En Sıcak Konular

Irak'taki Sünniler evlerini terk ediyor

2 Ocak 2012 11:16 tsi
Yaşanan son gerilimin ardından, farklı mezheplerden insanların yaşadığı mahallelerdeki Iraklı Sünniler 'güvenlik' endişesi yaşıyor, iç göç mezhep haritasını keskinleştiriyor

Irak'ta Amerikan askerlerinin çekilmesinin hemen ardından baş gösteren yeni siyasi kriz ülkedeki Sünni nüfusu kaygılandırdı.

Sayıları şimdiye kadar küçük olsa da, başta Bağdat olmak üzere, büyük şehirlerde, "karışık" mahallelerde yaşayan Iraklı Sünniler'in evlerini terk etmeye başladığı bildiriliyor. Sünni mahallelerindeki gayrimenkul hareketliliği ve anlatılanlar, Sünniler'in "en kötü senaryoya" hazırlık yaptığı izlenimi veriyor.

1999 yılından bu yana Bağdat'ın Şii mahallesi Şab'da yaşayan Ahmed el-Azami de gitmeye hazırlananlardan biri... Mahallenin Şii sakinlerinin son zamanlarda ona neden aralarında yaşadığını sormaya başladığını söyleyen Azami, evini terk etmenin zamanı geldiğine karar verdi.

Azami, Kuzey Bağdat'taki Sünni ağırlıklı bölge Azamiya'da bir ev aramaya başladı.

BÖLÜNMÜŞ HARİTANIN SINIRLARI KESKİNLEŞİYOR

Bağdat ve Irak'ın geri kalanı özellikle 2006 ve 2007 yıllarındaki şiddet olaylarının ardından zaten zaten son derece bölünmüş yerler haline geldi. Sünniler ve Şiiler bir zamanlar birlikte yaşadıkları mahalleleri terk ederek "kendi gruplarına sığındı."

Gerilim, Şii Başbakan Nuri el-Maliki ve Sünni siyasetçiler arasında geçtiğimiz haftalarda alevlenen güç mücadelesi ile arttı.

Azamiya'da kira fiyatlarının bir ayda yaklaşık 200 dolar arttığına dikkat çeken emlakçı Ebu Abdullah el-Ubeydi, diğer Sünni mahallelerde de kira artışlarının görüldüğünü belirtti.

Irak'taki şiddetin en yüksek olduğu dönemlerde çoğu Sünni yüz binlerce insan komşu Ürdün ve Suriye'ye kaçtı. Ancak Suriye ve Ürdün'ün vize şartlarını ağırlaştırmasının ardından Sünnilerin Irak'ta Felluce ve Musul ya da nispeten daha güvenli görülen Kürt bölgesi'ne yerleşmeye başladığı bildiriliyor.
Bu, Irak'ın mezhep haritasının daha keskin sınır çizgileri ile çizilmiş olması anlamına geliyor.

dunyabulteni

Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,139 µs