En Sıcak Konular

TRT'den basın açıklaması

1 Ocak 2012 15:04 tsi
TRT'den basın açıklaması TRT Açı Programı'ndan, bir yanlış anlaşılmaya dair açıklama...

‘Türkiye Caferileri lideri’ Sayın Selahattin Özgündüz tarafından, TRT’de 27 Aralık 2011 günü yayınlanan AÇI programında Sayın Prof. Dr. Sedat Laçiner’in, Irak’taki yeni siyasal durum değerlendirmesi çerçevesinde, bölgedeki Şii ve Sünni toplulukların birbirine yönelik bakış açılarını tasvir etmesi, “Şii’leri sapkın ve dini bozucu” şeklinde olarak nitelendirilmiştir.  Bir strateji ve uluslararası politika programı olan Açı’da, Özgündüz’ün ifade edildiğini söylediği bir söz sarf edilmemiştir. Program yöneticisi Sayın Faruk Bilgin’in de buna müsaade ettiği iddiası gerçek dışıdır.

Sayın Özgündüz’ün iddialarına gerekçe gösterdiği cümle programda şöyle geçmektedir:
Prof. Dr. Sedat Laçiner: “İran’ın Ortadoğu’daki tek devlet müttefiki Suriye’dir. Bunun da temelini mezhepsel yakınlık oluşturuyor. Arapların da dışladığı bir anlamda ‘çirkin ördek yavrusu gibi’ davrandığı ülke Suriye. Bunun da temelinde mezhep farklılığı var.”

- Faruk Bilgin (Program moderatörü): “Irak’ta mahalleler bile ayrılmış.”

“Sadece Irak da değil bakın, Körfez’de de Şii’ler var. Suudi Arabistan ve Kuveyt için, Ürdün için, Mısır için bir insanın Şii olması Hıristiyan olmasından kötü. Çünkü Hıristiyan nihayetinde ehli kitaptır; üç dinden bir tanesindendir; Allah onu dilerse selamete de erdirebilir, cennete de koyabilir. Şii’yse sapkınlık var orada dini bozmaya çalışmak var… Irak’ta Şiiler ve Sünniler özellikle işgalden sonra birbirlerine olan nefretlerini daha bir açığa çıkardılar.”

Programda geçen Sayın Laçiner’in bu ifadeleri, Ortadoğu’daki aşırı ve siyasi mezhepçilerin birbirleriyle ilgili görüş ve algılamaların tasviri mahiyetinde kullandığı açıktır. Bu algı ve görüşlerin, özelde Irak, genelde de Ortadoğu’da çatışmayı körüklediğine vurgu yapılmıştır.

Ayrıca program moderatörü olarak Sayın Faruk Bilgin de bu algının sapkın bir algı olduğunu, mezheplere sağlıksız bakanların görüşleri olduğunu araya girerek belirtmiş, Sayın Laçiner de bunu tasdik etmiştir.
Sayın Özgündüz’ün bu konulardaki hassasiyetini anlamakla birlikte, konuşmaların içeriğinden koparılarak ve öncesindeki cümleler yok sayılarak, konuşmaları herhangi bir yerinden kesip eleştirmenin doğru olmayacağını düşünüyoruz. Söz konusu konuşmada sadece o cümle alınsa bile, konu Şii mezhebinin kendisi değil, bölgesel diğer Sünni toplumların ve devletlerin onlara bakış açısını yansıtılmıştır.

Yanlış anlama veya bilgi eksikliğinden kaynaklanan açıklama ve haberden önce AÇI programı yetkililerine veya Sayın Prof. Dr. Sedat Laçiner’e sorulmamış olması ve program CD’sinin istenmemiş olması üzücüdür. Bu vesileyle Sayın Özgündüz’ün AÇI programına karşı yapmış olduğu eleştirilerin doğru olmadığını ve yanlış anlamadan kaynaklanmış olabileceğini düşünüyoruz. AÇI programının tüm kadrosu ve tüm konuşmacıları tüm dinlere ve mezheplere eşit mesafede ve saygılı durur.

Saygılarımızla
Faruk Bilgin
AÇI Programı Moderatörü



Bu haber 2,995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,867 µs