En Sıcak Konular

Bosna 14 ay sonra hükümete kavuşuyor

29 Aralık 2011 15:43 tsi
Bosna Hersek'teki başlıca partiler 14 aydır süren hükümet krizine son vererek koalisyon üyelikleri konusunda anlaşmaya vardı.

Anlaşma başbakanlığın genel seçimden altıncı sırada çıkan bir partiye verilmesini öngörüyor.

Yeni kabinenin Ocak ayının ilk günlerinde kurulmuş olması umuluyor.
Boşnak, Hırvat ve Sırp partileri 2010 Ekim ayında düzenlenen seçimden bu yana bakanlıkların nasıl paylaşılacağı konusunda uzlaşamamıştı.

Bu ortamda bütçenin parlamentodan geçirilememesi, emanetçi hükümetin elini bağlamış ve ülkenin kurumlarını felç etmişti.
Bu nedenle hükümet müzakerelerine hız vermek durumunda kalan altı parti, bütçenin onaylanması ve AB'ye katılım süreci için talep edilen reformların parlamentodan geçirilmesi konusunda anlaştı.

Düğüm nasıl çözüldü?
Bosna Hersek'in etnik gruplar arasında denge sağlanmasını hedefleyen karmaşık sistemi bu grupların her birinin başlıca makam ve kurumlarda belli sayıda üyelikle temsil edilmesini öngörüyor.

Ancak son seçimde en fazla oyu alan Sosyal Demokrat Parti SDP'nin bünyesinde farklı etnik grupları barındırması tartışma yarattı.

Sırp ve Hırvat milliyetçiler, kotalara uyulması için belirli görevlerin bu partiye değil etnik tabana dayanan parti temsilcilerine verilmesinde diretti.

2010 Ekim ayındaki seçim sonuçlarına göre 42 üyeli parlamentoda SDP ile Sırp partisi Bağımsızlar Sosyal Demokrat İttifakı SNSD, 8'er üye ile temsil ediliyor.

Taraflar 'başbakan' krizini aşmak için görevin iki partiye de değil, Hırvat Demokratik Birliği HDZ'den bir isme verilmesinde uzlaştı.

Bu ismin yarın açıklanabileceği söyleniyor. Dokuz bakanlık üç toplum arasında paylaştırılırken, dışişleri bakanlığının Boşnak bir siyasetçiye verileceği yönünde haberler alınıyor.

HDZ lideri Dragan Çoviç, "bu anlaşmaya varmak için büyük cesaret ve kararlılık gerekiyordu" dedi.
Bosna Sırp Cumhuriyeti lideri ve SNSD'nin başkanı Milorad Dodik, sonuca varılmış olmasından memnun olduğunu söyleyerek sonucu 'uzlaşma ve anlayış açısından zafer' olarak niteledi.

Ülkenin en büyük Boşnak partisi olan Demokratik Eylem Partisi SDA'nın lideri Süleyman Tihiç, "Hiç birimiz tam anlamıyla mutlu değiliz. Ama bu Bosna, toplumları ve vatandaşlarının çıkarına olan bir anlaşma" dedi.

Geçen yılki seçimde dönüşümlü üçlü başkanlık için de oy verilmiş, bu seçimi Bekir İzzetbegoviç (Boşnak-SDA), Zeljko Komsiç (Hırvat-SDP) ve Neboysa Radmanoviç (Sırp-SNSD) kazanmıştı.

Bosnalı siyasetçiler ülkede savaş öncesinden bu yana yapılacak ilk nüfus sayımı ve devlet yardımları konusunda iki yeni yasanın yürürlüğe girmesi ardından Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusu yapmayı öngörüyor.

AB'ye başvurunun aslında bu ay yapılması hedeflenmişti, ancak hükümet krizi buna olanak vermedi.
Bu adımlar, ülkenin geçen yıl askıya alınan IMF stand-by anlaşması kapsamında mali kaynak alabilmesi için de büyük önem taşıyor.

Sadece IMF değil Avrupa Komisyonu da hükümet kurulana dek ülkeye ayrılan 100 milyon euro yardımı rafa kaldırmıştı.

BBC 

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs