En Sıcak Konular

Övgü yetmez not da artsın

29 Aralık 2011 10:19 tsi
Türkiye hakkında dört aydır olumsuz raporlar yazan Goldman Sachs'ın ekonomisti Jim O'Neill'in dünkü övgü dolu çıkışı bankanın ortaklarının sahip olduğu reyting kuruluşlarından not artışı beklentisini yükseltti

Temmuz ve ekimde Türkiye ekonomisi hakkında karamsar tablo çizen ve resesyona gireceği yönünde raporlar hazırlayan uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs (GS), iki ay sonra bu kez Türkiye'ye övgüler yağdırdı. Bankanın Varlık Yönetimi CEO ve Ekonomisti Jim O'Neill, "Bugün G8 kurulsa ve politik etkinlik yerine ekonomik kriterler öne çıksaydı, BRIC'in yanı sıra Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye'yi önerirdim" açıklamasını yaptı.

NOT ARTIRIMI BEKLENTİSİ
En hızlı büyüyen ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i kapsayan BRIC teriminin yaratıcısı O'Neill'in bu açıklamaları Goldman Sachs'ın raporlarında banka hisselerinde satış önermesinin ardından geldi. Bankanın bakışındaki bu değişim ortaklık yapısına bakınca not artırımı beklentisini de beraberinde getirdi. Bilindiği gibi bankanın ortakları arasında dünyanın en büyük yatırım fonlarının ve reyting kuruluşlarının da sahipleri var. Moody's ve Standard & Poors'un da ortakları olan Goldman Sachs'ın yüzde 30'una yakın bölümü James F. Rothenberg'in Capital World Investors'ı ve John C. Bogle'ın Vanguard grubuna ait.

ORTAKLAR MOODY'S VE S&P İLE AYNI
SABAH'ın gündeme getirdiği Goldman Sachs'ın yüzde 30'luk hissesine sahip olan 10 firmanın neredeyse tamamının reyting kuruluşları Moody's ve S&P ile aynı olması sonrası beklentiler de değişti. Goldman'ın övgüsü notun da artması gerektiği yönündeki beklentiyi artırdı.

TÜRKİYE İLK 10 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK
Goldman Sachs ekonomisti O'Neill'in bir diğer tespiti ise gelişmekte olan ülkelerin üç trilyon dolardan 13 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı. "Bu yeni bir ABD demek. Dünya GSİYH'sindeki payları yüzde 8'inden yüzde 18'e çıktı" diyen O'Neill, "Bu çok etkileyici. Birkaç yıl içinde hepsi birlikte ABD'den daha büyük olacaklar. Bence Türkiye N-11 ülkelerinin en heyecan verici ülkelerinden biri olmaya aday. Gelecek 10 yılda Türkiye dünya GSYİH'sına en çok katkıda bulunan ilk 10 ülkeden biri olacak. Bugün G8 (dünyanın en güçlü 8 ülkesi) kurulsa ve politik etkinlik yerine ekonomik kriterler öne çıksaydı, BRIC'in yanı sıra Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye'yi önerirdim" şeklinde konuştu.

BRIC VE MIST'İN YARATICISI
Goldman Sachs'ın Varlık Yönetimi CEO ve Ekonomisti Jim O'Neill, daha önce bankanın ekonomik araştırmalar, emtia ve stratejik araştırma departmanlarının başındaydı. Dünyanın en hızlı büyüyen ve dünya ekonomisindeki payını artıran ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i kapsayan BRIC teriminin yaratıcısı olarak ünlenen O'Neill, aynı zamanda Türkiye'nin de içinde bulunduğu MIST (Meksika, Endeonezya, Kore ve Türkiye) teriminin de mucidi. O'Neill aynı zamanda uluslararası ekonomi konusunda bir think tank olan Bruegel'in yönetim kurulunda.

sabah

Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,952 µs