iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Yen&Yuan: Kardeş olur mu?

27 Aralık 2011 13:05 tsi
Yen&Yuan: Kardeş olur mu?
Olur da, “dolar” bu işe ne der?.. Çin ve Japonya’yı yeni bir anlaşmanın eşiğine getiren gelişme, Washington’u kızdırabilir de, sevindirebilir de! Dünya yuvarlak ya.. Ondan dolayı… iyibilgi Ankara

Dolar’ın ülkeler arasında “alış-veriş” parası olmasını artık istemeyen çok ülke bulunuyor. Mesela Rusya bunlardan biri veya Şanghay Örgütü üyesi diğer ülkeler ve büyük bir güç olarak Çin!?

Bu talep karşılık bulsun bulmasın veya doğru olsun olmasın küresel düzeni değiştirecek bir adım. Bu birinci nokta. İkinci nokta ise ABD ve müttefiklerinin Çin’e yönelik girişimlerini hızlandırdığı bir ortamda, ABD’nin dikkatini Pasifik’e çevirdiği bir zamanlama da Çin kadar Japonya’dan gelen, “ikisinden birlikte” gelen bir haber...

“Çin ile Japonya, karşılıklı ticarette yerel para birimleri olan yen ve yuanı kullanarak yeni bir dönem başlattı”. Yani doları kullanmayacaklar. İki ülkenin ekonomilerinin büyüklüğü hesap edildiğinde önemli bir gelişme bu.

İşin ekonomik boyutu daha konuşulacak ama siyasi bir duruşu yok mu? İki ülke bu konuda bir anlaşma hazırlıyorlar ve bu uluslararası ticarete de mesaj gönderecek.

Üstelik ciddi bir anlaşma bu ve ispatı da, Japonya Başbakanı Yosihiko Noda'nın Pekin'e düzenlediği ziyaret sırasında Çin Başbakanı Wen Jiabao ile görüşmesinin ardından açıklanmış olması.

Kaldı ki, Çin kendi para birimi Yuan’ın alternatif bir rezerv kuru olmasına çabalıyordu. İşte anlaşma bu amaca da hizmet ediyor.

Fazla detaylandırmaya gerek yok. Asıl soru şu: Bu ABD tarafından nasıl yorumlanıyor? Çünkü Çin önemliyse de Japonya taraf bir ülke. “Washington’un huzursuzlanması gerekir” diyenler de gelişmeyi okumuş sayılabilir, “tam tersine istediği oldu” diyenler de!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,798 µs