En Sıcak Konular

Belçika, Avrupa'nın insan ticareti merkezi

18 Haziran 2007 09:40 tsi
Belçika, Avrupa'nın insan ticareti merkezi Belçika'nın, insan ticareti alanında Avrupa'nın merkezi olduğu ortaya çıktı.

Konsey ve Komisyon gibi Avrupa Birliği'nin (AB) en önemli kurumlarının yanı sıra Avrupa Parlamentosu'nu ülkesinde barındırmasından dolayı "Avrupa'nın merkezi" olarak değerlendirilen Belçika'nın, insan ticareti alanında da bu unvana sahip olduğu ortaya çıktı.

Özellikle Afrika ve Balkanlarda zor şartlarda hayatlarını sürdürürken "umuda yolculuk" için memleketlerini terk edenler, Avrupa ülkelerinde başta fuhuş olmak üzere çeşitli işlerde "karın tokluğuna" çalıştırılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dünya çapındaki insan ticaretini ele alan son raporu, Avrupa'daki insan ticaretinin en önemli merkezinin Belçika olduğunu gösterdi. Avrupa'nın tamamında geçtiğimiz yıl 2 bin 950 insan ticareti davası görülürken, bu sayının neredeyse altıda birini, 451 dosyayla Belçika oluşturuyor.

Nisan 2006 ile Mart 2007 tarihleri arasındaki döneme ait veriler baz alınarak hazırlanan rapora göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 800 bin kişi insan ticareti mağduru olarak, memleketlerinden kopartılıp başka ülkelerde başta fuhuş olmak üzere çeşitli işlerde zorla çalıştırılıyor.

İnsan ticareti mağdurlarının yüzde 80'ini genç kız ve kadınların oluşturduğu kaydedilirken, mağdurların yarısına yakınının 18 yaşın altında çocuklar olması yetkilileri endişeye sevk ediyor.

De Morgen gazetesinin haberine göre Avrupa'da geçtiğimiz yıl bin 821 insan taciri üç ile beş yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Rapora göre Avrupa'da insan tacirlerinin en önemli transit üslerinden birisi haline gelen Belçika'da insan tacirlerinin kurbanı genç kız ve kadınlar çoğunlukla Nijerya, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya ve Çin'den getirilerek fuhuş sektöründe çalıştırılıyor. Ülkeye sokulan yabancı uyruklu erkekler ise genellikle kafe ve restoranların yanı sıra inşaat sektöründe çalışmaya zorlanıyor.

Göçmenlerin çoğu zaman insanlık dışı muamelelere maruz kaldığı İngiliz basını tarafından geçtiğimiz ay "Avrupa'nın ayıbı" olarak değerlendirilmişti. Akdeniz'in ortasında yaşanan bir mülteci dramını manşetine taşıyan Independent gazetesi, ton balığı yakalamak için kullanılan ağlara tutunan ve bu halde 70 saat boyunca hiçbir şey yiyip içmeden yolculuk yapan 27 Afrikalı göçmenin öyküsüne dikkat çekmişti.


dünya bülteni



Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs