En Sıcak Konular

Savunmamız Kale gibi olacak

29 Aralık 2011 09:24 tsi
Savunmamız Kale gibi olacak Temeli 2009'da atılan 'Milli Piyade Tüfeği Projesi'nin devamı niteliğinde olan 'Milli Makinalı Tüfek Projesi'nde imzalar atıldı.

MKEK ve Kale Kalıp işbirliğinde yürütülecek milli Ar-Ge projesiyle geliştirilecek tüfek, dünyadaki muadillerinden üstün olacak.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın direktifleri doğrultusunda Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile Kale Kalıp AŞ arasında dün gerçekleşen tören ile "Modern Makinali Tüfek" tasarımı konusunda anlaşma imzalandı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye'nin öz kaynakları kullanılarak üretilecek "Modern Makinalı Tüfek", Savunma Sanayii'nde tasarımdan, üretime dışa bağımlılığı azaltma yönüyle çok önemli bir dönemin başlangıcı olacak. Proje, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamakla kalmayacak, önemli ölçüde ihracat imkanı da sağlayacak. Üretim hariç 18 milyon lira maliyetinde olacak proje Ocak 2012'da başlayacak ve 2015 yılında son bulacak.

DÜNYANIN EN İYİSİ OLACAK

Basın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, projenin aslında Savunma Sanayii Müsteşarlığı'mızın direktifleri doğrultusunda iki yıl önce Makina ve Kimya Endüstrisi'nin Ana yükleniciliğinde ve Kale Kalıp AŞ'nin de Ana Alt yüklenciliği ile gerçekleştirilen "Modern Piyade Tüfeği" projesinin devamı niteliğinde olduğunu belirterek, "'Modern Makinalı Tüfek' tamamen Türk mühendislerince geliştirilecek ve dünyadaki muadillerinin en iyisi olacak. Tasarım ve Geliştirme süreçlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman personeliyle yakın işbirliği içinde olacağız. Yapılacak olan silah tamamen kendi ihtiyaçlarımıza özgü TSK'nın tecrübesini tam olarak yansıtan etkin bir silah olacak" dedi. Konuşmaların ardından Osman Okyay, MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar sözleşmeyi imzaladı.


Milli Piyade Tüfeği temmuzda kullanımda

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, "Milli Piyade Tüfeği Projesi hakkında da bilgi verdi. 2012 yılı sonuna kadar milli piyade tüfeğinde seri üretime geçilmesi planlandığını aktaran Okyay, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı 36 teste dayanan piyade tüfeği Nato standardı olan 6 bin mermi atımını geçerek tutukluk yapmadan 10 bin mermi atımının üstüne çıkmıştır. Bu tüfekte dünyadaki tüm tüfeklerin en iyi özelliklerinin bir arada toplardığı için 1 numaradır. Piyade tüfeğinin temmuz ayında servise girmesini planlıyoruz" diye konuştu.


Bin metre etkili menzil

* 5 bin metre menzilli, etkili menzili ise 1000 metreden fazla

* 7.62 mm kalibreli

* Tek kişi tarafından kullanılabilir

* Namlu atım ömrü uzun

* Yedek namlusu olan

* Geri tepme kuvveti az, gaz geciktirmeli sistem ve döner başlı kilitleme sistemi ile çalışan

* Atış adedi en az 750 atım/dakika

yenişafak

Bu haber 1,987 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,216 µs