En Sıcak Konular

Moskova'da muhalefetten dev protesto gösterisi

24 Aralık 2011 17:21 tsi
Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün tekrar bir araya gelen on binlerce gösterici 4 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinin hile yapıldığı gerekçesiyle tekrar edilmesini istedi.

Komsomolskaya metrosu yakınındaki protesto gösterisine katılan muhalifler, yapılan konuşmaların ardından sık sık ''Putinsiz Rusya'' ve ''Yeni Seçimler'' şeklinde sloganlar attılar.

Rus roman yazarı Boris Akunin'in konuşması sırasında ''Putin'in devlet başkanlığına geri dönmesini istiyor musunuz?'' şeklindeki sorusuna meydanı dolduran on binler ıslıkla ve yuhalamalarla, ''Hayır'' yanıtı verdi.

Moskova polisi gösteriye katılanların sayısını 28 bin olarak açıklarken protesto gösterisini organize eden gruplar meydanda en az 100 bin kişi olduğunu belirttiler.

Gösteriye katılanların büyük bölümü beyaz kurdele takarken, katılımcıların liberaller, milliyetçiler, çevreciler, komünistlerden ve kendilerine anarşistler diyen bir gruptan oluşması dikkati çekti.

Protestoculardan birinin taşıdığı afişte Putin karikatürünün üzerinde, ''Bizim Prezervatifimiz Değil'' yazısı dikkati çekti. Putin. geçen hafta yaptığı basın toplantısında. muhalefetin taktığı beyaz kurdeleyi prezervatif ve göstericilerin de AIDS ile mücadele gösterisi yaptığını zannettiğini söylemişti.

Bir gösterici de Vaclav Havel'in fotoğrafının bulunduğu ve altında yine Havel'in, ''Haklarınız için mücadele etmekten asla vazgeçmeyiniz'' sözlerinin olduğu bir pankart açarken bir başka gösterici ''Yeter Kardeş'' yazılı afiş taşıdı.

Liberal Yabloka Partisi lideri Grigoriy Yavlinskiy için meydanda devlet başkanlığına aday gösterilmesi için imza toplanırken, Komünist Parti görevlileri de katılımcılara ülkede gördükleri sorunla ilgili anket doldurttu.

Gösteriye eşiyle katılan Sergey adındaki Rus vatandaşı A.A'ya yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in seçim sonuçlarının açılanmasının hemen ardından yaptığı konuşmanın iki hafta önce Bolotnaya Meydanı'nda yapılan ilk büyük gösteriye ve bunun ardındaki diğer eylemlerin gelişmesine yol açtığını belirterek, ''Bu gösterilerin hükümet üzerinde baskı oluşturacağına inanıyorum. Hükümet bence bu tepkileri duyuyor ama bana göre daha fazla duyması gerek'' dedi. Sergey'in eşi Anna araya girip, ''Biz seçimlerin adil olması taraftarıyız'' ifadesini kullandı.

Adını açıklamak istemeyen bir başka gösterici de yaptığı açıklamada, ilk gösterinin yapıldığı 10 Aralık'tan bugüne kadar hiçbir şeyin değişmediğini belirterek, ''10 Aralık eylemindeki ortak taleplerimiz karşılanmadığı için yine meydanlarda üşümeye geldik. Bizim başka bir aracımız yok. Çünkü şiddet hayatı iyileştirmek için bir araç olamaz. Sadece barışçıl eylem yapıyoruz. Buradaki insanlar herhangi bir siyasi görüşün eylemi için gelmiyorlar'' dedi.

Andrey Yakutskiy adındaki bir Rus vatandaşı da A.A'ya yaptığı açıklamada, ilk eylemden günümüze fazla birşeyin değişmediğini ancak değişimlerin de bu kadar sürede olamayacağını ifade ederek, ''Bu eylemden sonra da birşey değişeceğine inanmıyorum. Bir anda değişim olmaz. Ama hükümetin hile yapmadan önce artık düşünmek zorunda kalacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Seçimde hile yapıldığına kendisinin bizzat şahit olduğunu söyleyen Yakutskiy, ''Seçim bölgemde Yabloka Partisi'nin sandık gözlemcisiydim. İktidardaki Birleşik Rusya Partisi (BRP) benim sandıktan yüzde 28 oranında oy aldı. Hemen yakında bulunan, içinde gözlemcilerin bulunmadığı başka bir seçim sandığından nasıl olduysa BRP'ye yüzde 70 oranında oy çıktı. Bunu nasıl açıklayabilirsiniz? Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Çurov bunun normal olduğunu söyledi. Çurov'a göre normal çünkü o Çurov'' dedi.

Muhalefet BRP'nin seçim sırasında ciddi hileler yaptığını, yüzde 49 olarak açıklanan oy oranlarının gerçekte çok daha düşük olduğunu savunarak seçimlerin yenilenmesini istiyor.

Nitekim, muhalif gazetecilerden Leonid Parfyonov'un meydandaki ekrandan yayınlanan video mesajında, ''Statükonun devamında çıkarı olan tek taraf dolandırıcıların ve hırsızların partisi'' dedi.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriye katılanlar tek tek detektörden geçerken, eylemin yapıldığı alanın yanında çok sayıda polis otobüslerinin hazır beklediği ve tüm çevre yolların trafiğe kapatıldığı dikkati çekti.

Rusya'da gelecek yıl Mart ayı başında yapılacak devlet başkanlığı seçimini Putin'in rahatlıkla kazanması beklenirken, parlamento dışındaki muhaliflerin üzerinde anlaşabilecekleri ortak bir aday çıkaramamasının muhalefetin en büyük eksiği olarak görülüyor. Rusya'da geniş kesim Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov'un Putin'e karşı alternatif olamayacağı ve zaten Züganov'un da iktidara gelmekten korktuğu görüşünü savunmakta. 

A.A.



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,725 µs