En Sıcak Konular

CHP'li Güler: Uludere hükümetle tarihe geçti

3 Ocak 2012 09:51 tsi
Birgül Ayman Güler, Uludere olayının hükümetin bir an önce hem yaslı ailelere, hem Türkiye ve dünya kamuoyuna hesap vermek zorunda olduğu bir olay olarak tarihe geçtiğini ifade etti.

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Uludere olayının hükümetin bir an önce hem yaslı ailelere, hem Türkiye ve dünya kamuoyuna hesap vermek zorunda olduğu bir olay olarak tarihe geçtiğini ifade etti. Hükümetin sorumluluğunun yalnızca Uludere olayının “gizlerini” açıklamakla sınırlı olmadığını da belirten Güler, “Uludere olayındaki sorumluluk hükümetin mevcut iktisadi ve toplumsal politikalarıyla bağlı bir sorumluluktur” dedi.

-Güler, Kılıçdaroğlu’nun Uludere ziyaretinde helikopter tahsis edilmemesine ilişkin ise hükümetten kendilerine henüz herhangi bir açıklama gelmediğini söyledi.

-CHP Sözcüsü, parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay için imza toplamaya başladığı iddialarını ise, "Demokratik haklardan biridir, belli sayıları olan bir süreç elbette bu imzalar toplanabilir. O süreci hep birlikte göreceğiz” şeklinde değerlendirdi.

ANKARA (ANKA) – CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Uludere olayının hükümetin bir an önce hem yaslı ailelere, hem Türkiye ve dünya kamuoyuna hesap vermek zorunda olduğu bir olay olarak tarihe geçtiğini ifade etti. Hükümetin sorumluluğunun yalnızca Uludere olayının “gizlerini” açıklamakla sınırlı olmadığını da belirten Güler, “Uludere olayındaki sorumluluk hükümetin mevcut iktisadi ve toplumsal politikalarıyla bağlı bir sorumluluktur” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığı’nda gerçekleştirilen MYK toplantısı sona erdi. Güler, yaklaşık üç saat süren toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında MYK toplantısına ilişkin bilgi verdi.

Güler, öncelikle Gazze’deki Filistin Hükümetinin Başbakanı ve Hamas Lideri İsmail Haniye’nin randevü talebi üzerine yarın saat 10.30’da CHP Genel Merkezinde Kılıçdaroğlu ile görüşeceklerini belirtti. Güler, Kılıçdaroğlu’nun CHP İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyon kapsamında, İzmir Adliyesi’nde ifade veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu telefonla arayarak desteklerini ilettiğini hatırlatırken, “Hesap vermek namuslu görevlerdendir, dolayısıyla CHP’nin hiçbir mensubu yargı önünde hesap vermekten kaçmaz. Ancak karşı karşıya kaldığımız şey yargı ve yargıya hazırlık yapan adil adli kavuşturmalar değildir” dedi. Güler, CHP Gençlik Kolları Başkanlığına da Barbaros Dinçer’in atandığını, Kadın Kollarında da geçici Merkez Yürütme Kuruluyla çalışmaların sürdürüldüğü belirtti.

Güler, MYK’da siyasi gündeme ilişkin ise Van depremi, Uludere olayı ve TBMM’de çalışma koşullarını değiştiren iç tüzük girişimi olmak üzere 3 konu üzerinde değerlendirmelerde bulunduklarını ifade etti.

Kılıçdaroğlu ve bazı MYK üyeleri ile yılbaşını Van’da geçirdiklerini hatırlatan Güler, Van ve Erciş ziyaretlerinde, üzerinden 2,5 ay geçmesine karşın yaraların hala sarılamadığını gördüklerini ifade ederek, barınma, sağlık ve eğitim sorunlarının devam ettiğini vurguladı. Van Valisinin verdiği bilgiye göre Van nüfusunun yüzde 30’unun, sayısal rakamla 180 bin kişinin Van’dan göçtüğünü belirten Güler, “Herhangi bir ülkede, 180 bin kişinin bir anda, bir afet nedeniyle evini barkını terk edip bir anda göçmesi büyük olay olarak değerlendirilir” diye konuştu. Güler, bu büyük olayın arkasında “siyasi yetersizlik” olduğunu ifade ederek, hükümeti “eşgüdümsüzlük ve hesapsızlıkla” suçladı. İşletmelerin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Güler, KOSGEB çerçevesinde esnafa sağlanan olanakların “son derece” yetersiz olduğunu saptadıklarını belirtti. Güler, Van’da saptadıkları diğer önemli bir konun da kiracıların durumu olduğunu ifade ederken, afet ve hukukun mülk sahiplerinin yararlanmaları esası üzerine kurulduğunu, bu nedenle afet ve imar hukukunda gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.

-“HÜKÜMET ENGEL ÇIKARIYOR”

Güler, Kılıçdaroğlu’nun Uludere ziyaretine ilişkin ise, önce bir helikopter tahsisinin söz konusu olduğunu ancak daha sonra hükümetin helikopter tahsisine izin vermeyeceği bilgisinin geldiğini belirtti. Uludere yolunda bir de trafik kazası yaşandığını anımsatan Güler, “Bu hükümetin toplumsal sorunlara dahil olma, çözüm yolunu gösterme, ortak aklı harekete geçirmek isteyen muhalefete ne tür engeller çıkardığının da bir başka göstergesi oldu” değerlendirmesini yaptı.

