En Sıcak Konular

Karanlık senaryonun "vahşi kart"lı davetiyesi!

17 Haziran 2007 09:17 tsi
Karanlık senaryonun Amerika'daki Hudson Enstitüsü'nün düzenlediği skandal toplantı için katılımcılara davetiye gönderildiği ortaya çıktı. İlginç isimlerin iştirak ettiği seminerin davetiyesinde bahsedilen "vahşi kart" ne?

Amerika'daki bir düşünce kuruluşunda Türkiye ile ilgili yapılan gizli toplantının ayrıntıları netleşmeye başladı. Zaman'ın elde ettiği bilgilere göre, Anayasa Mahkemesi başkanına suikast, terör örgütü PKK'nın İstanbul'da kanlı bir saldırı düzenlemesi ve Kuzey Irak'a askerî harekât gibi karanlık senaryoların ele alındığı toplantının davetiyesi günler öncesinden katılımcılara dağıtıldı.

Bush yönetimi yanlısı Hudson Enstitüsü, basına kapalı toplantıya 'Turkey Workshop' (Türkiye Semineri) adını verdi. Hazırladığı davet metninde Türkiye'deki son gelişmeleri özetledikten sonra ön hazırlık yapmaları amacıyla çeşitli senaryoları katılımcılara önceden verdi. Hangi sorulara cevap arandığı davetiyede ayrıca belirtildi.

Çarşamba günü yapılan seminere, bazı Türk askerî yetkililer ve sivil uzmanlar da katıldı. Hudson Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Zeyno Baran ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani'nin yanı sıra Tuğgeneral Suha Tanyeri ile askerî ataşe Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu'nun da toplantıya iştirak ettiği kaydediliyor.

Hudson Enstitüsü'nün davetiyesi giriş, senaryo, sorular ve vahşi kart gibi bölümlerden oluşuyor. Hazırlanan senaryo metni özetle şöyle: "Bir intihar bombacısı İstanbul Beyoğlu'nda polis karakoluna saldırıyor. Turistlerin de aralarında bulunduğu 50 kişi ölüyor. Eylemi PKK'nın yaptığı dedikoduları yayılıyor. İçişleri Bakanlığı, eylemcinin Kuzey Irak'ta eğitim gördüğünü açıklıyor. Genelkurmay Başkanı, PKK'nın büyük şehirlerde eylemlere devam edeceğini söylüyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya intihar saldırısı düzenleniyor. Ankara, İstanbul, Samsun gibi şehirlerdeki mitinglere milyonlarca vatandaş katılıyor. Türk ordusu 50 bin kişilik bir birlikle Kuzey Irak'a giriyor. Irak hükümeti büyük tepki gösteriyor."

Bu senaryonun ardından katılımcılara birtakım sorular yöneltiliyor. Cevap aranan sorulardan bazıları şöyle: "Bombalı saldırıları PKK'nın değil El Kaide'nin yaptığı anlaşılırsa operasyon nasıl etkilenir?"

Giriş, senaryo, sorular ve 'vahşi kart' gibi bölümlerden oluşan davetiyede yazılanlar özetle şöyle:

18 Haziran'da bir intihar bombacısı Beyoğlu'nda polis karakoluna saldırıyor. Polislerin yanı sıra turistlerin ve alışveriş yapanların da aralarında bulunduğu 50 kişi ölüyor, 200 kişi yaralanıyor.


Eylemi terör örgütü PKK'nın yaptığı dedikoduları yayılıyor.

Bir gün sonra İçişleri Bakanlığı, eylemcinin PKK tarafından Kuzey Irak'ta eğitim gördüğünü açıklıyor.


Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, PKK'nın büyük şehirlerde eylemleri sürdüreceğini söylüyor. Derhal Kuzey Irak'a askerî operasyon çağrıları yapıyor.


Amerikan Dışişleri Bakanlığı, sükûnete davet ediyor.

23 Haziran'da İran, Suriye'ye malzeme taşıyan kamyonlarına ulusal sınırları içinde PKK tarafından saldırı düzenlendiğini açıklıyor. PKK'nın bu eylemi ABD talimatıyla gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Tahran yönetimi kızgınlık içinde Türkiye'ye PKK'ya karşı bir harekâtta destek öneriyor.


24 Haziran'da Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya intihar saldırısı düzenleniyor. Tuğcu, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılıyor ve bir gün sonra vefat ediyor. Bombanın Beyoğlu'nda patlayanla aynı olduğu tespit ediliyor.

25 Haziran'da İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay, PKK'nın bu işe karıştığını açıklıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'a askerî harekâta karar veriyor.

Genelkurmay, Kuzey Irak'taki muayyen bölgelere saldırı kararı alıyor; hedef Türkiye'ye silah ve militan girmesini engellemek.


29 Haziran'da Türk ordusu 50 bin kişilik bir birlikle Kuzey Irak'a giriyor.


Bağdat büyük tepki gösteriyor.


Amerikan Dışişleri Bakanlığı bu harekâtın Türkiye'nin güvenliğini azaltacağını belirtiyor.


Beyaz Saray, Türkiye'nin kendini savunma hakkı olduğunu kaydediyor.

Katılımcılara neler soruldu?

