En Sıcak Konular

Maliki: "Irak, özgürlüğüne kavuştu, önünde imar kaldı"

31 Aralık 2011 17:41 tsi
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD güçlerinin ülkeden çekilmesinden sonra Irak'ın tamamen bağımsız olduğunu ve önlerinde sadece ülkenin imarının kaldığını bildirdi.


ABD güçlerinin Irak'tan tamamen çekilmesinden sonra bugün başkent Bağdat'ta "Irak Günü" adı altında resmi bir tören düzenlendi. Törene katılan Maliki bir de konuşma yaptı. Maliki, "Amerikan güçlerinin Irak'tan çekilmesinden sonra Irak özgürlüğüne kavuştu. Irak'ın önünde sadece imar kaldı. Irak, kısa bir sürede siyasi, güvenlik, iktisadi alanlarda sağlığına kavuştu. Alt yapının imarı ve iktisadın geliştirilmesi için yabancı şirketlerle anlaştık. Petrol üretimini arttırmak için nezih bir şekilde çok yol katettik" dedi.

Maliki, Amerikan güçlerinin Irak'tan çekilmesini öngören anlaşmaya bağlı oldukları gibi ABD yönetimiyle imzaladıkları stratejik iş birliği çerçevesi anlaşmasına da bağlı kalacaklarını söyledi.

Güvenlik konusuna değinen Maliki, güvenlik alanında yaşanan gelişmelere rağmen terörle savaşın bitmediğini, terörist saldırıları düzenleyen ve teşvik edenlere karşı tutumlarının çok sert olacağını, bu savaştan zaferle çıkmak için mücadeleyi sürdüreceklerini ve güvenlik güçlerini silahlandırmaya, eğitmeye devam edeceklerini kaydetti.

Konuşmasında dış siyasete değinen Maliki, dış politikalarının kimsenin iç işlerine müdahale etmeden ve kendi iç işlerine müdahale edilmesine izin vermeden iyi komşuluk ilişkileri prensibine dayalı olduğunu belirtti. Maliki, Irak halkının Irak'ta çıkarı olan yabancı politikalara karşı durduğunu ifade ederek, sergilemiş olduğu bu tutumdan dolayı halka teşekkür etti.

Maliki, Irak'ın kısa bir sürede uluslararası çevrede hakettiği yeri aldığını ve Arap evi olarak nitelendirdiği Arap Birliği'nin yeniden yapılandırılması için sorumlu bir ortak olacağını ve bölgede eksen bir rol almaya hazır olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında iç politikaya değinen Maliki, siyasi ihtilafların demokratik sistemlerde sağlıklı birşey olduğunu ve siyasi partileri ulusal birlik ve bütünlüğün sağlanmasında sorumluluk üstlenmeye çağırdı. Irak'ta diktatörlüğe artık yer olmadığını söyleyen Maliki, Iraklı olan Arap, Kürt, Türkmen, Yezidi, Hristiyan, Sabielerin devletin önemli meselelerinde son sözü söyleyebilecklerine dikkati çekti.

Bu arada, Haşimi meselesine üstü kapalı değinen Maliki, haklarında yargı kararı verilenlerin Irak dışında da takip edilmesi ve yakalanmaları için çalışmaları başlatacaklarını belirtti.

Bağdat'ta havanın yağışlı olması sebebiyle El Şaab kapalı spor komleksinde düzenlenen törene bakanlar, din adamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bilim adamları ve silahlı kuvvetler mensupları katıldı. Törende savaşlarda ve ülkede yaşanan mezhep çatışmalarında ölenler için Fatiha süresi okundu. 

Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,626 µs