En Sıcak Konular

Geleneksel medyanın çöküş hikayesi

27 Aralık 2011 10:25 tsi
RNN vatandaş gazetecilik projesiyle sosyal medyayı entegre etti..

Bu haftaki röportajımızı RNN TR yönetim kurulu başkanı Ahmed Yusuf ile yapıyoruz. Ahmed Yusuf Hüsnü Mübarek zamanında televizyon, radyo ve GSM şebekeleri dahil her şeyin karartıldığı bir ortamda vatandaş gazetecilik projesiyle sosyal medyayı entegre ederek geleneksel medyacılığın çöküşüne imza atan RNN oluşumunun Türkiye’de ki yönetim kurulu başkanı.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba ben Ahmed Yusuf. Mısır’da Türk Dili ve Edebiyatı okudum şu anda Türkiye’de Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyorum.

Bize RNN’den bahseder misiniz?

2010 yılında Mısır’da genel seçim çalışmaları başladı. Her seçimde olduğu gibi Hüsnü Mübarek’in partisi seçimde sahtecilik yaptı. Ondan dolayı gençler olarak bu olayları izlemeye ve takip etmeye başladık. Bu gerçekleri halka aktarmak için çalışmalara başladık. Bu çalışmalar sonucunda RNN doğdu. Seçimde yapılan sahtelikleri bütün Mısır çapında 2000 yakın video,fotoğraf ve makale ile kanıtladık. Mısır’da gerçekleşen devrimin yolunda büyük etkimiz oldu.

RNN ekibi nasıl kuruldu ve gelişti?

Mısır çapında gençler kendi içinde örgütlenerek bu projenin önemini gençlere aktardılar. Bu şekilde adım adım RNN büyüdü. Ancak Tunus’da Bouzizi’nin kendini yakmasından sonra sosyal medya çok fazla önem kazandı. Tunsu devrimi bittikten sonra Mısır’da artık halk Tunus’u model olarak alıp harekete geçti. Mısırlı gençler Facebook üzerinde farklı sayfalarda 20 Ocak Polis Günü denilen günde meydanlara inmek için Facebook ve Twitter üzerinden örgütlendi. RNN sadece seçimlerin hilelerini anlatmak üzere kurulan bir sayfa iken Tunus devriminin başarısından sonra daha güçlendi ve ekip olarak büyüdü. 25 Ocak gününden sonra mısır polisinin yaptığı katliamdan sonra artık Mübarek rejiminin sona geldiği anlaşıldı.

Sosyal medya üzerinden örgütlenerek devrimin en büyük katılımcıları arasında yer aldınız. Sosyal medyayı nasıl kullandınız?

O zamanlarda televizyonlar gazeteler yani halka inen bütün haberlerin %90’ı kapatıldı ve yasaklandı. Sadece Mübarek’e bağlı medya kuruluşları kaldı. Bu kuruluşlar Mübarek’ten yana tavır alarak halkı aldatma yoluna gittiler. Halkı korkutmak için Tahrir meydanındaki gençleri hain olarak yansıttılar.

Bizde mısırlı gençler olarak bu devrimin başarıya oluşması için sorumluluk aldık ve RNN olarak daha kapsamlı çalışmalar yapmak amacıyla RNN’yi geliştirdik. Mısır’da gerçekleşen olağanüstü ve son dakika haberlerini yapmak için “Vatandaş Muhabir” adında bir proje geliştirdik. Nerede bir olay ve gelişme olursa ve mısırda zulme uğrayan insanların başından geçen olayları vatandaş muhabir projesiyle bize ulaşmasını sağlayarak dünyaya ulaştırdık. Birçok gönüllü muhabirimiz mısır polisi tarafından tahrir meydanında ve mısırdaki diğer bölgelerde işkenceye uğradı ve şehit edildi.

Sosyal medyanın en önemli özelliği hızlı olması. Biz RNN olarak vatandaş muhabir projemizle haberleri anlık olarak Facebook ve Twitter üzerinden dünyaya ulaştırdık.

Mısırlı gençlerin %80’i sosyal medyayı kullanıyor. RNN ve diğer kuruluşlar sosyal medya üzerinden açılan sayfalarla Mısırlı gençlere ulaştı. Mısır İskenderiye’de şehit edilen Halit Said’i anmak için kurulan “Hepimiz Halit Said’iz” sayfası bu alanda kurulan ilk sayfalardan biridir. Bu sayfa başta olmak üzere açılan birçok sayfa Mübarek rejiminin yanlışlarını ve polislerin yaptığı işkenceleri halka anlattı. Bu şekilde Mısır halkı harekete geçti ve sokaklara döküldü.

