En Sıcak Konular

Çağlayan: Cari açık konusunda ağzı olan konuşuyor

28 Aralık 2011 12:25 tsi
Çağlayan, cari açık konusunda ağzı olanın konuştuğunu, ama 'cari açığın nereden olduğu, nasıl olduğu' sorulduğunda kimsenin bir fikri olmadığını belirterek, ''Geçen yıl Türkiye'nin ithalatı 185,5 milyar dolardı. 38,5 milyar dolar net enerji ithalatı

Ekonomi Bakanı ZaferÇağlayan, 4. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, dış ticaret ateşelerinin büyükelçilerle beraber çalıştığını belirtti.

Yirmisekiz Çelebi Mehmet'in 1720 yılında Fransa'ya elçi olarak gönderilişinin üzerinden 291 yıl geçtiğini hatırlatan Çağlayan, ''Tesadüfe bakın, ilk elçimizi gönderdiğimiz Fransa ile bugün elçimizi geri çağırdığımız bir durumla karşı karşıyayız'' dedi.

Bugün Fransa tarafından soykırımla suçlanan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi'nin, İkinci Dünya Savaşında bu ülkede yaşanabilecek Yahudi Soykırımını engellemeye çalıştığına dikkati çeken Çağlayan, Fransa Meclisi'nde kabul edilen Ermeni teklifine Türkiye'nin gereken cevabı vereceğini anlattı.

Türkiye'nin son 8 yılda 105 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğine işaret eden Çağlayan, bu rakamın bütün Cumhuriyet tarihi boyunca ise 14,5 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Çağlayan, 80 yılda gelen doğrudan yabancı yatırımın 7 katından fazlasını 8,5 yılda getirdiklerini dile getirdi.

Türkiye'de çok önemli Fransız kökenli yabancı yatırımlar bulunduğunun altını çizen Çağlayan, Türkiye'nin Fransız halkı ve iş adamlarıyla bir problemi olmadığına dikkati çekti.

Dünyada ve bölgede önemli ekonomik olayların yaşandığını ifade eden Çağlayan, 2008 ekonomik krizi ve Arap Baharı olaylarının Türkiye'nin en önemli ihracat pazarlarını etkilediğini anlattı.

Avrupa'nın, yüzde 57 olan genel ihracat pazarındaki payının yüzde 47'ye gerilediğine işaret eden Çağlayan, ancak bu yıl krize rağmen Avrupa'ya yapılan ihracatın yüzde 21,6 oranında arttığını vurguladı.

Türkiye'nin artık ihracatta pazar çeşitlendirmesine gittiğini belirten Çağlayan, Arap Baharı sürecinin yaşandığı Kuzey Afrika ülkeleriyle Türkiye'nin güneyindeki ülkelerin ise, Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiği ülkeler olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, kriz yaşanan bölgelere hızla yeni alternatifler bulmaya çalıştıklarını dile getirdi.

2008 krizinde bir miktar düşen ihracatın bugün çok önemli rakamlara ulaştığını ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını söyleyen Çağlayan, 36 milyar dolarlık ihracatın 9 yılda, 100 milyar dolardan fazla artarak 135 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

İhracattaki artışın yıllık yüzde 20'ler civarında olduğunu bildiren Çağlayan, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolara hızla yol aldığını anlattı.

-''İnşallah Türkiye 2012'de dünya sıralamasında 1 basamak yükselecek''-

Eskiden zengin kuzeyli ülkelerin fakir güney ülkelerine mal sattığını, bugün ise tablonun değiştiğini dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin de dünyadaki bu eksen kaymasına uyum sağladığını söyledi.

Çağlayan, ''10 yıl öncesine kadar dünya ihracatının yüzde 60'ını gelişmiş ülkeler yaparken, bugün eşit seviyeye gelindi. 10 yıl sonra dünya ihracatının yüzde 60'ını gelişmekte olan ülkeler yapacak'' diye konuştu.

