En Sıcak Konular

İnternet sitesi kurmak zorunlu

29 Aralık 2011 08:36 tsi
Yeni Ticaret Kanunu şirketlerin yönetiminde yer alacak kişilere önemli esneklikler sağlıyor.

Yeni Ticaret Kanunu şirketlerin yönetiminde yer alacak kişilere önemli esneklikler sağlıyor. Yeni kanunla yönetim kurulu üyelerinin şirkette pay sahibi olma zorunluluğu kaldırıldı.

Şirketler topluluğu kavramı getirildi

Yeni Ticaret Kanunu ile “şirketler topluluğu” kavramı getirildi. Kanunlatümticaret şirketlerini kapsayacak şekilde getirilen bu yeni düzenlemeyle hakim şirket ve bağlışirket arasındaki ilişkiler belli kurallara bağlanıyor. Şartların varlığı halinde hakim şirketler açısından belli hallerde pay sahiplerinin şirketten çıkarılması durumu düzenleniyor.

Eski Ticaret Kanunu’na (TTK) göre yönetim kurulu üyelerinin şirkette pay sahibi olma zorunluluğu var. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile bu kaldırıldı.

Türk vatandaşı olmak yeter

Yeni kanuna göre anonim şirketin, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş bir veya daha fazla kişiden oluşan bir yönetimkurulu bulunacak. Temsile yetkili en az bir üyenin yerleşme yerinin Türkiye’de bulunması ve Türk vatandaşı olması aranacak.

Tescil ve ilan edilecek

Bir tüzel kişi yönetim kuruluna üye seçildiği takdirde, tüzel kişiyle birlikte, tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen, sadece bir gerçek kişi de tescil ve ilan olunacak. Tüzel kişi adına sadece, bu tescil edilmiş kişi toplantılara katılıp oy kullanabilecek.

İnternet sitesi kurmak zorunlu

Yeni TTK ile sermaye şirketleri için internet sitesi oluşturma ve bu sitenin belli bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine ayırma zorunluluğu getirildi. Örneğin bir bakkal limited ya daAŞ gibi sermaye şirketiyse internet sitesi açmak zorunda. Bunu yapmayanlar 6 aya kadar hapis ve 100-300 gün arası adli para cezası alacak.

Maliyeti şirket üstlenecek

Her sermaye şirketinin, bir internet sitesi açması gerekiyor. Şirketler, bu internet sayfasında her türlü faaliyet raporlarını, denetim raporlarını ve her türlü şirket bilgilerini yayımlamak zorunda. Şirket sırları veyamahrembilgiler kamuoyu ile paylaşılacak. Bu durumunuygulamada ne kadar sıkıntı oluşturacağı belli.Kısa sürede bu konuda rahatlama sağlayacak düzenleme bekleniyor.Ayrıca bu sitelerinmaliyetinin tamamen şirket tarafından karşılanacak olması da önemli bir soru işareti olacak. Düzenleme yapılmazsa finansal tablolar, kanunen açıklanması gerekli ara tablolar, özel amaçlarla çıkarılan bilançolar ve diğer finansal tablolar,payvemenfaat sahipleri bakımından bilinmesi gerekli finansal raporlama, bunların dipnotları ve ekleri sitede yer alacak.

Ücretler de olacak

Yine yönetim kurulunun yıllık raporu, kurumsal yönetim ilkelerine ne ölçüde uyulduğuna ilişkin yıllık değerlendirme açıklaması da internet sitesinde yer alacak.Ayrıca yönetim kurulu başkan ve üyeleriyle yöneticilere ödenen her türlü paralar, temsil ve seyahat giderleri, tazminatlar, sigortalar ve benzeri ödemeler gibi hususlar internet sayfasında yayımlanacak.

