En Sıcak Konular

Mübarek Mısır'a yük olmaya devam ediyor

2 Ocak 2012 14:04 tsi
Son 'Mısır Firavunu' lakabını alan Hüsnü Mübarek işlemiş olduğu suçlardan dolayı yargılanmaya devam ediyor.Muhalif avukatlar Mübarek'in hastaneden cezaevine gönderilmesini talep etti. Mübarek'in her duruşmasının devlete getirdiği yük 150 bin Türk Lira

Mısır'da halk ayaklanması sonucunda görevini bırakmak zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, oğulları Ala ve Cemal ile eski İçişleri Bakanı Habib El Adli'nin güvenlik güçlerine, göstericilere ateş açma talimatı verdikleri iddiası ile yargılanmasına devam edildi. 

Kahire Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Hüsnü Mübarek, tedavi gördüğü Uluslararası Sağlık Merkezi'nden helikopter ile oğulları Cemal ve Ala ise tutuklu bulundukları Tora Cezaevi'nden mahkum aracı ile mahkemeye getirildiler. 
Mahkemeye giren her iki tarafın avukatlarından alınan bilgilere göre, Mahkeme Başkanı Ahmet Rıfat duruşmaya devrim sırasında öldürülenlerin ailelerinin taleplerini dinleyerek başladı. 

Muhaliflerin avukatları, mahkemeden Mübarek'in son sağlık raporlarının yeniden incelenmesini ve eski cumhurbaşkanın Uluslararası Sağlık Merkezi'nde göz hapsinde tutulmak yerine Tora Cezaevi'ne sevk edilmesini istediler. 

Muhaliflerin avukatları, Hüsnü Mübarek'in her duruşmaya helikopter ve özel güvenlik ile gelmesinin devlete getirdiği yükün duruşma başına ortalama 500 bin Mısır Cüneyhi (150 bin Türk Lirası) olduğunu belirterek, mahkemeden, Mübarek'in, oğulları ve eski İçişleri Bakanı Habib El Adli gibi Tora Cezaevi'ne normal mahkum arabası ile duruşmalara getirilmesini talep ettiler. 
Avukatlar, Mübarek'in duruşmasının yıllarca sürecek olmasının maliyetinin çok yüksek olacağını kaydettiler. 

Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile Genelkurmay Başkanı Semi Annan'ın tekrar tanık sıfatı ile mahkeme tarafından dinlenilmesi talebini yineleyen muhaliflerin avukatları, Tantavi ve Annan'a tanık sıfatı ile dinlenildikleri oturumda yeterince soru yöneltilmediğini ve çapraz soru imkanın iddia makamına tanınmadığını öne sürdüler. 

Tahrir Meydanı'nda bulunan devlete ait kameraların kaydettiği ve polisin göstericilere müdahale ettiğini gösteren görüntülerin silindiğini öne süren müdahil avukatlar, ayaklanma dönemine ait görüntülerin medyadan temin edilerek mahkeme tarafından incelenmesini istediler. 

Göstericilerin avukatlarından Osman El Hifnavi, iddiasını sunmak için yaptığı konuşmada, "Mübarek göstericilere ateş edilme emri vermese dahi cezalandırılması gerekir. Mübarek hem devletin başkanı olarak hem de ordunun başkomutanı olarak göstericilere ateş açan güvenlik kuvvetlerine ateşkes emri vermedi. Kanunlara göre bu da bir suçtur" dedi. 

Mübarek'in avukatları ise ayaklanma sırasında ABD Büyükelçiliği'ne ait diplomatik plakalı bir minibüsün Kasr-ı El Ayni Caddesi'nde göstericilere çarpması ve birden fazla kişinin ölümüne yol açması olayı ile ilgili olarak mahkemenin ABD Büyükelçiliği'nden bilgi istemesini talep ettiler. 

Savunma avukatları söz konusu aracın içinden göstericilere ateş açıldığını öne sürdüler. 

ABD Büyükelçiliği göstericilere çarpan aracın büyükelçilik garajından çalındığını iddia ediyor. 

Muhaliflere yakın kaynaklar, Mübarek ve ailesinin Mısır'daki ders kitaplarından İsrail karşıtı ifadelerin çıkarılması karşılığında aldığı ileri sürülen edilen rüşvet ile ilgili avukatların çalışma başlatacağını söylediler. 

Muhalif avukatların, İsrail'den alınan paralar konusunu, Mübarek ve oğullarının yargılandığı davadaki iddianamenin rüşvet ve kamuyu zarara uğratmak bölümü görüşülürken gündeme getireceği bildirildi.

Mahkeme, Kahire Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianemeyi dinlemek üzere, yarına ertelendi. 

aa 


Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,534 µs