En Sıcak Konular

Türkçe seçmeli mecburi yabancı dil oldu

27 Aralık 2011 12:31 tsi
Bosna-Hersek'te 3 kanton hükümetinin Milli Eğitim Bakanları, Türkçe'nin okullarda seçmeli mecburi yabancı dil olarak öğretilmesine karar verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından 17 Ekim 2009 tarihinde Saraybosna'da açılan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, düzenlediği Türkçe kursları ile kültürel ve sosyal etkinlikler sayesinde Bosna-Hersek halkının gönlüne girmeyi başardı.

Kurslara her kesimden halkın yoğun ilgi göstermesi üzerine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Saraybosna Müdürü Aida Öztürk, ülkede Almanca ve Fransızca'nın yanı sıra Türkçe'nin de ''seçmeli mecburi ders'' olarak öğretilmesi için kanton hükümetleri nezdinde çalışmalar başlattı.

Yapılan çalışmalar sonucu ülkedeki 10 kantondan, Hersek-Neretva, Zenitsa-Doboy ve Bosanskopodrinyski (Gorajde) Milli Eğitim Bakanları, 2011-2012 eğitim öğretim yılı itibariyle okullarda 6. sınıftan 9. sınıfa kadar Almanca ve Fransızca'nın yanı sıra Türkçe'nin de ''seçmeli mecburi ders'' olarak okutulmasına karar verdi.

Milli Eğitim Bakanlarının bu kararının ardından 3 kantondaki okullardan 47'sinde öğrenim gören 1048 öğrenci bu yıl itibariyle Türkçe öğrenmeye başladı. Okullarda öğrencilerin Türkçe öğrenmeye başlaması, Bosna-Hersek'te Türkoloji bitiren mezunlar için de yeni iş sahası açtı.

Ekonomik krizle birlikte işsizliğin had safhada olduğu ülkede, Türkçe'nin okul müfredatlarına girdiği 3 kantondaki Milli Eğitim Bakanlıkları, Türkoloji mezunlarını okullarda öğretmen olarak istihdam etmeye başladı. Bu kapsamda Türkoloji mezunu 47 kişi de söz konusu okullarda Türkçe öğretmeni olarak görev yapmaya başladı.

Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, ayrıca okullarda Türkçe öğrenen çocukların okul çantalarını ve kırtasiye giderlerini karşıladı.

Saraybosna Yunus Emre Türk kültür Merkezi Müdürü Aida Öztürk yaptığı açıklamada, öğrencilerin Türkçe'ye ilgisinden çok memnun olduklarını belirterek, diğer kantonlarda da bu yöndeki çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Öğrencilerin Türkçe'yi sevmeleri ve öğrenmek istemelerinin kendileri için mutluluk verici olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

''Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi olarak bu konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor ve dersi seçen öğrencilerin ve ders veren okutmanların yanında olmaya devam ediyoruz. Hem bu dersin müfredata konmasında emeği geçenlere hem de Türkçe öğrenen öğrencilere ve öğreten okutmanlara çok teşekkür ediyorum.''

''Türkçe seferberliği başlattık''

Bosna-Hersek halkıyla Türk halkı arasındaki tarihi yakınlığa işaret eden Öztürk, bu nedenle öğrencilerin Türkçe'ye büyük ilgi gösterdiğini vurguladı.

Türkçe'nin 3 kantondaki en ücra köy okullarında bile öğretildiğine dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu:

''Türkçe şehirlerin yanı sıra köy okullarında dahi öğretiliyor. Çocuklar kısa süre içerisinde Türkçe öğrenmeye başladı ve bu bizim için çok önemli. Yunus Emre Enstitüsü olarak, bu çocuklara ücretsiz olarak kitaplar tahsis ettik.

Ayrıca çocuklarımıza ders veren öğretmenlere seminerler verdik. Türkçe'nin Bosna-Hersek'te seçmeli ders olması demek, Türkçe'yi çocukların öğrenmesi demek ve bu çocukların ilerleyen yıllarda yüksek öğrenimlerini çok rahat bir şekilde Türkiye'de yapmaları anlamına geliyor.

Zaten okullarda Türkçe'nin öğretilmesi için bize ciddi bir talep gelmişti. Daha önce bu ülkede Türkçe okullarda resmi dil olarak okutulmuyordu. Ancak okutulmaması için hiçbir engel yoktu. Biz de halkın bu talebinden yola çıkarak Türkçe'yi müfredata sokmak için çalışmalarda bulunduk.

Sağ olsun ilgili makamlar bize bu konuda destek çıktı ve şu anda 3 kantonda hedefimize ulaştık. Bundan sonra Türkçe okutulacak kanton sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Türkçe öğrenen çocuklara da hayatlarının her alanında destek olacağız.''

