En Sıcak Konular

Türkmenistan Rusya'yla güven tazeledi

24 Aralık 2011 10:06 tsi
Türkmenistan lideri Berdimuhamedov'un Rusya'yı ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başladı



Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un dün gerçekleştirdiği günübirlik Rusya ziyaretiyle iki ülke ilişkileri yeniden güven tazeledi.

Türkmen lider Berdimuhamedov, Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki işbirliği ilişkileri çeşitli boyutuyla ele alındı.

Berdimuhamedov, ilk olarak Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Novo-Ogaryovo rezidansından bir araya geldi. Başbakan Putin, ticaret, ekonomi ve enerji sektöründe de dahil olmak üzere Rusya ve Türkmenistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Putin, Türkmenistan'ın, Rusya'nın uzun zamandır geleneksel ortağı olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen sene yüzde 33 oranında artığını ifade eden Putin, "Biz çok olumlu işler gerçekleştiriyoruz ve potansiyelimiz çok fazla" şeklinde ifadeler kullandı.

Türkmen lider Berdimuhamedov ise iki ülke ilişkilerinde gelinen seviyeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ikili münasebetlerin eşitlik, karşılıklı çıkara dayalı ve güven ortamında devam ettiğini söyledi.
Berdimuhamedov, Putin'den sonra Gorki-9 rezidansında Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile bir araya geldi. Medvedev, Türkmen mevkidaşını ülkesinden ağırlamaktan sonra derece mutluluk verici olduğunu belirterek, bu ziyaretin iki ülke arasındaki diyaloğun daha da arttırılması açısından önemli olduğunu söyledi. Türkmen lider Berdimuhamedov, Rusya'nın ülkesinin en önemli stratejik ortağı olduğunu belirtti.

Medvedev, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov'a önümüzdeki yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde başarılar diledi.

Türkmenistan ile Rusya arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliği giderek büyüyor. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinde Türkmenistan-Rusya hükümetler arası ekonomik komisyonu toplantısı önemli rol oynuyor.

1 Aralık 2011 verilerine göre, Türkmenistan'da Rus şirketlerinin katılımıyla 1 milyar 456 milyon dolar, 370 milyon euro ve 624 milyon ruble değerinde 180 yatırım projesi tescil edildi. 2011 ilk 10 ay sonucuna göre, Türkmenistan ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmi (gaz ticareti de dahildir) 3 milyar 392,4 milyon seviyesine ulaştı. Sözkonusu dönemde Türkmenistan'ın ihracatı 2,683 milyar dolar, ithalatı ise 708,9 milyon doları buldu.

Eskiden Rusya Türkmenistan'ın en büyük doğalgaz tedarikçisi ülke konumundaydı. Şimdi Türkmenistan Rusya dışında Çin ve İran'a da doğalgaz ihraç ediyor.



Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,405 µs