En Sıcak Konular

Türkiye'yi zorlu bir süreç bekliyor

1 Ocak 2012 09:44 tsi
Türkiye'yi zorlu bir süreç bekliyor
2012'de Türk dış politikasını neler bekliyor?

2011 Türkiye-AB ilişkileri açısından, 2010 gibi kötü geçti. 2012'nin ise daha da kötü geçme ihtimali son derece yüksek.

Kıbrıs sorununun dallanıp budaklanarak derinleşmesi, Euro krizinin yılın son günlerinde Fransa ve İspanya'dan gelen kötü haberlerle daha da yaygınlaşması, Almanya-Fransa ikilisinin Türkiye karşıtlığında herhangi bir değişiklik gözlenmezken Fransa'nın Ermeni "soykırımı"nı inkar edenleri cezalandırma teşebbüsü 2012'yi çok zor bir yıl yapacak gibi görünüyor.

2012'nin ikinci yarısı ise tam bir buhran dönemi olacak. Zira Rumlar AB'nin dümenine geçecek. Euro krizinin hükümeti devirdiği Yunanistan ve hükümeti yıprattığı Fransa'da ise 2012'de seçimler var. Kıbrıs sorununda mucizevi bir çözüm olmazsa ve Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy mayısta yapılacak seçimleri kazanırsa Türkiye-AB ilişkilerinin daha da kötüye gideceğini söylemek için müneccim olmaya gerek yok. Kıbrıs'ta iki eski yoldaş Dimitris Hristofyas ve Mehmet Ali Talat çözümde anlaşamayınca, Talat seçimleri kaybetti. Talat'ın yerine daha ziyade "Denktaş siyaseti"ne yakın olarak bilinen Derviş Eroğlu seçilince çözüm ümitleri daha da azaldı. Hristofyas ile Eroğlu arasındaki müzakerelerde şu ana kadar somut bir sonuç alınabilmiş değil. İki lider ocak ayı sonunda New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un gözetiminde bir zirve daha yapacak. Müzakereler devam ederken Rum Kesimi'nin Akdeniz'de doğalgaz aramaya başlaması ve Türkiye'nin sert tepkisi zaten zor geçen görüşmeleri daha da çetrefil hale getirdi. AB liderlerinin aralık ayı başında yaptıkları zirvede doğalgaz konusunda Rumlara çok kuvvetli destek vermeleri, Kıbrıs müzakerelerinden netice alınabileceğine inananları iyice ümitsizliğe sevk etti. Asıl büyük kriz ise Rumların 1 Temmuz 2012'de AB dümeninin başına geçmesi ile yaşanacak. Türkiye 1 Temmuz'dan itibaren AB ile ilişkileri 6 ay boyunca askıya alacağını açıkladı. Son 3 dönem başkanlığında yani 18 ayda fasıl açılamayan AB sürecinde önümüzdeki 1 yıl içerisinde de herhangi bir fasıl açılması zor görünüyor. AB liderleri 8-9 Aralık'taki zirvede İngiltere'yi dışlama pahasına Euro'yu kurtarmak için bir dizi yeni tedbir aldı. Fakat zirvenin ardından oluşan olumlu hava kısa sürede dağıldı. Fransa'da işsizlik oranlarının zirve yapması, Avrupa'nın en büyük 5. ekonomisi İspanya'nın bütçe açığının beklentilerin üzerinde çıkması 2012'nin de Euro zirveleri ile geçeceğini gösteriyor.

Türkiye'nin AB süreci açısından belki de en mühim iki AB ülkesinde bu yıl seçimler var. Euro krizinin devirdiği Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun yerine gelen teknokrat Lukas Papademos, ülkeyi nisan ayında seçimlere götürecek. Türkiye'nin çok yakından takip edeceği seçim ise ilk turu nisan, ikinci turu mayısta yapılacak Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri. Şu an kamuoyu yoklamalarında geride görünen ancak Sosyalist rakibi François Hollande ile arasındaki farkı kapatan Sarkozy'nin seçilmesi durumunda Türkiye-AB ilişkilerinin daha da kötüye gideceğini öngörmek mümkün. Fransa'da yılın son günlerinde Milli Meclis'ten geçen Ermeni "soykırımı"nı inkar eden kanunu onaylaması durumunda Sarkozy ile bütün Türk yetkililerin ilişkileri daha da kötüleşecek. Sarkozy inkar kanunu ile birlikte hem Ermenilerin oylarına talip olurken hem de Türkiye'nin AB sürecine ölümcül bir darbe vurma hesabı yapıyor olabilir.

zaman



Bu haber 1,119 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,373 µs