En Sıcak Konular

Partiler: CHP net ve mert davransın

27 Aralık 2011 13:42 tsi
Kemal Kılıçdaroğlu ile bazı CHP'li vekillerin milletvekili zammına tepkisi BDP, MHP ve AK Parti'yi kızdırdı: CHP’ye ortak tepki, "Haberleri vardı. Mert davransınlar." oldu.

Kamuoyunda büyük tepki çeken emekli milletvekili zamları CHP ile AK Parti, MHP ve BDP’yi karşı karşıya getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlemeye tepki gösterdikten sonra önergeye imza koyan 2 CHP’li vekille ilgili disiplin sürecinin başlatılacağı açıklanmıştı.

Olayın perde arkasını Radikal’e anlatan AK Parti, MHP ve BDP’nin grup başkanvekilleri ise CHP’ye tepkili: “CHP’nin imzalardan da, önergenin zam getireceğinden de haberi vardı. Kamuoyundan tepki gelince böyle davranmalarına anlam veremiyoruz.”

Meclis’te geceyarısı yapılan düzenleme sonucu emekli milletvekili maaşlarına yüzde 100’e yakın zam yapılmasının yankıları sürüyor. Bu düzenleme özellikle emekli vekillerin üye olduğu Türk Parlamenterler Birliği (TPB) tarafından uzun süredir isteniyordu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuyu sahiplendi. Çiçek, liderlerin sıcak baktığını görünce geçen hafta partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda konuyu görüştü. CHP, her iki görüşmede de ‘tutuklu vekiller’ sorununun çözümünü istedi. Ancak, “O ayrı, bu ayrı konu” karşılığını aldı.

AK Parti: İtiraz etmediler

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyi çıkarmadan önce bütün partilerle görüş birliği sağlandığını vurguluyor. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin Parti Meclisi toplantısından telefon ederek ‘destek’ mesajı verdiğini, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun da, “Arkadaşlarımız imza verecek” dediğini söyleyen Elitaş, ”Sayın Kılıçdaroğlu ya çark ediyor, ya da partisi tarafından yanlış bilgilendirilmiş. CHP sözcüleri çok ayıp ediyor. Herkesin net ve mert olması gerekir. Önergede bizim 1 milletvekilinin, CHP’den ise 2 kişinin imzası var. CHP madem karşıydı, önerge oylanırken 10’ar dakika konuşma süresi var. Çıkıpda niye kimse konuşmadı? İtiraz etmedi?” diye sordu. Elitaş, düzenlemenin geceyarısı ve Meclis TV kapandıktan sonra oylanmasına ise, “18 madde görüşüldü. Öyle denk geldi. Bunda kasıt yok” sözleriyle cevap verdi.

MHP: Haberleri vardı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Bu önergeler Sayın Grup Başkanvekillerinin önüne gelmişti. İmzalardan da haberleri vardı. Bunlar ortadayken çıkıp farklı bir tavır sergilemenin ne anlamı var?” şeklinde konuştu.

BDP: Herkes uzlaştı

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da düzenlemeden bütün partilerin bilgisi olduğunu belirtti. AK Parti, CHP ve MHP’nin önce kendi aralarında anlaştıklarını, daha sonra BDP’ye geldiklerini öne süren Kaplan, “Olaylar anlatıldığı gibi değil. 3 parti kendi aralarında anlaşmışlar. Bize de, ‘engel çıkarmayın’ dediler. Herkesin her şeyden haberi vardı. Bu işi sulandırmanın anlamı yok. Varsa bir yanlış düzeltilir” dedi.

‘Kıyak zamma’ ne dediler?

Kültür Bakanı Günay: “Biraz içim burkuldu demezsem, kendime karşı saygısızlık etmiş olurum. Bir milletvekilinin, aynı zamanda emekli maaşını kesintisiz almasını, genel uygulamaya aykırı sayarım. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sanıyorum bunu dikkate alacaktır.”

Spor Bakanı Suat Kılıç: “Vekilliğim sona erdikten sonra 11 yıl daha prim yatırmam lazım. Bununla da gurur duyuyorum. Kıyak emekli olmuş bir milletvekili olarak anılmaktansa, milletvekilliği ve siyasi hayatı sona erdikten sonra 11 yıl daha prim ödeyerek emekliliğe hak kazanmaktan gurur duyarım.”

CHP Milletvekili Ahmet Toptaş: “Gece yarısı çıkarılmış olması, herkesten kaçırılmış olması gibi sözlerle speküle edilmesi çok yanlış. ’AKP’liler nasıl olsa bunu çıkaracak, yan cebime koy’ diyemezdim. Haklı ise kimsenin arkasına saklanmadan bunu yapmam gerekir.”

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan dün Twitter’dan ‘harcama listesi’ni yayımlayarak yanıt verdi: “Ankara’da lüks olmayan möbleli bir konuta 2 bin 500 TL kira ödüyorum. Sıcak su, elektrik, ısınma bedeli 714 TL. Geçen ay 400 TL yakıt bedeli ödemişim. Danışmanların ve sekreterimin telefonu maaşımdan kesiliyor. O da geçen ay 530 TL imiş. Seyahatlerde uçak bileti olarak 2 bin 246 TL ödemişim. Konukları ağırlama için 2 bin 600 TL ödemişim. Gecen ayki TEV faturamız 1350 TL gelmiş. Temizleyiciye 400 TL ödemişim.”

RADİKAL

Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,176 µs