Uluslararası standartlarda DEFTER TUTULACAK

Yeni Ticaret Kanunu ile birlikte muhasebe sistemi de değişecek. Yeni TTK’ya göre ticari defterler ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken; “Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu” tarafından yayımlanan, Türkiye Muhasebe Standartlarına uyulacak. Böylece uluslararası muhasebe standartlarına uygun defter tutmak ve finansal tablo hazırlamak zorunlu hale geldi. Yeni Ticaret Kanunu muhasebe uygulaması açısından ikili bir ayrıma gidiyor. Büyük ölçekli sermaye ‘Tam Seti’ uygulamak zorunda. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ise ‘KOBİ TFRS’ adı verilen daha yalın ve uygulaması kolay muhasebe ilke ve kurallarına tabi olacak.

Aile şirketlerinin yapısı değişecek

Meslekte Birlik Grubu İSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi Adem Çalışkan, Yeni TTK'nın yürürlülüğe girmesiyle birlikte;  şirketlerin geçmişe göre şeffaf ve hesap verebilir olacağını, bu anlamda şirketlerin kendilerine çekidüzen vereceğini, şirket yönetimlerinin profesyonellere teslim edileceğini söyledi. Çalışkan, “Eğitimli ve kaliteli insanlar şirket yönetimlerinde bulunacak, özellikle aile şirketlerindeki mevcut yapı değişerek, yeni TTK ile birlikte şirketlerde kurumsal yapı aranacak. Tek kişilik şirket kurulabilecek, şirketlerde pay sahibi olmayanlar şirketlerde yönetim kurulu üyesi olabileceklerdirî dedi.

Şirket sayısı 300 bine düşecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca yapılan açıklamaya göre; Türkiye'de yaklaşık 750 bin limited şirket, 100 bin anonim şirket bulunduğunu hatırlatan Çalışkan, bu şirketlerin büyük çoğunluğunun ya gayrifaal ya da faaliyet dışı kalmış şirketlerden oluştuğuna dikkat çekti. Yapılan çalışma sonucunda bu şirketlerin güncellenerek, gayrifaal ve faaliyet dışı olanların tespit edilerek tasfiye edileceğini ya da kayıtlarının silineceğini ifade eden Çalışkan, şuları söyledi:

“Konuyla ilgili gerekli düzenlemeler beklenmektedir. Böylece; tüm bu güncellemelerden sonra Türkiye'deki anonim ve limited şirket sayısının 300 binlere inecek. Tüm bu bilgiler çerçevesinde, ivedilikle şirket ortaklarının ve yöneticilerinin konu ile ilgili etkin bir eğitim sürecine dahil edilmesi, iyi bir bilgilendirme ile sürece uyum sağlayabileceklerdir. Burada, her yeni değişikliklerde en etkin ve sürece en kısa sürede adapte olabilen serbest muhasebeci mali müşavirlerden yararlanılması önerilebilecek ve tercih edilebilecek en etkin yol olacaktır.î Küçük ve orta boy işletmelere kanuna uymaları için bazı tavsiyelerde de bulunan Çalışkan şöyle devam etti: “Şirketlerin, işletme yapısı çok iyi teşhis edilmeli, muhasebe ve finansal raporlamaya gerekli önem verilmelidir. Ortaklar dahil işletme yöneticilerinin yönetim, kurumsallaşma, muhasebe, finansman ve vergi konularında fikir sahibi olmaları, gerekirse eğitim desteği almaları gerekmektedir.î

Uzun ömürlü şirketler doğacak

Yeni TTK'nın yasalaşması ile birlikte yatırımcılar açısından olumlu bir virajın dönüşmüş olacağını kaydeden Adem Çalışkan şöyle devam etti: “Yeni TTK ile işletmeler yeni sürece süratle dahil olacak, kayıtdışı çalışmalardan uzak, kurumsal bir yapıya kavuşması ile ilgili çalışmalara başlayacaktır. Böylece; ülkemizde üçüncü nesil diyebileceğimiz uzun ömürlü firmalar, markalar oluşabilecek, gelişen ve genişleyen piyasalarda sanayimiz ve şirketlerimiz rekabet gücü artacaktır. Küçük ölçekli işletmeler birleşme, ortak alma ve sermaye güçlerinin birleşmesiyle büyüme imkanı bulacaklardır. Böylece; gerek ülke ekonomisine, gerekse hane halkına olan katkı artacaktır.

bugün





 

Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs