En Sıcak Konular

Putin bilmecesi: 'İstikrar çocuklarını yiyor'

29 Aralık 2011 09:32 tsi
Putin bilmecesi: 'İstikrar çocuklarını yiyor' Rusya Başbakanı Vladimir Putin, artan protestolar üzerine, iktidarını inşa eden 12 yıllık yardımcısı Vladislav Surkov’u pasif bir göreve atadı.

Putin, dün yine protestocuları “Lidersiz, programsız ve amaçsız” olarak küçümseyen açıklamalarda bulunsa da rejiminin baş ideologu, hatta muhaliflerce perde gerisindeki “kukla oynatıcısı” olarak görülen Vladislav Surkov’u iç politikadan uzak bir göreve atayarak, gelişmelerden kaygı duyduğunu gösterdi.  Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Surkov’un Kremlin Sarayı’nın Genel Sekreterliği’nden alınarak “Ekonomik modernleşmeden sorumlu” başbakan yardımcılığına atandığını duyurdu. Bu atama, Putin’in iki ay sonra yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesi ülkede kendisine karşı yükselen tepkileri azaltma yönünde bir adım olarak yorumlandı. Surkov ise Rus televizyonunun sorusuna “İstikrar çocuklarını yiyor” diye yanıt vererek atamanın aslında bir “kızağa çekme operasyonu” olduğunu dolaylı olarak doğruladı.

Rejimi o inşa etmişti

Vladislav Surkov (47), çok renkli kişiliği ülkenin yakın tarihine damgasını vurdu. Asıl adı Aslambek Andarbekoviç Dudaev olan Surkov,  Çeçen babası evi terk edince Rus annesinin isteğiyle ismini değiştirmişti. Surkov, 1999 yılında Devlet Başkanı Boris Yeltsin zamanında Genel Sekreter Yardımcısı olarak girdiği Kremlin Sarayı’nda tam 12 yıl boyunca en önemli isimlerden biri oldu. 2004 yılında Putin’in devlet başkanlığı seçimlerini kazanmasında büyük rol oynadı. Putin’e bağlı gençlik örgütü Naşi’yi kurup büyüttü. Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nin kurulmasının ardında da o vardı. Devlet televizyonlarının Putin’in iktidarını güçlendirecek aygıtlar haline gelmesini de o sağladı. Putin’in genç, güçlü, atletik ve enerjik lider imajını o tasarladı. Ancak geçen mayıs ayında Putin’in kurduğu Bütün Rusya Halk Cephesi hareketine katılmayarak şimşekleri üzerine çekti. Son olarak 4 Aralık’taki Duma seçimlerinden sonra patlayan gösterileri tahmin edememekle suçlandı.

Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,577 µs