Uludere olayının hükümetin bir an önce hem yaslı ailelere, hem Türkiye ve dünya kamuoyuna hesap vermek zorunda olduğu bir olay olarak tarihe geçtiğini ifade eden Güler, olayla ilgili bilgilerin kamuoyuyla paylaşılmamasından rahatsızlık duyduklarını, hükümetin sorumluluğunu farkına vararak, gerçekleri kamuoyuyla paylaşmalarını umduklarını söyledi.

-“HÜKÜMETİN SORUMLULUĞU YALNIZCA ULUDERE OLAYININ GİZLERİNİ AÇIKLAMAKLA SINIRLI DEĞİL”

“Uludere olayı hükümetin az gelişmiş bölgelerde devlet ve kamu sorumluluğundan kaçması olarak Türkiye’nin büyük sorun alanlarından biri oldu” diyen Güler, kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirme politikasıyla kapatıldığını, kooperatif örgütlenmesinin şirket esprisine geri döndürüldüğünü, tarımsal üretim ve dağıtımla ilgili olan uzman kamu iktisadi teşebbüslerinin bir bir kapandığını, sanayi üretimi ve madenciliğe desteklerden vazgeçildiğini belirtti. Güler, “Sonuç, 18-20 yaşında okuma isteklisi gençlerimizin kaçakçılık şebeklerinin elinde oyuncak haline getirilmeleri oldu. Biz hükümetin sorumluluğunun yalnızca Uludere olayının gizlerini açıklamakla sınırlı olmadığı kanısındayız. Uludere olayındaki sorumluluk hükümetin mevcut iktisadi ve toplumsal politikalarıyla bağlı bir sorumluluktur. Bu nedenle mevcut politikalar gözden geçirilmelidir” dedi.

-TBMM İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ: “BU GİRİŞİMİ KINIYORUZ”

Güler, MYK toplantısında TBMM’de çalışma koşullarını değiştiren iç tüzük girişimini de değerlendirdiklerini ifade ederken, bunun “TBMM’nin arta kalan hareket alanının da daraltılması olarak” niteledi. Güler, “Öyle görünüyor ki, hükümet TBMM’nin muhalefetinin öneri sunma, soru sorarak yürütmeyi denetleme yetkilerini kısıtlamak istiyor. CHP MYK olarak bu çoğunluğun zorbalığı olan girişimini kınıyoruz. Bunun kabul edilmemesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

-“HÜKÜMETTEN HELİKOPTER AÇIKLAMASI GELMEDİ”-

Güler, basın mensuplarının sorularını da yanıtlarken, hükümetten kendilerine Kılıçdaroğlu’nun Uludere ziyaretinde helikopter tahsis edilmemesine ilişkin herhangi bir açıklama gelmediğini söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzeçebi’nin konuyla ilgili görüştüğü iddialarını sorması üzerine de Güler, “Çeşitli görüşmelerin olduğu doğru, bu görüşmelerin sonunda bu tahsisin yapılmadığı da 6-7 saatlik karayolu yolculuğuyla sanırım sabit. Bu sorunun cevabını hükümete yetkililerine sormak gerekiyor, nedir? Onu açıklığa çıkarmak için” dedi.

-“BİZ GİZLİ PLAN YAPAN SİYASET GRUPLARINDAN DEĞİLİZ”-

Güler, bir gazetecinin, “Bugün bir gazetede CHP’nin Mehmet Haberal’ı kurtarmak için gizli bir plan üzerinde çalıştığı iddia edildi. Bundan haberiniz var mı?” şeklindeki sorusu üzerine, “Biz gizli plan yapan siyaset gruplarından değiliz. Yapmak istediğimiz açıkça söylüyoruz. Biz yalnızca sadece Haberal’ı değil, Sayın Mustafa Balbay’ı ve bizi bütün dünyada çok zor duruma düşüren mazbatasını almış, yani milletvekili olmuş kişinin hapishanede haksız yere tutulması konusunu bir an önce çözmek istiyoruz, bunun için de çok çalışıyoruz, aylardır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hep sizlerle (basın mensupları) birlikte çalıştık, bir gizli planımız yoktur” dedi.

-PARTİ İÇİ MUHALAEFET İMZA CEVABI: “DEMOKRATİK HAKLARDAN BİRİDİR”

Güler, eski CHP Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav’ın olağanüstü tüzük kurultayı için harekete geçtiği ve imza toplamaya başladığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine de “Demokratik haklardan biridir, belli sayıları olan bir süreç elbette bu imzalar toplanabilir. O süreci hep birlikte göreceğiz” dedi. Güler, olağan kurultay takvimlerini açıkladıklarını belirterek, “Bütün gücümüz şimdi aslında bu sürece yoğunlaşmış durumda” diye konuştu.


Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,004 µs