En Sıcak Konular

Arap Baharı kaç milyar dolar kaybettirdi

1 Ocak 2012 11:41 tsi
Tunus'ta başlayan, Mısır ve Libya ile devam eden Arap Baharı'nın, bu üç ülkenin toplam 75 milyar dolar kaybetmesine yol açtığı bildirildi.

Arap Birliği ekonomi işlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed El Tuvaying, Arap Baharı'nın etkisine giren Tunus, Mısır ve Libya'nın yaşanan karışıklıklardan dolayı toplam 75 milyar dolar kaybettiklerini söyledi.

Bu ülkelerde gösteri, grev ve boykotların devam etmesi, yabancı yatırımcıların karışıklıktan dolayı tedirginliklerinin sürmesi halinde zarar ve kaybın 2012 yılında artacağını kaydeden Tuvaying, küresel ekonominin büyüme hızının, Arap ülkelerindeki gelişmelerden etkilenerek yavaşlayabileceği uyarısında bulundu.

Küresel ekonominin büyüme hızının yavaşlaması ile birlikte petrole olan talebin azalabileceğini savunan Muhammed El Tuvaying, Arap Baharı yaşayan Tunus, Mısır, Libya ile halen ayaklanmaların sürdüğü Suriye, Yemen ve Bahreyn gibi ülkelerin ekonomilerinin 2012 yılı içerisinde büyüme kaydetmelerinin zor olduğunu bildirdi.

Arap Baharı yaşanan ülkelerde halen istikrar sağlanamadığı için bu ülkelerin yatırım çekme özellikleri bulunmadığını kaydeden Tuvaying, "Bu ülkelerde ikinci bir gelişme de enflasyonun artmasıdır. Tunus, Libya, Mısır, Suriye ve Yemen'de ekonomilerin tekrar yoluna girmesi uzun bir süreç gerektirebilir" dedi.

Diktatörlük ile yönetilirken demokrasi isteyen gösteriler ile rejimleri değişen Tunus, Libya ve Mısır'ın ekonomileri yaşanan karışıklıktan dolayı zor günler geçiriyor.

Ekonomistler petrol gelirleri ve Kaddafi'nin mal varlığının iade edilecek olmasının Libya ekonomisine çöküş korkusu yaşatmayacağı görüşünü savunuyorlar. Mısır, Tunus ve Yemen ekonomileri için ise çöküş uyarıları yapılıyor. Mısır ve Tunus acil dış yardıma ihtiyaç duyarken, Mısır'ın IMF ile Ocak ayı içerisinde kredi görüşmelerinde bulunması bekleniyor.

aa



 

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs