En Sıcak Konular

Pakistan’da meydan eski kriketçiye kaldı

27 Aralık 2011 10:26 tsi
Ünlü sporcu Imran Khan, devlet başkanı Ali Zerdari’nin hastalığını fırsat bilip meydana çıktı. Khan’ın mitingine 100 bin kişi katıldı.

Pakistan’ın en ünlü kriket oyuncularından biriyken siyasete atılan Imran Khan, rakiplerini korkutacak bir yükselişe geçti. Khan’ın pazar günü ülkenin en büyük kenti Karaçi’deki mitingine 100 bini aşkın kişi katıldı. 15 yıl önce siyasete atılan Khan şimdiye kadar istediği popülariteyi elde edememişti. Fakat Pakistan’ın ABD ile arasının bozulması ve Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’nin hastalanmasının ardından, Khan’a fırsat doğdu.

Yolsuzlukla mücadele edeceğini ve ABD’ye meydan okuyacağını sık sık dile getiren Kahn’ın mitingi orta sınıf, Avrupai giyimli gençlerle doldu. Daha önce hiç politikaya bulaşmamış gençler, hayatlarında ilk defa mitinge katıldı. 29 yaşındaki genç bir kadın bunun hayatında katıldığı ilk miting olduğunu belirterek, “Buraya lüks hayatını terk edip kendisini mazlum halkının iyileşmesine adamış dürüst bir politikacıya destek vermek için geldim” dedi.

Yerel bir gazeteci de son 20 yıldır ülkede bu kadar büyük bir miting görmediğini dile getirdi. Khan’a destek verenler sadece halk değil, ülkenin önde gelen birçok siyasi figürü de son zamanlarda Khan’ın partisi Adalet için Hareket’e katıldı.

Mitingde “değişim” sloganları atan topluluğa yolsuzluk sorununu 90 günde çözeceğine söz veren Khan, eşit, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti vaadinde bulundu. Tüm desteğe rağmen mitinge katılanların bazıları, Khan’ın sistematik bir programı olmamasından yakındı.

1992 Kriket Dünya Kupası’nda takımını şampiyonluğa taşıyan Khan’ın bu defa siyasette hızla yükselişe geçmesi muhalefeti de tedirgin ediyor. 23 Aralık’ta yapılan bir ankette Pakistanlıların yüzde 81’i ülkeyi yönetmeye en uygun insanın Khan olduğunu söyledi. Khan İngiliz gazetesi Daily Telegraph’a verdiği röportajda, ekimde Lahore’daki mitinginden önce miting yerinin belediye tarafından son anda orta büyüklükteki bir alandan büyük bir meydana taşındığını anlatarak, “amaç büyük alanın boş kaldığını göstererek bana olan inancı sarsmaktı ama mitinge 100 binden fazla kişi katıldı” dedi. Khan ayrıca, muhalefetin İngiliz sosyetesinin önemli simalarından eski eşi Jemima’nın büyükbabasının Yahudi olmasından faydalanmaya çalışarak, Yahudiler için lobi yapmakla suçlandığını hatırlattı. Seçimler 2013’de düzenlenecek.

Sosyetenin göz bebeği

Felsefeden krikete, Siyaset Biliminden politikaya birçok farklı alana el atan Imran Khan 1952’de Pakistan’da dünyaya geldi. Uzun yıllar ortalama bir kriketçi olarak değerlendirilen Khan, 1992’de kaptanlığını yaptığı milli takıma kazandırdığı şampiyonlukla Pakistanlılar’ın kalbinde yer edindi. Kriketi bıraktıktan sonra 1996’da kendi siyasi partisini kurdu. İngiltere sosyetesinden yazar Jemima Khan ile 1995 yılında Paris’te İslami kurallarına uygun bir düğünle evlendi.

Süleyman ve Kasım adında iki oğlu bulunan siyasetçi, 2004’te “Karısı Pakistan’da yaşamaya ayak uyduramadığı için” boşandı. Yüksek gelirli bir aileden gelen Imran Khan, üniversite eğitimini Oxford Üniversitesi’nde üç ayrı dalda, Felsefe, Siyaset Bilimi ve Ekonomi alanlarında aldı. İslami değerlere bağlılığını vurgulayan Khan, liberal ekonomiye dayanan bir refah devleti kurmak istediğini söylüyor.

Ajanslar



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,420 µs