En Sıcak Konular

'Kara Delik' kapandı

1 Ocak 2012 14:50 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 2011'i gelir fazlasıyla kapatacağız

Yılın son müjdesi, mahalli idareler bütçesinden geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF tarafından yıllarca karadelik olarak görülen mahalli idareler bütçesinin, ilk 9 ayda, 3,7 milyar lira bütçe fazlası verdiğini ve gelir fazlasını da yüzde 40 arttırdığını bildirdi.

Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, 2010 yılı başından itibaren bütçe fazlası vermeye başlayan mahalli idarelerde bu trendin, artarak devam ettiğini belirtti.

Şimşek, yüzde 40 oranındaki artışta, hükümetin merkezi yönetim bütçe performansındaki başarısına bağlı olarak artan vergi tahsilatının, merkezi yönetim vergi gelirlerinden bu idarelere daha fazla kaynak aktarılmaya başlanmasının ve Maliye Bakanlığının mali disiplini sağlamaya yönelik uyarılarının etkili olduğunu kaydetti.

"2011'İ GELİR FAZLASIYLA KAPATACAĞIZ"
Mali disiplinin en büyük kanıtının, mahalli idarelerde, 2008 yılında 7 milyara yaklaşan bütçe açığından, bütçe fazlası verilir hale gelinmesi olduğuna dikkati çeken Şimşek, ''Bu çerçevede, 2011 yılı mahalli idareler bütçesini de 2010 yılında olduğu gibi gelir fazlasıyla kapatmayı bekliyoruz'' dedi.

"CARİ HARCAMALARDAKİ TASARRUF, YATIRIMLARDAKİ ARTIŞ SEVİNDİRİCİ"
Bakan Şimşek, mahalli idarelerin merkezi yönetim vergi gelirlerinden aldığı payın, 2011 yılı Ocak-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 18 arttığını söyledi.

Mahalli idareler yatırım harcamalarının ise 2011 yılı Ocak-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 40 oranında arttığını kaydeden Şimşek, 2010 yılı Ocak-Eylül dönemine göre, toplam harcama artışının, yaklaşık yüzde 50'sinin yatırıma aktarıldığını bildirdi.

Bakan Şimşek, ''Mahalli idarelerin gelir fazlası artarken, cari harcamalarda tasarrufa gidilmesi ve altyapı yatırımlarındaki artış sevindirici bir gelişme'' diye konuştu.

PERFORMANSA GÖRE DESTEK
Türkiye genelinde büyük kentleşme projelerinin hayata geçirilmesine rağmen bütçenin fazla vermesinin arkasında, büyük bir yönetim başarısı yattığını belirten Şimşek, artık mahalli idare bütçelerinin titizlikle incelendiğini ve mahalli idarelere, performansına göre destek olunduğunu bildirdi.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR VE GLOBAL YATIRIMCILARDA İTİBARIMIZ ARTTI
Maliye Bakanı Şimşek, Orta Vadeli Programda yüzde 1 olarak belirlenen Genel Devlet Dengesi hedefinde, merkezi yönetim ve mahalli idareler bütçe performansındaki başarının önemli katkı sağlayacağını da ifade etti.

Şimşek, ''Bu durum, uluslararası kuruluşlar ve global yatırımcılar nezdindeki itibarımızı artırmakta'' dedi.

BAŞARI HİKAYESİ
2007 yılı sonrasında IMF'ye verilen programda en büyük sapmanın mahalli idarelerin bütçe gerçekleşmelerinde görüldüğünü hatırlatan Şimşek, 2010 yılında IMF tanımlı açığın AB üye ülkelerindeki ortalamasının yüzde 6,7 iken, Türkiye'de yüzde 2,2 olarak gerçekleşmesinde mahalli idarelerin gelir fazlasının etkisinin büyük olduğuna dikkati çekti.

Şimşek, 2010 yılındaki bu durumun ve 2011 yılında devam eden bütçe fazlasına ilişkin gerçekleşmelerin, Türkiye için tam bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.

aa

Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs