En Sıcak Konular

Çin'den Afganistan'da dev petrol hamlesi

27 Aralık 2011 13:46 tsi
Çin'den Afganistan'da dev petrol hamlesi ABD, Afganistan'da Taliban'ın düşürülmesi sonrası istikrarı sağlamak için 10 yıldır savaş veriyor. Ancak bu ülkedeki petrol arama ihalesini Çin aldı. Afgan ve Çinli yetkililer 87 milyon varillik anlaşma için imzayı attı.

11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana Afganistan’ın sert coğrafyasında savaşan ABD’nin bu ülkedeki kontrolüne rağmen Çin’den sürpriz bir atak geldi. Çin, Afganistan'ın Amuderya bölgesinde petrol arama çıkarma projesi için Afagan hükümetinden onay aldı.

Afganistan Maden Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin kuruluşunun ülkenin kuzeydoğusundaki Sari Pul ve Faryab bölgelerinde faaliyet göstereceği kaydedildi. Amuderya nehri havzası olarak bilinen bölgede yaklaşık 87 milyon varil petrol rezervi olduğu düşünülüyor.

Bakanlık Sözcüsü Cevad Ömer, Bakan Vahidullah Şehrani'nin anlaşmayı, merkezi Pekin'de olan Ulusal Petrol Kuruluşu'nun başkanı ile yarın imzalayacağını söyledi. Anlaşmaya göre yerli partneri "Watan Grup" ile işbirliği yapacak Çin şirketi, karının yüzde 70'ini hükümete aktaracak.

GÜVENLİK SORUMLULUĞU AFGANİSTAN'IN

Ülkenin doğusundaki ve güneydoğusundaki çatışma bölgelerinden yüzlerce kilometre uzakta bulunan Sari Pul ve Faryab bölgelerinin göreceli olarak güvenli olduğu belirtiliyor. Bu nedenle bölgede güvenlik sorumluluğunu büyük oranda Afgan ordusu ve polis üstlenmiş durumda.

Sovyetler Birliği döneminde, 1970'lerde yapılan araştırmalar Afganistan'ın zengin yeraltı kaynakları olduğunu ortaya koymuştu. Maden alanında anlaşmalar imzalayan çok sayıda yabancı şirket, altyapı ve güvenlik sorunları nedeniyle ülkede faaliyet gösteremedi.

BBC Türkçe


Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs