En Sıcak Konular

Çiçek'ten açıklama

27 Aralık 2011 16:21 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasayla ilgili gelen görüşleri ''hukuka aykırıdır'' diye savcılığa vermediklerini belirterek, ''Onun için kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok'' dedi.



TV8'de yayınlanan ''Erkan Tan ile Başkentten'' programında soruları yanıtlayan Çiçek, yeni Anayasa ile ilgili yapılan çalışmaları özetledi.

Vatandaşların ''Yeni anayasa ile görüşlerimizi, mevcut anayasa ve yasalara aykırı olduğu için açıklayamıyoruz, hukuki takibata uğramaktan korkuyoruz'' dediği yönünde haberlerin anımsatılması üzerine Çiçek, toplantılarda böyle bir değerlendirme olduğunu belirterek, ''Bize gelen görüşleri 'hukuka aykırıdır' diye savcılığa vermiyoruz'' dedi.

Türkiye'de bir çok şeyin konuşulduğunu ifade eden Çiçek, ''Suç işlemeden de her şeyi söylemek imkanı var bu ülkede. Konuşulmadık bir şey kaldı mı? Ayrı devlet, ayrı bayrak, federasyon... Bunu usulünce herkes konuşabilir, söyleyebilir'' diye konuştu.

Gelen görüşlerle ilgili bir hukuk değerlendirmesi yapmadıklarını, ''alın, bakın, değerlendirin'' diye başka bir yere göndermediklerini belirten Çiçek, ''Bundan emin olabilirler. Onun için kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok'' dedi.

Bir izleyicinin ''Sayın Çiçek boşuna uğraşıyorsunuz. Bunların derdi anayasa yapmak değil. Siz iyi niyetle çabalıyorsunuz'' görüşünün aktarılması üzerine Çiçek, ''Bu bizim eski alışkanlıklarımızın yeni olaya yansımasıdır. Bardağa hep boş tarafından bakıyoruz. Diyelim ki oyalandı, bu komisyon bir şey yapmadı, elimize kına yakalım o zaman. O zaman bu anayasadan niye şikayet ediyoruz?'' diye sordu.

''Kötümser bir havaya gerek yok, iyimserim'' ifadesini kullanan Çiçek, ''Olmazsa, niye olmadığını da kamuoyu ile paylaşırız. Kimse 'nasılsa anayasa olmaz bunlar anlaşamazlar' diye, yapabileceği katkı varsa bunu yapmaktan geri kalmasın ve olumsuz bir hava kamuoyunda estirmesin'' dedi.

Mevcut anayasanın baştan ele alınması için bin tane sebep olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Bu anayasayı değiştiremezsek bir otuz sene daha bu anayasadan şikayet eder ve bedelini öderiz'' diye konuştu.

-Milletvekili maaşları-

Milletvekillerinin emekli aylıklarına yapılan artışla ilgili bir soru üzerine Çiçek, ''Bu deplasmanda maça çıkmak gibi bir şey. Rüzgara karşı bir şeyleri söylemek çok da kolay değil'' dedi.

Milletvekili maaşlarının geçmişten beri tartışma konusu olduğunu belirten Çiçek, şunları kaydetti:

''Darbe oldu, Meclis kapandı, milletvekilleri perişan, o şirkete bu şirkete sığınmak zorunda kaldı. O dönemin acılarını yaşayanlar bilirler. Milletvekilinin aldığı maaş şahsa ödeniyor gibi gözüküyor ama milletvekilliği müessesesiyle ilgilidir. Bunları söylerken arkadaşlarım bir sıkıntıya giriyor mu diye endişe ediyorum.

Milletin vekilinin maaşı tartışma oluyor da devletin memurunun, özellikle piramidin yukarısında olanların maaşları hiç tartışma konusu olmuyor. Milletvekili bir yere kendi arabasıyla gider. Deposunu kendisini doldurur. Çoğu zaman şoförü yoktur, kendi kullanır ama sıradan daire müdürünün bile şoförü, arabası, lojmanı var. Rahmetli Özal döneminde lojman yapılmıştı Oran'a. Herkesin gözüne battı, sattık kurtulduk ama bir Allah'ın kulu da 'Allah razı olsun' demedi. Milletvekili lojmandan çıktı ama Ankara'daki müsteşar, vali, kaymakam oturuyor. Niye oturuyor değil, mukayese düzgün yapılsın diye söylemeye çalışıyorum. Bir kamu görevlisi bir yere gidecekse uçak biletini devlet alır, arabası devletin, şoför devletindir ve üstelik bir de harcırah alır.

Milletvekilinin aldıkları maaşların önemli bir kısmı uçak, yol, araba parasına gider. Bunları söylerken utanıyorum. Kaymakamların, belediye başkanlarının, müsteşarların, genel müdürün, büyükelçilerin temsil ödeneği var. Milletvekilinin bir temsil durumu söz konusu olduğunda kendi maaşından öder. Yaptığı görev sebebiyle ilişki ağı genişlediği için bir kısım sosyal harcamaları var. Buna karşılık da bu yetmiyor.

Sizin aldığınız maaş size kalıyor. Milletvekilinin aldığı maaş kendisine büyük ölçüde kalmıyor. Seçime giderken yaptığı harcamalar var. Bunları herkes gözardı ediyor.

Meclis Başkanı olduktan sonra istisnasız her partiden beni tebriğe gelindiğinde 'hayırlı olsun' dedikten sonra ikinci konu özlük haklarıyla ilgilidir.''

''Ben istemiyorum, biz bu işi parasız da yaparız, maaşımı bağışlayacağım'' diyenlerin olduğunu belirten Çiçek, ''Rahmetli Özal döneminde de bu maaşlar gündeme geldiğinde, bu kararı alanları sokağa çıkamaz hale getirenler, şimdi bu maaşları alıyor. Bu noktada dürüst olmak lazım. Böyle konuşuyorsun da peki niye alıyorsun bu maaşı o zaman? Bu konuda da tutarlı olmamız gerekir'' dedi.

Yapılan düzenlemenin bir mutabakatla ve herkesin ihtiyaç noktasında hareketle gerçekleştirildiğini dile getiren Çiçek, ''Burada mukayeseler asgari ücretle yapılıyor. Bu her dönem yapılabilir. Herkesin maaşını yapabilirsiniz. Bunlar tahrik unsuru olan şeylerdir. Önemli olan maaş değil maaşın hak edilmesidir. Gece gündüz bu Meclis sabahlara kadar çalışıyor. Bize deyin ki 'tartışmalarınız uygun olmuyor, birbirine yumuşak davranmıyorsunuz, şunu yapmıyorsunuz bunu yapmıyorsunuz...' Eyvallah. Bunların hiç birine itirazım olmaz ama bu Meclis en önemli kararları alan Meclistir. Sorumluluğu buna göredir'' diye konuştu.

A.A.



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,577 µs