En Sıcak Konular

7,2 milyar TL cebimizde kaldı

27 Aralık 2011 09:16 tsi
Önlemler etkisini gösterdi. Bankalardan 7,2 milyar lira daha az kredi kullanıldı.

Merkez Bankası ve BDDK’nın tüketici kredilerine uyguladığı fren sayesinde bankalardan 7,2 milyar lira daha az kredi kullanıldı. Tüketime gidecek para vatandaşın cebinde kaldı.

Ekonomi yönetiminin yılın başından itibaren uygulamaya başladığı aşırı tüketim çılgınlığını durdurmaya yönelik kredi önlemleri etkisini gösterdi. Vatandaş çarşı pazarda harcayacağı parasının yarısına yakınını cebinde tutmayı başardı.

Hem önlem hem uyarı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Merkez Bankası’nın bankaların tüketici kredilerindeki artış hızını düşürmek amacıyla munzam karşılık oranlarından risk primlerine kadar bir dizi tedbiri uygulamaya aldı. Bu iki kurumun önlemlerine paralel olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bankaları, kredi artış hızını yüzde 25’ler civarında tutmaları konusunda uyardı.

37,8 milyar liraya indi

BUGÜN’ün yaptığı hesaplamalara göre, alınan önlemlerin etkisi tüketici kredilerine tasarruf olarak yansıdı. İşte adım adım kredi tasarrufu:

* Tüketici kredileri geçen yıl yüzde 35 arttı. Aynı artışın bu yıl da gerçekleşmesi halinde bankaların vatandaşa ilave 45 milyar lira daha kredi açacağı, böylece tüketici kredisi tutarının 174 milyar liraya tırmanacağı hesaplandı.

* Ancak önlemler birbiri ardına gelince 16 Aralık itibariyle kullandırılan ilave kredi 37,8 milyarda toplam tüketici kredisi tutarı da 166,8 milyar lirada kaldı.

* Böylece vatandaş bankalardan 7,2 milyar lira daha az banka kredisi çekti, tüketime gidecek para cepte kaldı.

5,5 milyar lirayı kaçırdık

Ekonomi yönetimi, bankalara yüzde 25’lik kredi artış hızı şartı getirmesine karşın bu oranın tutturulmasında fazla ısrarcı olmadı. Eğer yüzde 25’lik oranda katı bir tavır sergilenmiş olsaydı bu durumda tüketici kredileri, mevcut duruma göre 5,5 milyar lira daha aşağıda gerçekleşerek 161,3 milyar lira olacaktı. BDDK ve Merkez Bankası, dengeleri zorlamamak için yüzde 25’lik çıta konusunda ısrar etmeyince vatandaş 5,5 milyar liralık fazladan alışveriş yaptı.

Kart harcaması da arttı

Tüketici kredilerinin yanı sıra kredi kartı harcamalarında da bu yıl belirgin artış görüldü. Geçen yıl yüzde 15,7 artış gösteren kredi kartı harcamaları bu yıl yüzde 22,5 düzeyine yükseldi. Bununla birlikte kart harcamaları yüzde 25'lik sınırın altında kaldı.
 
Konut ve taşıtta sert fren

Tüketici kredileri arasında en düşük artış konut ve taşıtta yaşandı. Konut kredileri yıl başından bu yana yüzde 22,2 artışla 60,8 milyardan 74,3 milyara; taşıt kredileri de yüzde 25,6 artışla 5,66 milyardan 7,12 milyar liraya çıktı. Aynı dönemde ihtiyaç kredilerinde yüzde 34,7 diğer tüketici kredilerinde de 41,1’lik artışlar yaşandı.

bugün



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,680 µs