Brezilya'nın dünyanın 6. büyük ekonomisi haline geldiğini hatırlatan Çağlayan, ''İnşallah 2012'de Türkiye ve Hollanda aynı büyüme performansını sergilerse biz bir basamak üste çıkacağız'' dedi.

Bu yılın 9 ayında Türkiye ekonomisinin yüzde 9,6 büyüdüğünü anımsatan Çağlayan, Türkiye'nin önemli avantajlarından birinin de girişimci gücü olduğunu söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin mali istikrar ve bütçe disiplinine sahip olduğunu, 2011 yılının on birinci ayında bütçe fazlası verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin kamu borcu ve bütçe açığı konularında AB'nin Maastrich kriterlerinin bile önünde olduğuna işaret eden Çağlayan, cari açık sorununun ise Türkiye ekonomisinin kusuru olduğunu ifade etti.

-''Hizmet ihracatı, ithalatımızın iki katı''-

Çağlayan, şöyle konuştu:

''Cari açık konusunun ne kadar sinsi olduğunu, ne kadar tehlikeli olduğunu ve mutlaka aşılması gerektiğini artık biliyoruz. Plan ve programlarımızı yaptık, yapıyoruz. Bu konuda sizlerle çok önemli çalışmalarımız olacak, irtibatımız çok daha fazla olacak. Ekonomimizin iki önemli ekseni var; biri ithalatımızı mümkün olduğunca azaltabilmek. Bir taraftan da ihracatımızı artıracak önemli çabalar içerisindeyiz.

Bunu yaparken de hizmet ihracatı Türkiye açısından son derece önemli bir konudur. Film, sinema, yazılım, eğitim, sağlık, müteahhitlik hizmetleri, turizm gibi önemli alanlarda yeni açılımlarımız var. Geçen yıl tüm dünyada toplam hizmet ticareti 3,7 trilyon dolardı. Türkiye buradan 34,2 milyar dolarlık bir pay aldı. Biz hizmet ticaretinde neredeyse ithalatımızın iki misli ihracat yapıyoruz.

Yani net döviz getiren bir sektör haline geldi. Bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın tamamındaki hizmet ihracatını yapmış durumdayız. Hizmet ticaretinde, 34 milyar dolar ihracat, 17 milyar dolar hizmet ithalat yaparak, tam 17 milyar dolar net döviz getirimiz oldu. Hizmet ticareti bundan sonraki ağırlıklı alanlarımızdan biri olacak.''

İthalat ve cari açık konusuna da değinen Çağlayan, ''Cari açık konusunda ağzı olan konuşuyor, tabiri caizse. Ama cari açığın nereden olduğunu, nasıl olduğunu sorduğumuz zaman kimsenin bir fikri yok. Söylenen, 'İthalatı artırıyorsunuz'. Sanki ithalatı ben yapıyorum'' değerlendirmesini yaptı.

Cari açık konusunda gelinen seviyenin, geçmişteki bazı genetik sorunlardan kaynaklandığını anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Geçen yıl Türkiye'nin ithalatı 185,5 milyar dolardı. 38,5 milyar dolar net enerji ithalatı yaptık. Koyun enerjiyi bir kenara. Türkiye mal ithalatı olarak 2010 yılında toplam 147 milyar dolar ithalat yaptı. 147 milyar dolar ithalat yapan Türkiye, 114 milyar dolar da mal ihracatı yaptı. Arada 33 milyar dolar var. Bizim mal ticaretimizdeki açığımız 33 milyar dolardı geçen yıl. Nereden veriyoruz, niye veriyoruz. Temeline indik.

Adeta emar çektik. 6 sektörü masaya yatırdık. Bu 6 sektör, geçen yıl 103 milyar dolar ithalat yaptığımız, 73 milyar dolar ihracat yaptığımız sektörler. Toplam 30 milyar dolar dış ticaret açığı bu altı sektörden geliyor. Bu 6 sektör, demir-çelik, makina, otomotiv, kimya, tekstil, tarım ve gıda sektörleri.''

aa

Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs