En Sıcak Konular

50 lira için hayatlarını kaybetmişler

31 Aralık 2011 14:14 tsi
Şırnak'ın Uludere ilçesi Gülyazı ve Ortasu köylerinden sınırın öteki tarafına geçen vatandaşların 50 lira uğruna öldüğü ortaya çıktı.

Güvenlik güçlerinin PKK'lı sanarak düzenlediği operasyonda yaşamını yitiren ve önceki gün Gülyazı köy mezarlığında defnedilen 35 kişinin yakınlarının Kürtçe ağıtları yürekleri dağladı. Yakınları için Kur'an-ı Kerim ve Yasinler okuyan vatandaşlar yakınlarının mezarlarını çiçeklerle donatıp şeker ve bisküvi dağıttı.

Mezarlara sarılan yakınları ağıtlar yaktı. Kürtçe yakılan ağıtlar yürekleri dağlarken, 2 kardeşini kaybeden Bilal Encü'nün ağıtlar yaktığı mezar başında gözyaşı döktü. Encü, Orhan ve Sürdan isimli iki kardeşini kaybettiğine işaret ederek, 50 lira yüzünden onca insanın hayata veda ettiğine işaret etti.

Askerler tarafından kaçakçılık faaliyetlerinin en ince detayına kadar bilindiğini belirten Encü, 2 yıldır sınırın öteki yönüne gittiğini kaydetti.

Encü, barış sağlanana kadar her ailenin öteki tarafa gidebileceğine dikkat çekerek, şu şekilde sürdürdü: "Ben de 2 yıldır gidip gelenler arasındayım. Daha önceki gidişlerimizin tamamı askerlerin bilgisi dâhilinde ve kontrolündeydi. Birkaç kez 'yasaklayacağız' dediler ama bize yasak olduğunu söylemediler. Son seferde olayda kurtulan Servet Encü'nün anlatımıyla, askerler onların önlerini kesmiş ve geçişlerine izin vermemiş. Bir müddet sonra da uçaklar bombalamaya başlamış. İki kardeşimi kaybettim ama ölen 35 kişide benim kardeşimdi yani 35 kardeşimi kaybettim. Onlar 50 TL uğruna can verdiler. Devletimizin gözünde bu insanların değeri 50 TL midir? Biz barış istiyoruz her şeye rağmen. Devletin vatandaşına sahip çıkmasını istiyoruz, öldürmesini değil. Başka da bir şey istemiyoruz. Ya barış yapacağız ya da bütün aileler olarak sınırın diğer tarafına gideceğiz. Yani Türkiye'ye terk edeceğiz. Madem öldürülüyoruz burada durmamızın bir anlamı yok. Bu kadar insanın ne günahı vardı 50 TL yüzünden öldürüldüler."

Kadınlar mezarlığa akın ederken, erkekler için de Gülyazı ve Ortasu arasındaki halı saha cenaze evine dönüştürüldü. Şırnak'ın Şenoba Beldesinden gelen ve çoğu korucu olan Babat aşiretine mensup korucular topluca taziyelerini iletti.

(CİHAN)

Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,542 µs