En Sıcak Konular

'Irak'ta insan hakları tehlikeli derecede ihlal edildi'

2 Ocak 2012 17:10 tsi
Irak Meclis Başkanı Usame El Nuceyfi, Irak'ta insan haklarının, 9 yıldır tehlikeli derecede ihlal edildiğini bildirdi.

ABD güçlerinin Irak'ı tamamen terk etmesi dolayısıyla Irak halkına hitaben bugün konuşma yapan Nuceyfi, "Irak'ta 9 yıldır şahıslara ve mallara karşı aşırı şiddet kullanıldı. Yargıda aksamalar oldu. Masum insanlar hedef alındı. Siyasi sürecin girdabında insan hakları elde edilemez. Bu haklar, ancak selim bir ortam ve çevrede sağlanır. Bu hakların kaybedilmesi demokrasiyi bitirir" dedi.

Ülkedeki siyasi sorunlara değinen Nuceyfi, ülkedeki siyasi tıkanıklığın ve sorunların siyasi sürecin işlemesiyle aşılabileceğini anlattı. Nuceyfi, ülkedeki siyasi sorunların aşılması için Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin "Genel Ulusal Konferans" düzenlenmesi için yaptığı çağrıya destek verdiğini ve bu konferansın Irak'ı içinde bulunduğu sorunlardan çıkaracak en iyi yol olduğunu kaydetti.

Nuceyfi, ülkede son zamanlarda yargıda yaşanan sorunlara değinerek, yargıda yaşanacak sapmaların adaleti, özgürlüğü ve devletin idaresini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Nuceyfi konuşmasında orduya da seslenerek, anayasaya göre ordunun halkın bastırılmasına, siyasi işlere ve yönetimin el değiştirmesi işlerine karışamayacağına dikkati çekti. Orduyu ve emniyet güçlerini halkın bastırılmasında kullanmanın toplumu askeri topluma çevirmenin bir görüntüsü olduğunu ifade eden Nuceyfi, "Ordunun görevi, vatanı ve halkı dış tehditlere karşı korumaktır. Ülkeyi dış tehditlere karşı korumak için kendini eğitmek ve hazır hale getirmek olan asli görevini bırakıp, yönetimi elde etme arayışları ve bazı siyasi partilere destek verme olmamalıdır. Emniyet teşkilatının görevi olan iç tehditlere yönelmemesi gerekir" dedi.

Nuceyfi, son zamanlarda ülkede siyasi krizlere yol açan bazı illerin federal yönetim taleplerinde bulunmasının anayasal hak olduğunu, herhangi bir ilin o ilde yaşayan halkın görüşü doğrultusunda istenen zamanda ve mekanda federal yapıya kavuşma hakkının olduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Nuceyfi, Irak halkını, bütün sorunları ve ihtilafları arkada bırakarak, tek yürek tek el olarak geleceği inşa etmeye çağırdı.

Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,660 µs