Beyaz Saray ve ABD Dışişleri'nin tepkileri sizce gerçekçi mi?


Irak'ın komşuları, İsrail, Arap Ligi, Avrupa Birliği ne der? Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik görüşmelerinin sonu mu olur?


Rusya bunu ABD ile Türkiye'nin arasını açma fırsatı olarak görüp tansiyonu yükseltebilir mi?


Türkiye'nin o bölgede başarılı bir harekât yapması ne kadar mümkün?


İran'ın destek teklifini Türkiye hoş karşılar mı? Bu işbirliği Türk-Amerikan ilişkilerini ve NATO bütünlüğünü nasıl etkiler?


Irak hükümeti Türkiye'den mi, yoksa Iraklı Kürt liderlerden yana mı tavır alır?

 

Bir süre sonra bombalı saldırıları PKK'nın değil de El Kaide'nin yaptığına dair delillerin ortaya çıkması operasyonu nasıl etkiler? ABD Kongresi Türkiye'ye 1974 Kıbrıs 'işgali'ndeki gibi yaptırımlar uygulanması önerisinde bulunur mu?

Eğer doğruysa, Türk subayları toplantıyı terk etmeliydi

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış, Hudson Enstitüsü'ndeki toplantıya Türk askerî yetkililer katıldıysa bu kişilerin konuşulan senaryolara "seyirci kalmamış olması" gerektiğini söyledi. Sözde Ermeni soykırımı, terör örgütü PKK ve Kıbrıs gibi sorunları, Kongre üyeleri ve diğer yetkililer ile görüşmek üzere ABD'ye gelen Bağış, New York'taki Türk Başkonsolosluğu'nda temasları hakkında değerlendirmede bulundu. Egemen Bağış, felaket senaryolarının konuşulduğu toplantıya katılan askerler ile ilgili soruyu şöyle cevapladı: "Eğer iddia edildiği gibi bir toplantı olmuş olsaydı Washington'da eminim, oradaki askerlerimiz gerekli tavrı koyar, hadlerini bildirirlerdi. O nedenle ben böyle bir toplantının gerçekleştirilmiş olacağına inanmıyorum. Velev ki olduysa gerekli işlemleri yapmak gerekli makamların görevidir. Eminim onlar da öyle yapacaktır." Egemen Bağış, Roma'daki NATO toplantısında Doğu Anadolu'yu Kürt bölgesi diye gösteren harita olayını hatırlatarak Türk subaylarının bu toplantıyı terk ettiğini vurguladı. Bağış, Hudson'daki toplantıyla ilgili olarak da, "Böyle bir toplantıda hiçbir Türk devleti görevlisinin hele hele hiçbir TSK üyesinin böyle bir senaryoya seyirci kalabileceğine inanmıyorum. İnanmak dahi istemiyorum." şeklinde konuştu.

Bakan Gönül: Resmi bilgi yok

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Hudson Enstitüsü'ndeki toplantıda konuşulan korkunç senaryolarla ilgili olarak kendisine intikal eden resmi bir bilginin olmadığını bildirdi. İzmir'de AK Parti'nin seçim çalışmalarına katılan Bakan Gönül, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Sözkonusu senaryolarla ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Gönül, "Bana resmen intikal etmiş bilgi yok.'' dedi. Bu senaryonun basın mensuplarına nasıl ulaşmış olabileceği yolundaki sorulara da Bakan Gönül, "Medya bizden çok daha hür. Bizler hukuki kısıtlamalarla ve resmi bilgilerle hareket ediyoruz. Medya görevini en iyi şekilde yapıyor. Onların bu serbestiyetinin bizde olması beklenemez." karşılığını verdi.

İŞTE KONUŞULAN SENARYOLAR

● 18 Haziran'da canlı bomba Beyoğlu'nda patlıyor. Turistlerin de arasında bulunduğu 50 kişi ölüyor.

● Eylemi PKK'nın yaptığı dedikoduları yayılıyor. Saldırganın Kuzey Irak'ta eğitim gördüğü açıklanıyor.

● 24 Haziran'da Anayasa Mahkemesi başkanı öldürülüyor, mitingler düzenleniyor ve ordu Irak'a giriyor.

KATILIMCILARA YÖNELTİLEN SORULAR

● Sınır ötesi harekâta Irak'ın komşuları, İsrail, Arap Ligi ne der? AB üyelik görüşmeleri sona erer mi?

● Türkiye'nin bölgede başarılı bir harekât yapması ne kadar mümkün? Taraflar ne kadar kayıp verir?

● ABD Kongresi, Türkiye'ye yaptırımlar uygulanması önerisinde bulunur mu?

'VAHŞİ KART' BÖLÜMÜNDE KONUŞULANLAR

● Saldırıyı gerçekleştiren teröristin Suriye'deki Hizbullah kampında eğitildiği ortaya çıkarsa?

● Türk ordusu, İsrail ajanlarının PKK'lılarla çekilmiş videolarını ve MOSSAD eğitim kılavuzlarını bulursa?

● Türk askerinin öldürdüğü peşmergeler arasından onlara eğitim veren bir ABD'li subay çıkarsa?

Zaman

 

 


 



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,017 µs