En Sıcak Konular

Dört büyükler borsada belini doğrultamadı

1 Ocak 2012 12:14 tsi
Şike soruşturmasının 3 Temmuz 2011'de başlamasının ardından dört büyük futbol kulübünün İMKB'deki hisselerinde yaşanan kayıplar, aradan 6 ay geçmesine rağmen telafi edilemedi.

Soruşturma öncesine kıyasla Fenerbahçe'nin piyasa değeri yüzde 43, Beşiktaş'ın yüzde 35, Galatasaray'ın yüzde 56 ve Trabzonspor'un ise yüzde 36 düştü.''Örgütlü biçimde şike yapıldığı, teşvik primi verildiği'' iddiaları üzerine 3 Temmuz'da aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da olduğu kulüp yöneticisi, futbolcu ve teknik adamların gözaltına alınmasıyla başlayan ''Şike soruşturması'', Aziz Yıldırım, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu ve yöneticisi Serdar Adalı'nın tutuklanmasıyla futbol kamuoyunu daha çok etkiledi.

-Şike asıl Galatasaray'ı vurdu-

Yaşananları ekonomik anlamda da hissetmeye başlayan kulüplerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri önemli oranda değer yitirmeye başladı. Soruşturmanın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen aradan geçen sürede kayıplarını telafi etmek bir yana zararları daha da artan dört büyükler, kimi zaman piyasa değerlerinde yüzde 50'ye yakın kayıp yaşadı. Kulüpler için olumlu sayılabilecek gelişmeler borsadaki yaraların sarılmasına yardımcı olurken, asıl dikkati çeken bu süreçte Galatasaray'ın yüzde 56'lık oranla Fenerbahçe'den bile daha çok zarara uğraması oldu.

-Yıldız futbolcular satılabilir-

Futbol Ekonomisti Tuğrul Akşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şike soruşturmasının Türk futbolunun marka değerini büyük elçide etkilediğini belirterek, seyirci sayısının düşmesinin, taraftarın lisanslı ürünlere ilgilisinin azalmasının, reklam ve sponsorluk gelirlerinin düşmesinin bunun en net göstergesi olduğunu söyledi.

''Şike davası''nın karara bağlanmasına kadar kulüplerin piyasa değerlerinin yukarıya doğru gitmesinin olası görünmediğini ifade eden Akşar, şunları kaydetti:

''Piyasa değerleri yukarı gitmediği içinde hisselerin birim fiyatları düşmeye devam edebilir. Bu da kulüpleri reyting ve markanın paraya çevrilmesini olumsuz etkiler. Şu anda bir belirsizlik var. Davanın sonuçlanması demek bir şeylerin karara bağlanması demek olacak. Kararla bir kulübün şike yaptığı kesinleşirse düşüş daha hızlı olacak. Şimdi belirsizlik nedeniyle rakamlar bu seviyelerde duruyor. Şikenin kesinleşmesi demek, takımın önce ligden düşürülmesi sonra piyasa değerinin ve gelirlerinin düşmesi, tüm bunların etkisiyle de önemli yıldızlarını satmak zorunda kalması demek olacak.''

Olaylardan en çok etkilenenlerin başında yayıncı kuruluşun geldiğini, şike soruşturması kadar dolar kurundaki artışın da yayıncı kuruluşun aleyhine olduğunu vurgulayan Akşar, ''Yayıncı kuruluş bugün yaklaşık 1 milyon aboneyle işi götürmeye çalışıyor. Bu işten kar edebilmesi için 2 milyon aboneye ihtiyacı var'' dedi.

aa

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,702 µs