En Sıcak Konular

Karadeniz'de petrol aramaya devam

29 Aralık 2011 13:10 tsi
Karadeniz'de petrol aramaya devam Taner Yıldız, petrol doğalgaz aramacılığının uzun soluklu bir iş olduğunu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün günlük doğalgaz tüketiminin 172 milyon metreküpe ulaştığını belirterek, ''Bu,Türkiye'de doğalgazın en yüksek tüketildiği gün oldu'' dedi.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sosyal Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, 2011 yılını değerlendirdi ve enerji sektöründe 2012 hedefleri ile ilgili bilgi verdi.

2011 yılında tahkim davaları konusunda çok önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Yıldız, Bakanlığın geriye dönük üzerinde bulunan ''kamburların, yüklerin'' önemli ölçüde attığını söyledi.

Bunlardan en önemlisinin Libananco Davası olduğunu belirten Yıldız, Uzanlarla ilgili 5 davanın sonuçlandığını kaydetti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına son derece önem verdiklerini ve bu kaynakların harekete geçirilmesinde mesafeler katedildiğini dile getiren Yıldız, 2012'de rüzgar enerjisi ile ilgili daha fazla açılım beklediklerini, hidrolik yatırımların da devam edeceğini düşündüklerini söyledi.

2012 yılında güneş enerjisi ile ilgili yatırımların da başlatılacağını ifade eden Bakan Yıldız, ''Özellikle 2012 yılının ikinci yarısında güneşle alakalı yatırımların ön plana çıktığını göreceğiz'' dedi.

Bu yıl sonunda elektrik enerjisi tüketiminin 220 milyar kilovaatsat olacağını tahmin ettiklerini bildiren Yıldız, kurucu güçte de 53 megavatlara ulaşıldığını bildirdi.

Doğalgaz tüketiminde tarihi gün

Dün itibariyle günlük 172 milyon metreküp dogalgaz tüketildiğini bildiren Bakan Yıldız, ''Dün, en yüksek doğalgazın çekildiği gün oldu. Havaların çok da fazla soğuk olmamasına rağmen, bu tüketimin olduğunu gördük. Türkiye'nin normalde günlük doğalgaz tüketimi 155-165 milyon metreküp arasında değişiyordu'' diye konuştu.

Enerji üretiminde özel sektörün payının da giderek arttığını ve sektörün liberalleştiğini anlatan Bakan Yıldız, 2011'de enerji üretiminde özel sektörün payının yüzde 60'ı geçtiğini vurguladı. Doğrudan yatırımlar konusunda da 2011'in enerji sektörü açısından önemli olduğunu ifade eden Yıldız, doğrudan enerji yatırımlarının bu yıl 3,5 milyar doları aştığını kaydetti.

Bakan Yıldız, ''Global krize rağmen Avrupadaki para sıkıntısının had safhaya ulaştığı günler içinde bunların olması önemlidir diye düşünüyorum'' dedi.

Yatırımcılara uyarı

EPDK'ya yapılan üretim lisansı başvurularının 2023 hedefleriyle örtüştüğünü söyleyen Bakan Yıldız, EPDK'ya 120 bin mw'lik bir müracaat portföyü olduğunu bildirdi. Yıldız, ''Bunun yüzde 100 oranıyla gerçekleşmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Fakat özel sektöre buradan bir tavsiye olacak. Yaptıkları müracaatları realize edemiyorlarsa, müracaatlarını iade etsinler. Biz de gözümüzün önünü görelim. Kendilerinin bir mazareti çıkmış olabilir. Varsa çantacılıkla devam edeceğini düşünenler, onların da bu işten vazgeçmelerinde fayda var diye düşünüyorum'' dedi.

Karadenizde petrol ve doğalgaz aramaları

Karadenizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının sona erdirildiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, petrol doğalgaz aramacılığının uzun soluklu bir iş olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Biz Karadenizden ayrılmıyoruz. Karadenizden ayrılmayacağız ama gelen teklifleri de değerlendirmeyi beklememiz lazım. Özellikle bu konuya ilgi duyan firmaların olduğunu görüyoruz, bunları değerlendireceğiz. Bunları sonuçlandırmadan Karadenizde sondaj faaliyetlerini yarın itibariyle tekrar başlayacağımızı söyleyemem. Buradaki sismik veriler, TPAO tarafından değerlendirilecek. Şu anda Avrupada yerli kaynak olarak bahsedilen en önemli kaynak Norveçin kaynaklarıdır. Kuzey denizinde 31-32 adet sondaj yapıldı hiçbirinde petrol ya da doğalgaz çıkmadı 33'üncü de çıktı. 80-90 milyar metreküp doğalgazdan bahsedilen kaynak bu kaynaktır.

Petrolcüler bu işin uzun soluklu bir iş olduğunu bilirler. 6-7 sondajla bu iş sonlanmayacak. Biz bu işten yılmayacağız, bu işten vazgeçmeyeceğiz. Karadenizde arama faaliyetleri devam edecek. Teklifler olursa da bunları değerlendireceğiz.''

Bakan Yıldız, İran'dan alınan doğalgaz konusunda, İran tarafından indirim istediklerini, fakat şu anda olumlu bir yanıt almadıklarını, Rusyadan alınan doğalgaz fiyatlarındaki indirimin vatandaşa yansıyıp yansımayacağını şimdiden söylemenin doğru olmadığını sözlerine ekledi.

sabah



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs