En Sıcak Konular

Eroğlu: Böyle bir şey katiyen olmadı

27 Aralık 2011 13:49 tsi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mesut Yılmaz'ın devlet sırrına ilişkin açıklamasıyla ilgili orman teşkilatında böyle bir şeyin katiyen olmadığını söyledi.

Orman Genel Müdürlüğü'nde 2011 yılı ormancılık faaliyetleri değerlendiren Bakan Eroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Mesut Yılmaz'ın devlet sırrına ilişkin açıklaması''na ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Eroğlu, ormanların bütün dünyanın malı olduğunu söyledi.

Böyle bir haber çıkınca şaşırdığını belirten Eroğlu, ''Bu doğru bir şey değil. Orman genel müdürü kaç yıllık, eski bir arkadaşımız. 'Böyle bir şey oldu mu?' diye ona da sordum. Bu tür bir şeye ilişkin duyum dahi yok. Mesut Yılmaz niye söyledi acaba? Ne maksatlı söyledi onu da bilemiyorum'' diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Yunanistan'da 2009 yılında çıkan büyük orman yangınına Türkiye'nin uçak göndererek yardım ettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

''Türkiye ile Yunanistan arasında stratejik işbirliği mutabakatı imzalandı. Hatta benim muhatabım bakan dedi ki; 'Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede çok güçlü bir teşkilatı var. Biz acaba mutabakat zaptına, Yunanistan'daki teşkilatlar Türkiye modeliyle kurulsun' diye yazalım mı diye benden rica etti. Ben de fevkalade mutlu oluruz, bunu yazalım dedim.

Bizim kültürümüzde ağaç yakmak, insan canına kıymak gibi bir şey asla yoktur. Atalarımız harbe gittiklerinde dahi Balkanlardaki bağ ve bahçelerden geçerken köylüler, 'eyvah bizim üzümlerimiz harap oldu' diye üzülmüşler. Fakat sonra görmüşler ki Osmanlı askerleri yedikleri üzümün bedelini çil çil altınlarla fazlasıyla oraya bırakmışlar. Bizim böyle bir anlayışımız var. Milletimiz tarihte asla soykırım yapmamıştır. Harpte bile kadınlar, çocuklar, yaşlılar hep korunmuştur. Kültürümüzde böyle bir şey yok. Dinimizde de zaten yasaktır. Mesut Yılmaz niye böyle bir şey söyledi bilemiyorum. Madem böyle bir şey diyor belgesini göstersin. Orman teşkilatımızda böyle bir şey katiyen olmamıştır. Böyle bir şey söylenmesi de doğrusu bana çok garip geldi.''

''Yunanistan'dan bir talep geldi. 'Erdoğan hükümeti, bu karanlık noktalara ilişkin derinlemesine bilgi vermek ve Yunanistan'ın zararlarını karşılamak zorundadır' diye açıklama yapıldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ise Eroğlu, ''Böyle bir şey var mı yok mu evvela bunun tespit edilmesi gerekiyor. Başka ülkelere de bakmak lazım. Bizde de bazı yangınlar çıktı. Onları da bir değerlendirmek gerekir. Ortak bir değerlendirme yapmak gerekir'' yorumunu yaptı.

''Mesut Yılmaz'ın bazı gazetelerde yayımlanan sözlerinin yanlış anlaşıldığını, olayın Yunanistan'daki değil, Türkiye'deki orman yangınlarıyla ilgili'' olduğuna ilişkin ikinci bir açıklama yaptığının aktarılması üzerine de Eroğlu, şunları kaydetti:

''Öyle bir haber de gelmedi. Konunun derinlemesine incelenmesi gerekiyor. Bazı dönemlerde, 1994-1997 yılları, Akdeniz havzasındaki yangınların en fazla olduğu dönemdir. Mesut Yılmaz'ın dönemi de o zamana isabet ediyor. Bunu tabi incelemek gerekir. Bazen bazı istihbarat teşkilatları harp zamanında böyle şeylere teşebbüs edebiliyor. Ama sulh zamanında böyle yapılıyor mu yapılmıyor mu bilemiyorum. O artık askeri istihbarat meselesi. Bizim teşkilatımız böyle bir şeye dahil olmadı.''

-Yılbaşı çamı kesenlere ceza-

Bakan Eroğlu, ''Yılbaşı yaklaşıyor. Çam kesenlere yönelik yapılan çalışmalar, denetimler nedir?'' sorusu üzerine de yılbaşı yaklaşırken maalesef bazı kişilerin ormanlardan çam keserek, satma girişiminde bulunduklarını söyledi.

Eroğlu, bu konuda orman teşkilatına teyakkuza geçin talimatı verdiğini belirterek, ''Kimse buna cüret etmesin, teşebbüs etmesin, uyanıklık yapmasın. Gerekirse biz yıl sonunda orman fidanını vatandaşlara da dağıtalım. 'Onu alsın kullansın evinde isteyen, ondan sonra ertesi gün, birkaç gün sonra onu bahçesine ya da uygun bir yere diksin' şeklinde bir anlayışımız var'' dedi.

Yasağa uymayanlara çok ağır cezalar uygulandığını belirten Eroğlu, kesim yapanların araçlarına dahi el konulduğunu, çeşitli hapis ve para cezalarının uygulandığını vurguladı.

aa

Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,365 µs