En Sıcak Konular

Arap Baharı bitti mi?

29 Aralık 2011 10:12 tsi
Arap Baharı bitti mi? Bütün kriterlerde müstesna bir yıl olan 2011’in olayları hafızaya kazınırken geleceğe dair belirsizlik hâkim.

2011 yılı dünyayı meşgul eden Arap Baharı olgusunun etrafında döndü. Bazılarına göre bu olgu, Arap dünyasının sınırlarından diğer kıtalara taşınmakta başarılı oldu. Rusya’da on binlerce vatandaş Başbakan Vladimir Putin’in istifasını ve son genel seçimin sonuçlarının iptalini isteyerek sokaklara döküldü.

Çin’de binlerce öfkeli çiftçi, şımarık sanayi şehirlerinin halkıyla ihmal edilmiş kırsal kesim halkını birbirinden ayıran ekonomik uçurumun genişlemesi sonucunda daha adil bir tarım sistemi isteyen gösterilere akın etti. Son aylarda Avrupa ülkelerinde ekonomik sıkıntılar sebebiyle onlarca yürüyüş yapıldı. Yürüyüşlerde birçok insanı fakirlik sınırının altına çeken kemer sıkma politikalarının kaldırılması istendi. ABD’de yüzlerce öğrenci ve işsiz, kapitalizmi kınayan sloganlar atarak ülkenin dört bir yanında sokaklara akın etti.

Arap Baharı ruhu, dünyanın birçok başkentinde Kahire’nin ortasındaki Tahrir Meydanı eylemleriyle, Tunus, Yemen ve Suriye’deki yoksulların ve işsizlerin devrimiyle temsil edildi. Mısırlıların, Suriyelilerin veya Libyalıların yıllarca demir yumrukla yöneten otoriter rejimlerin baskısına karşı koymak için ayaklanacağını hiç kimse düşünememişti.

Geleceğin belirsizliği

Şimdi Arap Baharı sona ermiş gibi görünüyor. Bugün Mısır’da ve Yemen’de gördüğümüz gibi tartışmaların ve kaosun uzun ve karanlık tüneline girdik. Arap devrimleri birbirinden farklı biçimde sonlanacak. Tunus diğerlerinden önce güvenli kıyılara ulaşırken, Mısır gemisi şiddetli fırtınanın ortasında azgın bir denizde yolunu arıyor. Suriye’de ufukta bir son görülmezken kan banyosu sürüyor.

Yemen, Libya ve Irak’ta ise gelecek belirsiz. Arap Baharı’nın nesiller boyu bir umut kaynağı olarak kalacağı ve isyan ruhunun ekonomik zulüm ve siyasi baskı gören diğer halklara da ilham kaynağı olduğu şüphesiz. Fakat Arap Baharı bir amaç değil, diktatörlüğü sonlandırıp özgürlükleri getirmek için bir araç. Özgürlük ve adalete giden yol ise hâlâ uzak.

Ürdün gazetesi Düstur

Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs