En Sıcak Konular

Son anket 'iki parti' diyor

17 Haziran 2007 14:47 tsi
Son anket 'iki parti' diyor Yönetim Araştırma Merkezi, “Seçmen Eğilimleri Araştırması” kapsamında yürüttüğü 22 Temmuz genel seçimlerinde seçmen eğilimlerinin saptanmasına ilişkin çalışma raporunu tamamladı. Ankete göre meclise iki parti giriyor, bir parti ise barajı zorl

Yönetim Araştırmaları Merkezi’nin (YÖNARA), “Seçmen Eğilimleri Araştırması” kapsamında 15-30 Mayıs döneminde 16 ilde yüz yüze görüşme yoluyla uyguladığı 2. anketinden çıkan sonuca göre; “22 Temmuz seçimlerinden sonra Meclis’e iki parti AKP ve CHP girerken, MHP ise barajı zorlayabileceği” belirtiliyor.

Yönetim Araştırma Merkezi’nin, “Seçmen Eğilimleri Araştırması” kapsamında yürüttüğü 22 Temmuz genel seçimlerinde seçmen eğilimlerinin saptanmasına ilişkin çalışma raporunu tamamladı.

Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yönetim Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan, “Seçmen Eğilimleri Araştırması” kapsamında 15-30 mayıs döneminde 16 ilde yüz yüze görüşme yoluyla uygulanan 2’inci anket çalışmalarını tamamlayarak kamuoyuna duyurdu.

GENEL SEÇİM ANALİZİ

Yönetim Araştırma Merkezi ilk araştırması olan “Cmhurbaşkanlığı Seçimi 2007” ardından hazırladığı, “Seçmen Eğilimleri Araştırma Sonuçları” na göre AKP yine bininci sırada.

YÖN –ARA, Bu çalışmasında sırayla; Seçmenlerin oy verme davranışı, kararsız ve boykotçu seçmen eğilimleri, parti tercihlerindeki süreklilikler ve kopuşlar ile siyasi kamplaşma düzeyleri ele alındı.

16 ilde ve 1540 kişi üzerinde yapılan anket sonuçları ve analizler şöyle özetlendi.

AKP ve CHP DEĞERLENDİRMESİ

Araştırmada ortaya çıkan sonuca göre; "Yarın bir genel seçim olsa"

AKP'ye oy vereceklerin oranı %27,7'ye çıkarken, CHP'ye oy verecek olanların oranı %18.1'de kaldı. İki parti arasındaki fark da AKP lehine 9.6 puan seviyesine ulaştı.

MHP ZORLAYACAK

Araştırmada; 2002 seçimlerinde parlamento dışında kalan siyasi partilerin henüz toparlanamadıklarının gözlendiği ifade edildi.

Bu araştırmada, DYP'nin mutlak oy oranı yüzde 3,7 olarak tespit edildiği dikkat çekerken, parlamento dışı partiler arasında göreli olarak toparlanan ve nisbi bir ilerleme kaydeden parti konumundaki MHP'nin bu çalışmadaki mutlak oy oranı yüzde 7,9 olarak belirtiliyor.

KARARSIZ SEÇMEN EĞİLİMİ

Araştırmada kararsız seçmenin önemli ölçüde etkili bir rol oynadığına dikkat çekiliyor. Buna göre; siyasi partilerin seçim çalışmaları bakımından birinci öncelikleri, “kararsız seçmenleri” kendi lehlerine kararalı hale getirmek olduğu vurgulanıyor. Bu araştırmanın sonuçlarına göre halen seçmenlerin dörte biri parti tercihlerini belirlemediği, oy vermeyeceğini beyan “protestocular” yüzde 8 oranında olduğu ifade ediliyor. Kararsız seçmenler ise yüzde 17 oranında olduğu belirtiliyor.

AKP İNİŞTE, CHP ÇIKIŞTA

Kararsız seçmenlerin bu araştırmada ortaya çıkan özelliklerine vurgu yapılıyor. Buna göre; AKP’nin iniş eğiliminde olduğu, CHP’nin ise çıkış potansiyeline sahip bulunduğu yönündeki saptamaların ortaya çıktığı görülüyor. Araştırmada ayrıca, kararsız seçmen bloğunun, oy vermeyi düşündüğü parti sıralaması kadar, “kesinlikle oy vermeyeceği parti” sıralaması da bu açıdan önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Kararsızların asla oy vermeyeceklerini beyan ettikleri partilerin ilk üç sırasını, seçmenin genel seçimde yüzde 17 oranında kararsız olduğu, yüzde 3 gibi küçük oranlarla da DYP, CHP ve MHP’ye yöneldiği tespit edildi.

AKP OYLARI MHP’YE KAYACAK

Anket sonuçlarında; iktidar ve ana muhalefeti paylaşan bu iki partinin yanı sıra barajı zorlayan ve geçme olasılığı yüksek olan tek parti konumundaki MHP’nin ise farklı bir görünüm sergilediği ve bugün “MHP” diyen seçmenlerin içinde 2002’de aynı partiye oy verenler yüzde 43,6 seviyesinde olduğuna işaret ediliyor. Bugünkü MHP seçmeninin büyük ölçüde AKP’den (yaklaşık yüzde 16), DSP’den (yüzde 13) ve 2002’de oy kullanmayan kesimden (yüzde 16,4) alacağı kaydediliyor.

CHP OY ORANINI KORUYOR, AKP BİRİNCİ PARTİ AMA DÜŞÜŞTE

Araştırmaya göre, AKP yine birinci parti ama oy oranını düşürerek seçimden çıkacağı, CHP’nin oy oranını korumasına rağmen, bu oranın yükselebileceğine işaret ediliyor.

Buna göre; parlamentoda iktidar ve ana muhalefet partileri olarak temsil edilen AKP ve CHP’nin genel seçimde bariz bir avantaja sahip olduğu görülüyor. Bu iki partinin mevcut konumlarını parlamento dışından gelerek sarsacak bir dinamiğin henüz ortaya çıkmadığı belirtiliyor.

Araştırmada şu sonuçlara yer verildi;

“CHP’nin önünde birinci parti olarak yer alan AKP, büyümesini tamamlanmış ve tedrici olarak inişe geçmiş bir parti görünümündedir. Bununla birlikte dağılma ve hızla küçülme gibi bir riskle henüz karşı karşıya olmadığı ve nihayet 2002 seçimlerindeki oy tabanını %70’ler seviyesinde muhafaza edebileceği de anlaşılmaktadır. Bunun ise son derece hassas dengelere bağlı olduğu görülmektedir. Örneğin AKP; hem bünyesinde ciddi oranlarda “Kürt partisi” karşıtı eğilimleri barındırmaktadır, hem de Kürt seçmeninin en az cephe aldığı ve en yakın oy verilebilecek parti olarak algıladığı bir parti konumundadır.”

CHP’nin yüzde 16-20 aralığına yerleşen oy oranını muhafaza edildiği kaydedilirken, durağan olmayan bir seçmen tabanına sahip göründüğü belirtiliyor. 2002’de CHP’ye oy verip bugün de aynı yönde oy kullanacağını belirtenlerin oranın ise %60’lar seviyesinde kaldığına dikkat çekiliyor.

haber10



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs