En Sıcak Konular

Bakü'yle Karabağ çatlağı

27 Aralık 2011 10:30 tsi
Bakü'yle Karabağ çatlağı Türkiye’nin, açık şekilde taraf olduğu için Fransa’nın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlığından ayrılması istemine Bakü yönetimi olumlu yaklaşmadı.

Azerbaycan’ın bu konudaki rahatsızlığı, Yeni Müsavat Gazetesi ile Azernews.az internet sitesinde yer alan haberlerle ortaya çıktı. Bu haberlere göre, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Dağlık Karabağ Özel Temsilcisi Araz Azimov, Fransız Ulusal Meclisi’nin yasa teklifini kabul ettiği 22 Aralık günü Washington’da bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın AGİT Minsk Grubu’nun formatını değiştirilmesini istemediğini söyledi.

Format kalsın
Azimov, Washington’daki konuşmasında, “Azerbaycan, AGİT ilkeleri ile uyumlu, soruna çözüm arayan, Karabağ’da çözüm sağlanmasını hedefleyen uluslararası alanda kabul görmüş Minsk Grubu’nun formatının değiştirilmesi için bir neden ve gerekçe görmemektedir. Bu bağlamda Azerbaycan, Karabağ konusundaki stratejisini de değiştirmeyi düşünmüyor” dedi. Azimov buna karşılık, 1992’de kurulmuş Minsk Grubu’nun 20 yıla yakın süredir meseleye bir çözüm bulamamasının hayalkırıklığı yarattığını kabul etmek zorunda kaldığını da ifade etti. Azimov, İran’ın da Dağlık Karabağ sorununu çözmek için Minsk Grubu eşbaşkanlığına müdahil bir davranış içinde olmasını olumlu bulmadığını belirterek, “Formatın dışına çıkılmasını istemiyoruz” vurgusunu yineledi. Azimov, İran ile Ermenistan’ın son dönemde yakınlaşmasını, “İran bizim komşumuz. İran’ın Ermenistan’la sıkı bir ekonomik işbirliği içinde olduğu izlenimi var. Bu durum, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı işgalini destekler bir anlayışın pekişmesine de destek olarak algılanıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Elçi: Bakarız
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faik Bagırov da sorumuz üzerine Azimov’un geçen hafta Washington’da bir düşünce kuruluşunda konuşma yaptığını doğruladı. “Azerbaycan da Türkiye gibi, Fransa’nın Minsk Grubu eşbaşkanlığından ayrılmasını resmen istedi mi” sorusuna, “Şu an için böyle bir başvurumuz yok” diyen Bagırov, “İleride olur mu” sorusunu da “Bakarız” diyerek yanıtladı. Bagırov, “Biz Türkiye’nin de eşbaşkan olmasını isteriz. Fransız Meclisi’nin kararından sonra Cumhurbaşkanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız gereken açıklamaları yaptı” dedi.

Onay almadılar
Azerbaycan’ın en etkili gazetelerinden Yeni Müsavat, Türkiye’nin, Karabağ konusunda  Bakü’nün onayını almadığını belirterek, “Bakü yönetimi zor bir seçimle karşı karşıya” diye yazdı.

Uğur Ergan / Hürriyet



Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,652 µs