En Sıcak Konular

İslamcı mahkumlara kötü muamele

2 Ocak 2012 11:51 tsi
Ürdün’de geçtiğimiz yıl Zarka olaylarında tutuklanan Selefi-İslamcı akım mensubu esirler kendilerine kötü muamele edildiğinden şikayet etti. Tutuklular arasında Ebu Muhammed El-Makdisi ve 2009 yılı sonunda Afganistan’da CIA üssünü havaya uçuran Dr.Humam E

Ürdün’de Selefi akımın tanınmış liderlerinden biri, başkent Amman’ın güneyindeki El-Cüveyde hapishanesinde tutuklu Selefi esirlerin kötü muameleye ve aşağılanmaya maruz kaldıklarını açıkladı.

Amman’ın 250 km. güneyindeki Muan Şehri’nden olan Selefi lider Muhammed El-Şelebi (Ebu Yusuf) hapishanedeki İslami tutukluların kendisine dünkü ziyareti sırasında hapishane yetkilileri tarafında kötü muameleye maruz kaldıklarını bildirdiklerini dile getirdi.

Ebu Yusuf, birkaç gün önce Ürdün Hapishaneleri Yönetimi’nden önleyici emniyet müdürü ile bir araya geldiğini ve bu müdürün kendisine kesinlikle İslamcı olsun olmasın hiçbir esire kötü muamelede bulunulmadığını söylediğini ifade etti.

Ebu Yusuf şöyle konuştu: ‘Esirleri ziyaretimiz sırasında bize kötü muamele ve aşağılanmaya maruz kaldıklarını söyleyip şikayette bulunduklarında çok şaşırdık. Esirler, her gün hücrelerinin teftişi bahanesiyle 2 saat buz gibi havada dışarı çıkarıldıklarını, aralarında hapishane kantinlerinden satın aldıkları dahi olmak üzere bazı eşyalarına el konduğunu söyledi.’

Ebu Yusuf, Ürdün’ün kuzeyinde Cihadi Selefi akımın teorisyeni kabul edilen Ebu Muhammed El-Tahavi’nin bu kötü muamele sonucu hastalığa yakalandığını vurgulayarak , Ürdün hapishanelerinde uygulanan talimatlarına uydukları halde mahkumların bu şekilde muamele görmesini sert bir dille eleştirdi.

Genel Emniyet Müdürlüğü sözcüsü Albay Muhammed El-Hatip ise İslamcı esirlerin kötü muameleye maruz kaldıkları yönündeki şikayetleri reddederek, mahkumlar arasında ayrım yapılmadığını, tümüne Reform ve iyileştirme merkezlerinin yönerge ve yönetmelikleri uyarınca muamele edildiğini savundu.

El-Makdisi ve El-Belevi salınmayanlar arasında

Bilindiği üzere Ürdün yönetimi geçen yıl Nisan ayında güvenlik güçleri ve Selefiler arasında çatışmaların yaşandığı Zarka olaylarının akabinde tutuklanan Selefiler’den ve diğerlerinden 80’ini salmıştı. Ancak Ebu Muhammed El-Tahavi ve 2009 yılı sonunda Afganistan’ın Host Eyaleti’nde gerçekleştirdiği operasyonla 7 CIA, 1 Ürdün ajanını havaya uçuran Dr. Humam El-Belevi’nin abisi Aymen el-Belevi’nin aralarında bulunduğu 20 kişi ise hala hapiste.

El-Belevi’nin ailesi daha önce yaptıkları açıklamalarda oğulları Aymen El-Belevi’nin Zarka’daki gösterilere katılmadığını, tutuklanmasının tamamen intikam amaçlı gerçekleştiğini vurgulamıştı. Arap ve Batılı gözlemciler, Humam El-Belevi’nin gerçekleştiği operasyonun

Amerikan ve Ürdün istihbaratlarının Afganistan’daki El-Kaide ve Taliban karşıtı faaliyetlerine büyük bir darbe indirdiği yorumları yapmıştı.

Aynı şekilde Cihadi-Selefi akımın teorisyeni Ebu Muhammed El-Makdisi ile üniversite profesörü İyad El-Kanibi de hala hapiste bulunuyor. Ürdün devleti Taliban Hareketi’ni finanse etme suçundan tutuklamıştı. El-Kanibi geçtiğimiz yıl fakir Afganlara gönderilmek üzere El-Makdisi’ye 800 dolar vermişti. 


Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,264 µs