En Sıcak Konular

Putin: Devlet başkanlığı seçimi şeffaf ve adil olmalı

27 Aralık 2011 17:03 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, gelecek yıl Mart ayında yapılacak ve kendisinin aday olduğu devlet başkanlığı seçiminin adil ve şeffaf olması gerektiğini söyledi.



Putin, 4 Aralık'taki parlamento seçimleri öncesinde kurdurduğu Halk Cephesi üyeleriyle bugün yaptığı toplantıda, gelecek yıl düzenlenecek devlet başkanlığı seçiminin ''şeffaf ve adil'' olması gerektiğini belirterek, 4 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinin yenilenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Muhalefetin on binlerce kişinin katılımıyla yaptığı protesto gösterilerinde Duma seçiminin tekrarlanması talebine değinen Putin, ''Parlamento seçimi artık geride kaldı. Parlamento içindeki tüm komisyonlar belirlendi, başkanlarını seçtiler. Bu da Duma'nın çalıştığı anlamına geliyor'' diye konuştu.

Seçim sonuçlarının revize edilmesinin konuşulmasının bile mümkün olmadığını vurgulayan Putin, ''Seçim sonuçları sadece mahkeme süreciyle gözden geçirilebilir. Eğer gerçekten ihlaller varsa bu davaya mahkemeler bakmalı ve tarafsız şekilde kararını vermeli. Devlet Duması (Rus parlamentosunun alt kanadı) çalışmaya başladı. Şu anda önümüzdeki devlet başkanlığı seçimine yoğunlaşmalıyız'' ifadesini kullandı.

Muhalefet liderlerini, seçimi gayrimeşru hale getirmek ve iddialarını ispatlayamamakla suçlayan Putin, ''Sorun konsolide bir programlarının yanı sıra hedeflerini net ve makul yollarla ulaşma yönetmelerine sahip olmamaları. Ayrıca somut başarılara imza atacak insanlara da sahip değiller'' diye konuştu.

Devlet başkanlığı seçimlerinin herhangi bir itiraza mahal vermeyecek şekilde adil olması gerektiğini ve bu yüzden oy sandıklarının şeffaf olabileceğini belirten Putin, ''Aday olarak oy toplamada hileye ihtiyacım yok. Ben seçimin maksimum düzeyde şeffaf olmasını istiyorum. Ben insanların güvenine, iradesine güveniyorum'' dedi.

Putin'in devlet başkanlığına adaylığını açıklamasının ardından Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e başbakanlık görevini önermesi Rusya genelinde ciddi tepkilere yol açmıştı.

Rusya'da yolsuzlukla mücadelesiyle tanınan ve son protesto gösterilerinin ardındaki kilit isim olarak bilinen muhalif avukatlardan Aleksiy Navalniy, devlet başkanlığı seçiminden önce 1 milyon protestocunun sokaklara çıkacağını ileri sürüyor.

Medvedev ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle kabineden istifa etmek zorunda kalan, Putin'in hala yakın çevresinde bulunan eski Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin, sürpriz bir şekilde geçen hafta sonu yapılan muhaliflerin protesto gösterisine katılmış ve burada yaptığı konuşmada Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov'un istifa etmesini istemişti.

Kudrin ayrıca, hükümet yetkilileri ve protestocuların karşılıklı tartışabileceği bir tartışma paneli düzenlenmesi önerisinde bulunarak, bu durumun şiddet riskini azaltarak reformların yumuşak bir şekilde hayata geçirilmesinin yolunu açabileceğini savunmuştu. Kudrin, parlamento seçiminin gelecek yıl içinde tekrarlanması önerisinde de bulunmuştu.

-''Kudrin muhalefet ve Putin arasında arabulucu''-

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Vedomosti'de kendisinin hafta sonundaki gösteriye katılmadan önce Putin ile görüştüğü ve muhalefet ile Putin arasında arabulucu görevi üstlendiği iddialarının sorulması üzerine Kudrin, gazeteye yaptığı açıklamada, konuşmasındaki önerilerinin kendisine ait olduğunu, ancak Putin ile görüşmesinin de ''diyaloğun mümkün olduğunu'' göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Ülkedeki bazı analistler, Kudrin'in hafta sonunda yaptığı konuşmanın Putin'in kamuoyundaki öfkeyi biraz da olsa dizginleme çabası olduğunu savunuyor.

Nitekim, Moskova'daki bağımsız bir araştırma şirketi uzmanlarından Stanislyav Belkovsky de Kudrin'in mitingdeki konuşmasını, ''Kremlin teslim olmayacak. Kremlin gösterileri güç kullanarak dağıtma pozisyonundan toplumun aktif bölümüyle sinsice flört pozisyonuna geçti'' şeklinde değerlendirdi.

Ancak gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Putin'in zorlansa bile devlet başkanlığına seçilebileceğini belirten analistler, şu görüşü savundular:

''Öncelikle muhaliflerin 100 binleri bulan kalabalığı toplamasına karşın üzerinde anlaşabildiği bir lider yok. Geriye Komünist Parti lideri Gennadiy Züganov ile Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski ile adaylık durumu henüz netleşmeyen milyarder iş adamı Mihail Prohorov var. Halk Züganov, Jirinovski veya Prohorov yerine yine Putin'i tercih eder. Kaldı ki diğer adayların kazanmasının Rusya açısından hayırlı veya daha iyi olabileceğini söylemek pak de doğru olmaz.''

Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,234 µs