En Sıcak Konular

Hükümetin aleyhine konuşma süresinin kısıtlanması söz konusu

2 Ocak 2012 17:28 tsi
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, İçtüzükte değişiklik teklifinin muhalefetin konuşma süresinin kısaltılması gibi bir amaç taşımadığını söyledi.

Canikli, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, TBMM İçtüzüğüne ilişkin verdikleri değişiklik teklifi ile muhalefetin konuşma süresinin kısılmasının hedeflendiği yönündeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Hiçbir şekilde muhalefetin konuşma süresinin kısaltılması gibi bir hedeflerinin olmadığını ifade eden Canikli, ''Amacımız, Mecliste daha etkin bir çalışma yöntemini oluşturmak, verimliliği artırmak ve çalışmayı engelleyen ya da suistimal edilen bazı düzenlemelere netlik kazandırmaktır'' dedi.

Söz konusu teklifte, Hükümetin gündem dışı konuşmalara cevap hakkında bir süre kısıtlaması olduğunu anlatan Canikli, ''Yani bu pakette, tek taraflı olarak sadece Hükümetin aleyhine konuşma süresinin kısıtlanması söz konusu. Bunun dışında, muhalefeti hedefleyen bir düzenleme söz konusu değildir'' diye konuştu.

İçtüzükteki bazı kuralların yoğun bir şekilde suistimal edildiğini ifade eden ve buna ilişkin tutanaklardan örnekler veren Canikli, şöyle devam etti:

''Özellikle grup önerileri yoluyla bazı günler biz gündeme dahi geçemedik. Çokça suistimal edilen alanlardan biri de acil durumlarda milletvekiline bulunduğu yerden söz verilmesine imkan tanıyan İçtüzüğün 60. maddesi. Engelleme amaçlı kullanıyor. Oysa Meclisin temel amacı denetim ve yasama faaliyetidir.

Teklife göre, Danışma Kurulunun oy birliği ile karar aldığı durumlarda görüşme yapılmayacak. Burada iktidar için de muhalefet için de aynı uygulama söz konusu. Muhalefetin engelleme taktikleri nedeniyle Meclisin çalışma saatleri de uzuyor. Uzun çalışma süresi yine muhalefet tarafından eleştiriliyor.

Teklifle, Meclisin çalışma saatlerini de 2 saat uzatıyoruz. Bu, görüşmelerin Meclis Televizyonunda yayınlanma süresinin de uzatılması anlamına geliyor.

Mevcut düzenlemeye göre, karar yeter sayısını tek bir milletvekili isteyebiliyor. Bu işin daha ciddi yapılmasını temin etmek amacıyla teklifte 15 milletvekilinin talep etmesi şartını getiriyoruz.

Teklifle, Meclisteki huzuru zedeleyen, tartışmalara yol açan bazı materyallerin Genel Kurula getirilmesi de ortadan kaldırılıyor.

Daha rahat çalışılabilen, gerginliğin olmadığı, bir Meclis istiyoruz. Sükunetle çalışalım, gergin olmasın, sinirler, şekerler, tansiyonlar yükselmesin istiyoruz.''

Muhalefetin daha çok konuşması gerektiğine samimiyetle inandıklarını bildiren Canikli, teklifin geçmesi halinde, kanun teklifi ya da tasarısı üzerinde yapılacak görüşmelerde yine en çok konuşan tarafın muhalefet olacağını, ancak bu arada Meclisin esas fonksiyonunu yerine getireceğini vurguladı.

Özellikle CHP'nin bazı temsilcilerinin söz konusu teklifi anayasa görüşmeleri ile ilişkilendirdiklerini belirten Canikli, ''Şu anda anayasa çalışmaları normal bir ortamda yürütülüyor. Her ihtilaflı konu gündeme geldiğinde konuyu anayasa görüşmeleri ile ilişkilendirmek samimi bir yaklaşım değil. O, kendi mecrasında yürüyor'' dedi.

-Emekli milletvekillerinin aylıklarına ilişkin düzenleme-

Cumhurbaşkanı tarafından bir meddesi Meclise iade edilen emekli milletvekillerin aylıklarına zam getiren düzenlemeye ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Canikli şunları söyledi:

''Henüz değerlendirip nihai kararımızı oluşturmadık. Sanıyorum bu hafta sonuna kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın geri gönderme gerekçelerini de dikkate alarak bir karara varacağız. Sayın Meclis Başkanımızın ve Sayın Başbakanımızın bu konuda değerlendirmeleri olmuştu. Elbette bizim kanaatimiz de bu yöndedir. Bizim burada en fazla dikkate alacağımız husus, vatandaşımızın bu konudaki kanaatidir. Kamuoyu vicdanı açısında bir hassasiyet oluşmuş ise bunun da dikkate alınması gerekir.

Burada aslında tahmin ettiğimiz ama yine de çok şaşırdığımız gelişmeler oldu. Özellikle CHP'nin bu konuda gayri samimi bir yaklaşım içinde olduğunu bir kez daha gördük. Yapılan düzenleme doğru ya da yanlış olabilir. Bu ayrı. Tartışılır, konuşulur... Ama attığınız imzanın arkasında durmanız gerekir. Özellikle Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki açıklamaları tam bir içler acısı. Başından beri hepsinin haberi vardı, destek veriyorlardı. Bu konuda görevlendirdikleri kişi de tüm önergelere imza atmıştır.

CHP adına bu önergelere imza atmakla görevlendirilen sayın milletvekili, 'Grup Başkanvekili bana, emekli olan milletvekilleri ile ilgili bir kanun tasarısı olduğunu, emekli milletvekillerinin maaşlarının çok düşük olduğunu, diğer partilerle bu konuda mutabakat sağlandığını ve bunu imzalamamı söyledi' diyor.

Bu, CHP'nin başından beri bütün önergelerden haberi olduğunu ve onayladığını gösteriyor. Ama Sayın Kılıçdaroğlu'nun sanki haberi yokmuş gibi açıklamalar yapması doğru değildir. Önergeyi imzalayan arkadaşla ilgili önce disipline verileceği söylendi ama verilmedi. Çünkü, zaten talimatla o imzaları atmıştı.''

A.A.



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs