En Sıcak Konular

Rum basını: Bulunan doğalgaz Güney Kıbrıs'a 200 yıl yeter

29 Aralık 2011 12:34 tsi
Akdeniz'deki doğalgaz çalışmalarının sonuçlarını dün eş zamanlı açıklayan Rum lideri Dimitris Hristofyas ve Noble Energy şirketinin belirttiği veriler Rum basınında geniş yer buldu.

Rum gazeteleri, Afrodit'te 7 trilyon ayak küp doğalgaz rezervi bulunduğu, bunun Güney Kıbrıs'ın 200 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir rezerv olduğu yolundaki haberleri manşetten verdi.

Fileleftheros "200 Yıllık Doğalgaz... İlk Yatak, Banliyöleri de Dâhil Lefkoşa Kadar Büyük" başlıklı manşet haberinde doğalgaz yatağının net değerinin 21 milyar veya toplam çalışma döngüsünün 70 milyar Euro olarak hesaplandığını, Noble Energy'nin açıklamasında ise doğalgazın 5-6 trilyon ayak küp olduğunun belirtildiğini, Noble'ın sonuçları açıklarken temkinli davrandığını yazdı.

2000 YILINDAN BU YANA KEŞFEDİLEN 4'ÜNCÜ BÜYÜK DOĞALGAZ YATAĞI

Afrodit'te bulunanın; 2000 yılından bu yana dünya çapında keşfedilen en büyük 4'üncü doğalgaz yatağı ve şu ana kadarki en iyi 100 yatak arasında bulunduğunu kaydeden gazete, verilere göre dün açıklanan doğalgaz yatağının, Rum "münhasır ekonomik bölgesindeki" yaklaşık 14 yataktan biri ve toplam rezervin yüzde 10'u olduğuna; bu hesaba olası petrol yataklarının dâhil olmadığına işaret etti.

Uzmanların, 7 trilyon ayak küp doğalgazı 140 milyar varil petrole denk gördüklerine işaret edilen haberde 7 trilyon ayak küpün, Noble'ın açıkladığı 5-8 trilyon ayak küpün matematiksel ortalaması değil olasılık oranı temeliyle, Monako ölçeği temelinde stratejik ortalama olduğuna dikkat çekildi.

HRİSTOFYAS: TARİHİ GELİŞME

Hristofyas, doğalgaz bulunmasının hem bugünkü hem de gelecek nesillerin faydalanacağı büyük ve uzun vadeli ekonomik kalkınma perspektifleri yarattığına işaret ederek bu olguyu "tarihi gelişme" olarak niteledi.

Doğalgazdan faydalanılması için gerekecek altyapının aşamalı olarak geliştirilmesine yönelik yatırımların ötesinde halen pek çok yabancı şirketin Güney Kıbrıs'ta faaliyet göstermeye ilgi belirttiğine dikkat çeken Hristofyas "Kıbrıs, Avrupa Birliği'nin Enerji güvenliğine özlü katkı yapma perspektifiyle hem jeostratejik hem de siyasi alanda Avrupa'nın enerji haritasına giriyor" dedi.

"210 YILLIK İHTİYACIMIZI KARŞILAR"

Aynı gazete "210 Yıllık İhtiyacımızı Karşılar" başlıklı haberinde ise Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu'nun Rum radyosuna yaptığı açıklamaya yer verdi. Gazeteye göre "Açıklamanın önemi, Kıbrıs'ta doğalgaz varlığının kesinleşmesidir. Açıklanan 7 trilyon ayak küp ortalamayla, 5-8 trilyon ayak küp çok önemli bir miktardır." diyen Andoniadu, "(Doğalgaz), elektrik üretiminde Kıbrıs'ın 210 yıllık ihtiyacını karşılar." ifadesini kullandı.

cihan

Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs