En Sıcak Konular

İsrail, 'Göktürk'ten rahatsız

2 Ocak 2012 11:33 tsi
İsrail, 'Göktürk'ten rahatsız İsrailli politikacılar ve ordu, ülke topraklarının yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekebilecek Göktürk uydusundan duydukları endişeyi gizlemiyor

Şimdiye kadar sadece Amerikalılar çok yüksek çözünürlükte uydu görüntüleri alma yeteneğine sahipti ve Amerikan kanunları bu resimlerin paylaşımını yasaklıyor. Bu yasağın en önemli nedeni ise, Washington'un Ortadoğu'daki kilit bir müttefiki İsrail'in güvenlik kaygıları...Öyleki, Google Earth bile bugüne kadar İsrail'e sadece biraz yakınlaşabildi. Dünyanın dört köşesini sokak sokak görüntüleyen sistemle, Bar-Ilan Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Gerald Steinberg'in sözleriyle, "İsrail'in belirli bölümleri bulanık görünüyor."

Öte yandan, Türkiye'nin önümüzdeki iki yıl içinde faaliyete sokmayı planladığı askeri uydu Göktürk bu resmi tamamen berrak hale getirebilir. Ve bu gerçek İsrail gündeminden düşmüyor. Son rötuşları yapılan Göktürk uydusunun yüksek çözünürlüklü resim alma yeteneğine sahip olması ve Ankara-Tel Aviv arasında bu görüntülerin paylaşımını engelleyen herhangi bir anlaşma bulunmaması rahatsızlığın ana nedeni.

ABD'nin önde gelen askeri dergilerinden Jane'in Defense Weekly'ye konuşan savunma analisti Muhammed Najib,"Türkiye'nin İsrail'in düşmanlarına doğrudan veya dolaylı olarak bazı görüntüleri satabileceği" endişesi olduğunu kaydediyor.

Özellikle Tel Aviv ve Ankara arasındaki gerginliklerin ardından bu ihtimalin daha fazla gündeme getirildiğini hatırlatan Orta Doğu siyaseti uzmanı İsrailli Nimrod Goren, son olarak Doğu Akdeniz'de yaşanan restleşmeyi de gündeme getiriyor.

İSRAİL DAHA ÖNCE AÇIKÇA "ŞART KOŞMUŞTU"

Göktürk uydusu projesindeki "kamera" krizi Tel Aviv yönetiminin kameralari hazirlayan şirkete "Bizim topraklarımızı görüntüleyemez" şartını koştuğu haberleriyle gündeme taşınmıştı.

Haberlere göre, Türkiye'nin uyduyu yapmak için anlaştığı İtalyan firması, görüntü ve istihbarat toplayacak kameraları İsrail'den istemiş, İsrail ise "kameraları veririm" dedi ama "uydu bizim topraklarımızı görüntüleyemez" şartı koşmuştu.

Türkiye, uydusunda İsrail'in ürettiği elektrooptik kameraları istemiyor. İsrail'in "uydu bizim topraklarımızı gözetlemeyecek" şartını kabul etmiyor. Ankara, İtalya'nın İsrail dışında gözlem uydusu için kamera üreten ülkelerin kapısını çalıp çalmayacağını dikkatle izliyor.

İtalyan firmanın 270 milyon euro'luk Göktürk uydusunu 2013'te teslim etmesi bekleniyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 1,852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,914 µs