşlarıma talimat verdim. Bana gelen misafirler için bir menü hazırlıyorlar. Ne varsa çay, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu, çerezimiz, meyvemiz var, sebze de ikram edeceğiz bundan sonra, sebze tabağı. Bütün bunların menüsünü ve kalorilerini gösterir biçimde gelen misafirimize sunacağız, bunların içinden seçecekler" dedi.

"LOKANTALARDAKİ MENÜLERE DE KALORİ YAZILACAK"

Meclis lokantasındaki menüde, o gün tüketilen yiyeceklerin kalorilerinin yazıldığını, yemek yiyeceklerin kalori durumunu gözönüne alarak sipariş verdiklerini belirten Akdağ, şunları söyledi: "Bunu süreç içinde kendileriyle de görüşerek bütün gıda sektörüne yaygınlaştıracağız. Restoranlara, pastanelere, benzeri diğer yerlere. Bir de gıda paketlerinin üzerinde porsiyonun ya da belli bir gramının enerjileri yazar biliyorsunuz. Bunların okunmasını sağlayacak tedbirler alacağız. Anlaşılırlığının yanı sıra, bir de çok küçük yazılıyor paket küçükse de okumak imkansız oluyor.Bunların okunabilir hale gelmesini sağlayacağız.

Şişmanlıkla ilgili yürütülen büyük bir eylem planımız var. Bunu 2012’de çok ciddi medya kampanyalarında vatandaşlarımızın farkındalığını artırarak yürüteceğiz. Çünkü bu meselelerde başarılı olmanın yolu, önce farkındalığın artırılması, sonra davranışın değiştirilmesidir."

"BÖREK ÇÖREK YERİNE SEBZE"

"Çocukları aşılayarak onları korunabilir hastalıklardan koruyabilirsiniz. Sigara tüketimini azaltarak, kronik akciğer ya da gırtlak ve akciğer kanserini azaltabilirsiniz ama yemek konusunda insanların ağzına fermuar çekmek mümkün değil. Kendi fermuarını, kendi çekmeyi bilecek" diyen Akdağ, bunun için de toplumda farkındalığın artması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, "Örneğin, ben şunu çok arzu ediyorum. Kadınlar, Anadolu’da sık sık "gün’ diye tabir edilen toplantılar yaparlar. Buralarda ikram olarak pasta çörek yerine ne zaman sebze ikram edersek o zaman büyük ilerleme kat etmişiz demektir. Bu diğer mücadeleden daha zor. Çünkü sigara mücadelesi daha zordu ama zararını insanlara anlatmak daha kolaydı. Yemenin zararlı olabileceğini anlatmak daha zor" diye konuştu.

aa 



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,864 µs