En Sıcak Konular

Baykal ile Sav düğmeye bastı

2 Ocak 2012 08:50 tsi
Baykal ile Sav düğmeye bastı CHP'de parti içi muhalefet yürüten Deniz Baykal ve Önder Sav, 'tüzük kurultayı' için düğmeye bastı.

 Bir süredir delegelerle görüşen ikili, bu hafta içinde noter tasdikli imzaları toplamaya başlayarak kurultay sürecine resmen başlayacak. Baykal ve Sav, kurultaya sunulacak bir de tüzük taslağı hazırladı. Taslağa göre, parti yöneticisi olabilmek için 5 yıl CHP üyesi olmak gerekiyor.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminden memnun olmayan CHP'liler, 2012 yılına hızlı başladı. Deniz Baykal ve Önder Sav liderliğindeki parti içi muhalefet, tüzük kurultayı için bir süredir delegelerle görüşüyor.

Zaman'ın haberine göre Baykal ve Sav, bu hafta içinde noter tasdikli imzaları toplamaya başlayacak. Bin 280 delegesi bulunan CHP'de tüzük kurultayının toplanması için 256 delege imzası yetiyor. Bu imzaların toplanması durumunda Kılıçdaroğlu'nun da partiyi 45 gün içinde olağanüstü kurultaya çağırması gerekiyor.

Parti içi muhalefete 'Demokratik taban hareketi' adını veren Baykal ve Sav, kurultaya sunulacak bir de tüzük taslağı hazırladı. Taslağa göre, parti yöneticisi olabilmek için 5, il başkanı ve kurultay delegesi olabilmek için de en az 3 yıllık CHP üyesi olmak gerekiyor. Taslak, kurultaylardaki PM seçimlerinde blok liste uygulamasını kaldırırken yerine her delegeye PM yolunu açan 'çarşaf liste' uygulamasını koyuyor. Ancak Genel Başkan'a yüzde 5'lik kontenjan tanınıyor. Seçimli kurultay için gerekli delege imza sayısı yüzde 50'nin bir fazlasından yüzde 20'nin bir fazlasına indiriliyor. Genel başkan adaylığı başvurusu için de delegenin yüzde 20'sinin imzası şartı kaldırılıyor. Taslak, genel seçimlerdeki milletvekili adaylarının tüm Türkiye'de önseçimle yapılmasını öngörüyor. Genel başkana ise yine yüzde 5'lik kontenjan hakkı tanınıyor.

Yıllarca parti içi muhalefetle mücadele eden Baykal-Sav ikilisi, önce hazırladıkları tüzük taslağını kurultayda kabul ettirip yönetimin örgütler üzerindeki gücünü azaltmayı, sonbaharda yapılması planlanan kurultayda da partiyi Kılıçdaroğlu ve ekibinin elinden almayı hesaplıyor. Baykal ve Sav'a yakın isimler, hazırlanan tüzük taslağının delege tarafından kabul edileceği görüşünde.

Baykal ve Sav'ın hazırladıkları tüzük taslağının kurultayda kabul edilmesi durumunda mevcut CHP yöneticilerinin önemli bir bölümü bu sıfatlarını kaybedecek. Halen PM'de görev yapan isimlerin önemli bir bölümü '5 yıl üyelik' şartı taşımıyor. Genel başkan yardımcılığı görevini sürdüren isimlerden Nihat Matkap, Sencer Ayata, Emrehan Halıcı, Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu gibi isimler de yaklaşık 2 yıldır partiye üye.

 

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,964 µs