En Sıcak Konular

Orgeneral Çevik Bir mercek altında

1 Ocak 2012 09:17 tsi
Orgeneral Çevik Bir mercek altında Gölcük'te ele geçirilen 28 Şubat belgelerinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi, gözleri dönemin aktörlerine çevirdi.

Soruşturma kapsamında eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in faaliyetlerinin mercek altına alınacağı ve ifadesine başvurulabileceği öğrenildi.

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bulunan 28 Şubat belgelerinin Ankara'ya gönderilmesi, sürecin yasadışı oluşumu Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) illegal faaliyetlerinin de soruşturulasının kapısını da araladı. 28 Şubat süreci ile ilgili inceleme kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgelerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi, gözleri dönemin aktörlerine çevirdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kendisine gönderilen belgeler ışığında soruşturma için bir savcı görevlendireceği ve dönemin sorumluları hakkında işlem yapacağı öğrenildi. Soruşturma kapsamında Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in de faaliyetlerinin de mercek altına alınacağı ve ifadesine başvurulabileceği öğrenildi. BÇG'nin mimarı olarak bilinen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya'nın hayatını kaybetmesi sebebiyle hakkındaki iddialar düşecek.

6 MİLYON KİŞİ FİŞLENMİŞTİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Askeri Casusluk soruşturması kapsamında 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki aramalarda tarihe post modern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecine ilişkin birçok belge de ele geçirilmişti. Deniz Kuvvetleri'nde yapılan ve 28 Şubat sürecinde 6 milyon kişiyi fişleyen yasadışı Batı Çalışma Grubu'nun "talimatları uygulansın" diye 2005'e kadar bölge komutanlıklarına yazılı emirler gönderildiği ortaya çıktı. Balyoz ana davasına konu "Plan semineri"nin yapıldığı 5-7 Mart 2003 tarihinden yaklaşık 1 hafta sonra 13 Mart 2003'de bölge komutanlıklarına yazılan emirle 28 Şubat dönemi talimatları doğrultusunda fişleme yapılmasının istendiği belirlenmişti. Balyoz darbe planı ve Poyrazköy iddianameleri de BÇG talimatlarının hala kullanıldığını belgelemişti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Deniz Kutluk'un hazırladığı raporda, tüm bilgi toplama çalışmalarının BÇG tarafından yapılacağı belirtiliyor. Hazırlanan raporda 1 Mayıs 1997 emirlerine göre düzenlendiği bilgileri yeralıyor. Balyoz tutuklusu emekli korgeneral Engin Alan'ın 2'nci kolordu komutanı olarak imzaladığı 24 Aralık 2002 tarihli yazıda, 3 Kasım seçimlerinden sonra irticai faaliyetlerde artış olduğu savunularak fişleme formlarının doldurulması emredilmişti.

FİŞLENEN TANIKLAR DA DİNLENECEK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Başsavcılığın soruşturma başlatması durumunda dönemin mağdur tanıkları da dinlenecek. Bu kapsamda aralarında Cengiz Çandar, Mehmet Ali Birand gibi fişlenen gazeteciler, Bülent Orakoğlu gibi Emniyet müdürleri, Genelkurmay birinfingine katılmadıkları için andıçlanan hakim ve savcılar, eşleri başörtüsü sebebiyle ceza alan memurlar, yeşil sermaye denilerek ticari faaliyetleri engellenen şirketlerin sahipleri gibi birçok kişi "tanık" olarak dinlenecek.

Balyoz sanığı Doğan talimat veriyordu

BÇG, 1 Mayıs 1997'de başladığı fişleme faaliyetlerini, AK Parti'nin 9 yıldır kesintisiz sürdüreceği iktidarının başlangıcı olan 3 Kasım 2002'de "İrticai faaliyetler artıyor" diyerek Balyoz sanığı Çetin Doğan imzasıyla sürdürdü. Doğan'ın talimatları 2004 yılında Deniz Kuvvetlerine gönderildi. Mesut Yılmaz hükümeti döneminde lağvedilmdiği açıklanan BÇG'nin 2005 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdüğü ortaya çıktı.

yenişafak

Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,149 µs