En Sıcak Konular

Referandum bilmecesi: Şimdi ne olacak?

17 Haziran 2007 10:25 tsi
Referandum bilmecesi: Şimdi ne olacak? Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketini halkoyuna sunma kararı ile birlikte Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açacağını duyurması dikkatleri Yüksek Mahkeme’

Anayasa değişiklik paketini halkoyuna sunma kararı, Resmi Gazete’de yayınlandıktan 120 gün sonraki ilk Pazar halkoyuna sunulacak. Ancak Anayasa Mahkemesi, ondan önce karar verirse halkoyunun da bir dayanağı kalmayacak.

Cumhurbaşkanı seçim sürecinde 367 tartışmalarıyla tüm gözlerin çevrildiği Anayasa Mahkemesi, ikinci kez kamuoyunun dikkatlerini üzerine çekti.

CHP’nin yaptığı iptal başvurusu ile ilgili olarak raportörün ilk incelemesini tamamlamasının ardından esasa ilişkin incelemesini de tamamlamasını isteyen Yüksek Mahkeme, başvuruyu en kısa sürede gündeme alarak görüceğini açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, “Raportör şu anda esasını inceliyor. Tamamladıktan sonra gündem oluşturulacak. Bu arkadaşımızın kararına bağlı. Arkadaşımız çalışmasını tamamladıktan sonra en kısa zamanda biz gündeme verir ve görüşürüz” demişti.

Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Sezer’in yaptığı başvuruyu, CHP’nin iptal başvurusuyla birleştirip karar verebilecek.

MAHKEME 120 GÜNDEN ÖNCE KARAR VERİRSE HALK OYLAMASI ZOR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in paketin halkoyuna sunma kararı prosedür gereği, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 120 günden sonraki ilk Pazar günün halkoyuna sunulacak. Yüksek Mahkeme, ondan önce karar verirse halkoyunun da bir dayanağı kalmayacak.

Hukukçular, raportörün incelemesi 120 günden fazla sürer, ve halk oylamasıyla aynı zamana gelirse, o zaman hukuki anlamda büyük bir kaos çıkacağını dile getirdi. Halkoyunda, Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararın tersi bir karar çıkma ihtimali hukuki olarak büyük sorun oluşturabilir.

Öte yandan, halk oylamasını 120 günden 45 güne indiren düzenlemede ise Sezer, en son 18 Haziran’a kadar incelemesini yapabilecek. Ancak bu madde seçim yasası çerçevesinde olduğu için bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

star



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs