En Sıcak Konular

Filistin'in yeni Başbakan'ı Feyyad

17 Haziran 2007 10:58 tsi
Gazze Şeridi'nin Hamas denetimine geçmesinden sonra, Batı Şeria'da yeni Filistin hükümetini kurmakla görevlendirilen eski Maliye Bakanı Selam Feyyad'ın çalışmalarını tamamlayarak, kabinede yer alacak isimleri Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a sunduğu öğre

Abbas'ın, Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi kurumlarına ve El Fetih'e yönelik saldırılardan sonra, İsmail Haniye başkanlığındaki ulusal birlik hükümetini feshetmiş ve ülkede olağanüstü durum ilan ederek, bir azınlık hükümeti kurulacağını açıklamıştı.

Abbas, dün Batı Şeria'da yeni hükümeti kurma görevini, uluslararası camiada da tanınan bir isim olan, Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası mali kurumlarda da görev almış Selam Feyyad'a vermişti.

Feyyad başkanlığındaki yeni azınlık hükümetinin sayısı belirtilmemekle birlikle, çok dar çerçeveli tutulduğu da ifade ediliyor.


ABBAS'TAN YENİ HÜKÜMETE ONAY

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin ulusal birlik hükümetini lağvetmesinden sonra, kurulacak azınlık hükümetinin, meclis onayı olmaksızın geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin bir kararname yayımladı.

Kararnameye göre, yeni başbakan başkanlığındaki hükümet bir ay süreyle görevlendirilecek ve bu süre içerisinde, Meclis'in onayı istenmeyecek.

Bir ay sonunda ise seçim kararı alınarak, Meclis'e getirilecek.

Meclis'in kararı kabul etmemesi durumunda, yetkiler yeniden Abbas'a dönecek.

Bu arada, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Selam Feyyad, Ramallah'ta, Abbas'ın karargahı Mukata'dan çıkarken, hükümetin en geç yarın öğleden önce açıklanacağını ve yeni kabinenin 11 kişiden oluşacağını belirtti.

Feyyad, isimlerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Batı Şeria'da kurulacak yeni hükümetin, büyük ölçüde bağımsızlardan oluşması bekleniyor.


İSRAİL: HAMASSIZ BİR FİLİSTİN HÜKÜMETİ, GÖRÜŞMELER İÇİN BİR ORTAK OLABİLİR


Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas'ın içinde bulunmadığı bir Filistin hükümetini, gelecekteki barış görüşmeler için meşru bir taraf olarak kabul edecekleri mesajını verdi.

Olmert, 3 günlük resmi bir ziyaret için ABD'ye giderken, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı ve son bir kaç gün içinde Filistin Yönetimi'nde meydana gelen değişikliklere dikkat çekerek, “Son bir kaç gün içinde, uzun süredir hiç olmadığı kadar karşımıza yeni bir fırsat çıktı. Bu fırsatı değerlendirmek için sıkı bir çalışma yapmaya niyetliyiz. Hamassız bir Filistin hükümeti, görüşmeler için bir ortak olabilir” diye konuştu.

Olmert, Washington'da, ABD Başkanı George Bush ile biraraya gelerek, son gelişmeleri değerlendirecek.



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,733 µs