Tabii şöyle bir nokta belirlemek lazım ki biz devrimi çıkartan bizler değiliz. Arap Bahari ortaya çıkamsı birçok sebebe dayanıyor, biz sadece uygun zaman büyük ve önemli rol oynadık .

Halka ulaşmak amacıyla vatandaş muhabirlerimizin çektiği videoları Youtube ve Facebook üzerinde yayınladık. RNN ve diğer kuruluşlar Mısır devrimini dünyaya anlık olarak sosyal medya üzerinden canlı yayınladı.

Devrim sonrasında RNN ne yapıyor?

Mübarek gittikten sonra RNN dünya çapında büyüdü ve uluslar arası medyada bilinir hale geldi. Mübarek gittikten sonra yaptığımız atölye çalışmalarında haber aktarmaya devam etmeye karar verdik. Artık asıl amacımız haberin yanı sıra halkı bilinçlendirmek. Mısırın bu geçiş dönemini nasıl geçeceğini ve engellere ve baskılara karşı nasıl duracağını halka anlatacak yayınlar yapmaya başladık. Diğer kuruluşlarla ortak çalışmalar yaptık.

Devrim sırasında hangi kuruluşlar sizden haber almak istedi ?

Devrim sırasında bizim haberlerimiz Al Jazeera, CNN,BBC ve çeşitli kanallar tarafından kullanıldı.

RNN şu anda sadece Mısırda mı aktif ?

Mısır devrimi tecrübesi ve bilgisiyle birlikte RNN 9 ülkede ülkede şu anda aktif olarak çalışmaktadır. Ürdün, Cezayir, Fas Filistin, Libya, Tunus, Yemen , Suriye de kardeş sayfalarımızı açtık ve bu ülkelerde gerçekleşen zulümleri dünyaya aktardık. Arap dünyasındaki gelişmeleri Türkiye’ye doğru bir şekilde aktarmak içinde RNN Türkiye’yi kurduk. Buradaki amacımız haberleri hızlı bir şekilde ulaştırmak.



RNN Türkiye’yi kurma fikri ne zaman ortaya çıktı?

RNN 16.06.2011 yılında kuruldu. Türkiye’de yaşadığım için arap baharının medyada nasıl yer aldığını ve yansıtıldığını takip ediyordum. Gördük ki bazıları doğru aktarıyor ama çoğu çarpıtarak veya kaynak almadan haber aktarılıyordu. Arap baharı gerçeği Türkiye’de hiç yansıtılmadı. Haber yapmak için show haberlere yer verildi. Arap baharı devrimi “yakmak, kırma ve çatışma” olarak Türk kamuyuna aktarıldı. Bu haberlerden dolayı Mısır’da ve diğer ülkelerde gerçekleşen olaylar tam olarak aktarılmadı. Bundan dolayı İslam dünyasındaki gelişmeleri eksiksiz olarak Türkiye’ye aktarmak istedik. Bu haberleri “Bugün A kişisi şurayı ziyaret etti.” gibi değil de daha detaylı olarak sahneden gerçekleştirilen olayları aktarmak istedik.

Türkiye’de İslam aleminden haberler aktaran haber siteleri gördüğümüz kadarıyla az ve çok aktif değiller. Türkçe bilen gençler olarak Türkiye medyasına yeni bir soluk getirmek istedik. Özellikle Filistin, Gazze ve Suriye’de gerçekleşen haberleri vatandaş muhabirlerimizle anlık olarak sunuyoruz.

Gazze’de bir zeytin bahçesinin üzerinden İsrail helikopteri geçse bile bu size ulaşıyor ve anlık olarak haber yapıyorsunuz. Buna birçok kez şahit oldum. Peki Türkiye’den sizleri kimler takip ediyor?

İlk başladığımızda Mısır’daki Türkçe okuyan öğrencilerle başladık. Daha de gelişti ve Arapça bilen Türk arkadaşlar da yer almaya başladılar. Bu gençlerin sayesinde yavaş yavaş Türkiye’de bilinir hale geldik. Aynı şekilde Türkiye’de aktif hale gelen bazı sayfalarla tanışarak sayfamız yayılmaya ve bilinmeye başlandı. Ortadoğuyu önemseyen Türkiyeli gençler sayfamızı paylaştılar bu şekilde tanındık. Haber sitelerine haberler gelmeden bütün resim ve bilgiler bizim sayfamızda canlı olarak yayınladığı için çok ilgi çektik.

İnsanlar size nasıl ulaşabilir?

Facebook ve Twitter üzerinden RNN TR’ye ulaşabilirsiniz.

Facebook: www.facebook.com/RNN.TR
Twitter : https://twitter.com/#!/RNNTR

İlginize çok teşekkür ederim. Başarılar.

[Röportaj: RNN TR]

Yazar: Salih ÇAKTI

sosyalsosyal.com



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,980 µs