En Sıcak Konular

Ankara'ya 'Siber Kalkan'

2 Ocak 2012 11:41 tsi
Ankara'ya 'Siber Kalkan' Tüm dünyada interneti sallayan hacker grupları için Ankara da teyakkuza geçti. BDDK, Bankalar, GSM operatörleri, MASAK ve Emniyet ortak çalışma başlattı. Devlet, bankalara 'siber' hesapla destek sağlayacak

Elektronik bankacılığa yönelik sanal saldırılara karşı, TÜBİTAK'tan BDDK'ya, GSM operatörlerinden bankalara, MASAK'tan Emniyet'e kadar çok sayıda kurumun içinde olduğu ortak bir çalışma başlatılıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçen hafta toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) alınan karara göre, tüm bankaların içinde olacağı 'veri tabanı' ve 'envanter' oluşturularak, gelen tehditlerin ortak yazılımla engellenmesi planlanıyor. Tüm bankaların, bilgi aktarmakla zorunlu tutulmaları öngörülen sistem için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 'sorumlu kuruluş' olarak belirlendi.

HACKER'A KARŞI SİBER DUVAR
Proje, Türkiye'de elektronik bankacılık alanındaki sanal saldırıların ve tehditlerin envanterlerinin hazırlanması, bu envanterden yola çıkılarak elektronik bankacılığa dönük sanal tehditlerin risklerini azaltacak teknolojik, hukuksal gereksinimlerin tespit edilmesi ve envanterin düzenli olarak güncellenmesi amacıyla başlatıldı. Çalışmalara; Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜBİTAK, Bilişim İhracatçıları Birliği, internet servis sağlayıcıları, ilgili bilgi teknolojileri donanım ve yazılım üreticileri ve satıcıları ile Milli Eğitim Bakanlığı
katılacak.

BDDK YENİ BİR DÜZENLEME ÇIKARACAK
- FAYDA-MALİYET analizi yapılarak, envanterin yer alacağı bilişim sistemleriyle beraber bir altyapı merkezi kurularak, yazılımın geliştirilmesine başlanacak.
- OLUŞTURULAN veri tabanına bankalardan veri aktarımı güvenli bir şekilde sağlanacak ve bu veri tabanındaki verilerden oluşturulacak tablolara ilgili kurum ve kuruluşlara erişim ve okuma hakkı verilecek.
- BDDK bir düzenleme çıkararak, bankaların bu elektronik envantere düzenli ve güvenilir veri sağlamalarının hukuki bir temele bağlanacak zorunlu kılınması sağlanacak.
- ELEKTRONİK envanterde toplanacak veriler veriler, paydaş kurum ve kuruluşlarla ve gerekli görüldüğü hallerde kamuoyuyla paylaşılacak.

EN SON STRATFOR'UN HACKLEMİŞLERDİ
HACKERLAR deyince ilk akla gelen Anonymous, otoriteye, devlet kurumlarına, ekonomiye duydukları tepkiyi siber saldırılarla gösteriyor. Anonymous'un şimdiye kadarki saldırıları incelendiğinde bunların da genellikle güçlü ve çok güçlü firma ya da organizasyonları hedef aldığı görülüyor. Grup son olarak Amerikan Stratfor'un veri bankasına girerek binlerce müşterinin kredi kartı bilgilerini ele geçirmişti.

MASAK VE EMNİYET DEVREYE GİRECEK
EYLEM planı çerçevesinde yol haritası da şekillendi. Atılacak adımlar BTYK raporuna şöyle yansıdı:
- ELEKTRONİK ortamda yayınlanacak olan, Türkiye'de elektronik bankacılığa dönük siber saldırılar ve tehditler envanterindeki verilerin şeması hazırlanacak.
- BU veri şemasında, envanterde hangi verilerin girdi olarak yer alacağı MASAK, Emniyet, TBB ve TKBB ile yapılacak toplantılarla belirlenecek.
- VERİ şeması oluşturulduktan sonra, bankalardan veri talebinde bulunulacak.

Akşam

Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,191 µs