En Sıcak Konular

Uludere’deki şok gerçek

3 Ocak 2012 09:23 tsi
Uludere’deki şok gerçek Irak sınırında Uludereli 35 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili görevlendirilen savcılar görüntüleri izledi, belgelere el koydu. Sözkonusu bombalamadan ilgili komutanlığın da haberdar edilmediği belirtildi.

Uludureli 35 kişinin hava operasyonunda hayatını kaybetmesine yönelik soruşturmayı yürüten savcının, operasyon görüntülerini komuta merkezi Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nda izlediği ve kopyasını istediği öğrenildi. Ayrıca Uludere’nin bağlı olduğu 23’ncü Tümen Komutanlığı’nın operasyondan haberi olmadığı ve ifadesine başvurulacak komutanları belirlemeye çalışıldığı öğrenildi.

Savcılar delil toplayıp ifade alıyor

Türkiye ile Kuzey Irak arasında sigara ve mazot kaçaklığı yaparken insansız hava uçakları tarafından tespit edilen ve terörist oldukları zannedilerek öldürülen 35 kişi için özel savcıların başlattığı soruşturmada ‘delil toplama’ ve ‘ifade alma’ işlemi aynı anda yürütülüyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği iki özel yetkili savcı,  Uludere’nin sınır boyundaki Ortasu ve Gülyazı köylerindeki görgü tanıklarının ifadesine başvurdu.

Özel yetkili savcılar, insansız hava uçaklarının görüntü aktardığı 4 merkezden biri olan Batman’da incelemelerde bulunarak, saldırı ile yazışmaları inceledi. Komuta odasındaki görüntüleri inceleyen savcıların, bazı belgelere soruşturma kapsamında el koyduğu öğrenildi. İnsansız hava araçlarının kaydettiği görüntüleri izleyen savcılığın bu görüntüleri almak için Genelkurmay Başbakanlığı’na yazı yazdığı da öğrenildi. Komuta merkezinde Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’na bağlı bilgisayarlardan görüntüyü izleyen savcıların, daha detaylı inceleme yapmak için bu görüntüleri bir kopyasını istedi.

Asker sivil herkes ifade verecek

Öte yandan Şırnak’ın Uludere ilçesinde 35 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak yapılan operasyonda, 23’ncü Tümen Komutanlığı ile diğer komutanların bilgisinin olmadığı öğrenildi. Şırnak Cumhuriyet savcılığı yaptığı ilk incelemede olayla ilgili delillerin toplanmasını sağlarken, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet savcılığı ise ifadesine başvurulacak komutanları belirlemeye çalışıyor. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan da, en kısa sürede olayın aydınlatılması için idari soruşturma açtıklarını belirterek, “Kurumların hızlı çalışmasını sağlamak ve varsa bir ihmali bir an önce ortaya çıkarmak gerekir. O insanların acısını yüreğimizde hissediyoruz. Olaya bu çerçeveden bakıyoruz” dedi. Valiliğin açtığı idari soruşturmada olayda ihmali bulunan sivil ve askeri herkesin ifadesine başvurulacak” dedi.

star

Bu haber 1,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,910 µs