''Türkçe tarihi bağlar ve dizilerden dolayı en sevilen dil oldu''


Türkçe'nin ''seçmeli mecburi yabancı dil'' olarak okutulduğu okullardan birisi de Hersek-Neretva Kantonu'na bağlı Glavatiçevo Köy Okulu.

Okul Müdürü Munira Şurkoviç, yaptığı açıklamada, okullarda İngilizce'nin mecburi, Almanca ve Fransızca'nın ise ''seçmeli mecburi yabancı dil'' olarak okutulduğunu belirtti.

Bu yıl eğitim-öğretim dönemi başında okullarındaki öğrencilerin Almanca ve Fransızca'nın yanı sıra Türkçe'yi de öğrenmeye başladıklarını ifade eden Şurkoviç, ''Seçmeli yabancı dil konusunda dağıttığımız ankette, okulumuzdaki öğrencilerin tamamı Türkçe'yi seçti. Bu nedenle okulumuzda Fransızca ve Almanca artık öğretilmiyor'' dedi.

Çocukların Türkçe'yi büyük bir istekle öğrenmeye çalıştıklarını gözlemlediğini vurgulayan Şurkoviç, bazen kendisinin de bu dili öğrenmek için derse öğrenci olarak katılmayı dahi düşündüğünü kaydetti.

''Keşke Türkler daha önce gelseydi, bize de Türkçe'yi öğretseydiler'' diyen Şurkoviç, şöyle konuştu:

''2011/2012 eğitim öğretim yılı başında yaptığımız veli toplantısında bir anket yaptık. Bu ankette Türkçe, Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 yabancı dil teklif ettik. Velilerimizin tamamı çocuklarına Türkçe öğrenmelerini oy birliğiyle kabul etti. İkinci yabancı dil olarak Türkçe'yi seçti. Bu dil seçildikten sonra 'mecburi' hale geliyor ve öğrenciler 9'uncu sınıfa kadar bu dile devam etmek zorunda.

Türkçe'ye olan bu yoğun ilginin hem tarihi bağlarımızdan hem de televizyonlardaki Türk dizilerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü burada hem Türkler hem de Türk dizileri çok seviliyor. Bu nedenle Türkçe öğrenmemek için bir neden yok.''

Glavatiçevo Köy Okulu'nda Türkçe öğretmenliği yapan 25 yaşındaki Senad Suljkanoviç ise Tuzlu Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nü bitirdiğini ve uzun süre işsiz olduğunu söyledi. Okullarda Türkçe öğretilmeye başlaması üzerine kendilerine iş imkanı doğduğunu vurgulayan Suljkanoviç, ''Hem iş bulduğum için hem de çok sevdiğim Türkçe'yi çocuklara öğrettiğim için çok mutluyum'' dedi.

Okulda bu yıl Türkçe öğrenmeye başlayan 6. sınıf öğrencilerinden Enisa Hebiboviç, Belmin Haliloviç, Senad Tucakoviç, Adnan Potur da Türkçe öğrendikleri için çok mutlu olduklarını kaydetti.

Alman dernekleri toplantı yaptı

Bu arada, Bosna-Hersek'te 3 kantonda Türkçe'nin ''seçmeli mecburi ders'' olarak okutulmaya başlaması, Fransızca ve Almanca öğrenen öğrenci sayısında önemli ölçüde azalmaya yol açtı.

Öğrencilerin, Fransızca ve Almanca'ya karşı Türkçe'yi seçmeleri ve bu dili öğrenmek istemelerine, özellikle ülkede faaliyette bulunan Alman dernekleri tepki gösterdi.

Mostar'da bir süre önce çeşitli Alman sivil toplum örgütlerinin organizasyonuyla, ülkede görev yapan Almanca öğretmenlerinin katılımıyla ''Almanca Dilinin Problemleri'' konulu kongre düzenledi.

Kongreye, Almanya'nın Saraybosna Büyükelçisi Ulrike Maria Knotz, Avusturya Büyükelçisi Donatus Köck ve İsviçre Büyükelçisi Andre Schaller, Almanca Öğretmenleri Derneği Başkanı Dubravka Vukadin, Mostar Üniversitesi Felsefe Fakültesi Dekanı Slavica Yuka da katıldı.

Kongrede, Almanca'nın Bosna-Hersek'te yaşadığı sorunlar ele alındı. Okullarda, İngilizce'nin okullarda mecburi olarak öğretilmesi eleştirilirken, bu yıl itibariyle 3 kantonda Türkçe'nin de Almanca gibi ''seçmeli mecburi yabancı dil'' olarak müfredata girmesine tepki gösterildi.

Öğrencilere ücretsiz kitap verilmesi ve çocukların Türkiye'ye geziye götürülmesinden dolayı Türkçe'ye büyük ilgi gösterdiği iddia edilen kongrede, Almanca'nın öğrenciler tarafından yeniden tercih edilir hale getirilmesi için yapılacak çalışmalar tartışıldı.

aa

Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs