En Sıcak Konular

2011'in kazananı Türkiye

1 Ocak 2012 09:39 tsi
2011'in kazananı Türkiye Dünya krizle boğuşurken Türkiye rekor üzerine rekor kırdı.

Büyümede dünya şampiyonluğuna oynayan Türkiye istihdamını en çok artıran ülke oldu. Avrupa kemer sıktı, Türkiye hem sosyal bütçe yaptı hem de fazla verdi. İhracat arttı, ithalat düşüşe geçti.

2011 dünya ekonomilerinin krizi Türkiye'nin ise rekorları konuştuğu bir yıl oldu. Türkiye yüksek büyüme hızını devam ettirdi. İşsizliğini rekor düzeyde düşürdü. Bir yandan denk bütçe verirken, diğer yandan geçmişten gelen borçlarını ödedi. Para birimini rekabetçi hale getirerek, ithalatını azalttı, ihracatını artırdı. Cari açığı düşüş trendine sokarken finansman kalitesini de artırdı. Denk bütçe dönemine geçti.

BÜYÜME VE İSTİHDAM ŞAMPİYONU

Avrupa darboğazdayken Türkiye 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldı. Yılın ilk iki çeyreğinde sırasıyla yüzde 11.6 ve 8.8 ile yüksek büyüme hızını yakalayan Türkiye ekonomisi, 3. çeyrekte de büyümede istikrarını sürdürdü. 9 aylık dönemde büyüme yüzde 9.6'a çıktı. Milli gelir 793 milyar dolara çıktı. Büyüme istihdam rekoru da getirdi. Türkiye büyümede olduğu gibi işsizlikte de dünya ile ayrıştı. Avrupa'daki ülkelerde işsizlik rakamları rekor kırarken Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 8.8'e indi. 1 yılda 1.7 milyon kişiye iş yaratıldı. Böylece istihdam artışında da dünya liginde ilk sıraya çıkıldı.

REKOR İHRACAT BÜTÇE DENK

Döviz kurlarındaki artışın etkisiyle ithalat hız keserken ihracatta Avrupa ülkelerinin ekonomilerinde yaşanan sorunlara rağmen artış trendi sürdü. İlk 11 ayda ihracat 122.1 milyar dolar oldu. 12 aylık dönemde ise ihracat, Cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak 133.9 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığında makas daraldı. Bu da 2011'in en çok konuşulan konusu cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğini gösterdi. Avrupa ülkeleri teker teker bütçelerinde kesintiye giderken hem sosyal bütçe yapıp hem de denkleştiren tek ülke Türkiye oldu. Bütçe 11 aylık dönemde 8 ay fazla verdi. Böylece 28 yıllık süreçteki en iyi bütçe performansı gösterildi.

20 11'İN EN'LERİ ...

En gururlandıran gelişme :


1962'de Devrim'le başlayan Türkiye'nin ilk yerli otomobil hayalinde hükümet somut bir adım attı. Yerli otomobil üretimi için düğmeye basıldı.

En stratejik hamle:

2011'in en stratejik hamlesi Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına misilleme oldu. Sismik araştırma gemisini Akdeniz'e yollayan Türkiye enerji devi Shell'le ilk sondajı vurmak için anlaştı.

En iyi foto:

Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Yunanistan'ın çöküşü fotoğrafla belgelendi. Dünya 2011'de Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Almanya Başbakanı Angela Merkel karşısındaki duruşunu gösteren fotoğraf karesini konuştu.

En çok konuşulan ikili:

Elektrik özelleştirme ihalelerine rekor teklifler veren 'Çılgın Mehmetler' de en çok konuşulan ikili oldu. Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı rekor teklif verdikleri ihaleleri alamayınca hayal kırıklığı oldu. Ortaklık da bozuldu.

En heyecanlı müjde:

Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un batısından Marmara Denizi'ni Karadeniz'e bağlayacak bir kanal yapılmasını öngören Kanal İstanbul projesi açıklaması en heyecanlandıran gelişme olarak kayıtlara geçti.

En sevindiren karar:

Geçen yılın en sevindiren kararı da eylül ayında geldi. Uzun zamandır Türkiye'nin gündemini meşgul eden Uzan ailesi Libananco davasını kaybetti. Uluslararası Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti ile Uzan ailesi arasındaki 20 milyar dolarlık davayı sonuçlandırdı. Dava Türkiye lehine bitti.

EN İYİ BÜROKRAT

Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna nisan ayında oturan Erdem Başçı, fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarı gözeterek uyguladığı yeni stratejisiyle en çok konuşulan isim oldu. Başçı'nın attığı adımlar Türkiye ekonomisinde büyüme, üretim ve istihdamı destekledi.

sabah

Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,898 µs