En Sıcak Konular

Partilerin gözü bu aşiretlerde

17 Haziran 2007 09:02 tsi
Partilerin gözü bu aşiretlerde Doğu ve Güneydoğu’da seçimlerde belirleyici rol oynayan aşiretler 22 Temmuz’a da damga vuracak. Önde gelen aşiretlerin onbinlerce oyu var: İşte oy deposu ünlü aşiretler

DOĞU ve Güneydoğu’da binlerce oya sahip aşiretler partilerin iştahını kabartıyor. CHP, DP ve AK Parti de yıllardır siyaset yapan aşiret liderlerine listelerinde yer verdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da seçmenlerini AK Parti ve DTP’ye kaptıran CHP, çareyi aşiretten isimleri listelerin ilk sıralarına yerleştirmekte buldu. CHP’nin yer verdiği isimlerin başında Bitlis ve çevresinde etkin ailelerden biri olan İnan ailesinden Edip Safter Gaydalı geldi. Eski ANAP’lı Gaydalı Bitlis’te 1. sıradan adayı.

CHP’NİN UMUDU

ESKİ ANAP’lı Şerif Bedirhanoğlu, Burukan aşiretinin lideri, Van 1’inci sıra adayı. Batman birinci sırada yer alan Hüseyin Yaşar’ın Şerro, Hakkari birinci sıradan aday gösterilen Dr. Hamit Atlı’nın da Silehi aşireti liderlerinden olduğu belirtiliyor. Baziki aşiretinden Mahmut Yıldız yine birinci sıradan, Şedadi aşiretinden Ahmet Öncel ikinci, Karakeçili aşiretinden Mehmet Emin Akıl ise üçüncü sıradan aday. Şırnak birinci sırada Tatar aşiretinin bir kolu olan Ökten’lerin önde gelen isimlerinden Neşet Ökten, Değer aşiretinden Mesut Değer Diyarbakır birinci sıra adayı.

DP’NİN FAVORİSİ BUCAK

ANAVATAN Partisi ile birleşemeyince baraj tehlikesine karşı Demokrat Parti de bölgede aşiretlerin önde gelen isimlerini liste başı yaptı. Şanlıurfa 1’inci sıradan Bucak aşiretinin lideri eski DYP milletvekili Sedat Bucak yeniden aday gösterildi. Şırnak 1’inci sırada Tatar aşiretinden Mehmet Tatar, Ensarioğlu aşiretinden Salim Ensarioğlu ise Diyarbakır’dan liste başı. Hakkari 1’inci sırada Pinyaniş aşiretinden Necip Zeydan, Raman aşiretinden Faris Özdemir Batman’da birinci sırada. Van’dan Ertuşi aşireti lideri İskender Ertuş, Bitlis’te Yılcan Geylani ilk sırada.

AK PARTİ DEĞİŞTİRMEDİ

ADAY listelerinde aşiretlerin önde gelen isimlerine yer veren AK Parti ise milletvekili seçilen isimleri yine liste başına taşıdı. Şeyhanlı aşiretinden Sabahattin Cevheri Şanlıurfa 1’inci sıra, İzollar aşiretinden Zülfikar İzol da ikinci sıradan aday. Geçen seçimlerde bağımsız milletvekili seçilen Mustafa Zeydan bu seçimlerde aday olmayıp oğlu Rüstem Zeydan’a yer açtı. Zeydanlar Pinyaniş aşiretinin liderlerinden. Ertuşi aşiretinden Mehmet Ertuş Hakkari üçüncü sıra, Badıka aşiretinden Ahmet İnal Batman birinci sıra, Sinika aşiretinden Nezir Nasıroğlu Batman üçüncü sıra, Alikan aşiretinden Mehmet Ali Suçin ise 4’üncü sıradan aday.

İŞTE ÜNLÜ AŞİRETLER

Ensarioğulları: 70’li yıllardan beri Adalet Partisi çizgisinde olan ailenin Meclis’teki son temsilcisi Salim Ensarioğlu oldu. Bakanlık da yapan Ensarioğlu DP adayı.
Şeyhanlı: DYP’nin ağır toplarından Necmettin Cevheri’nin de mensubu olduğu aşiret, 1991-99 arasında Meclis’te üç milletvekiliyle yer aldı. DYP, 2002 seçimlerinde Cevherilere yer vermedi. Sabahattin Cevheri seçimlere bağımsız girdi ve kazandı, daha sonra AK Parti’ye geçti. Cevheri yine AK Parti’den aday.
İzollar: Türkiye’nin en büyük aşiretlerinden... 30 bin oyu olduğu belirtiliyor. Zülfikar İzol, daha önce Refah ve Fazilet’ten Meclis’e girdi. Geçen dönem AK Parti’den seçilen İzol Şanlıurfa’dan yine aday. Kırvar, Karakeçili, Pijan aşiretleri de etkili durumdalar.
Pinyaniş: Pinyaniş aşiretinden olan ve geçen dönem Meclis’e bağımsız geldikten sonra AK Parti’ye katılan Mustafa Zeydan, bu kez olmadı, oğlu Rüstem Zeydan’ın aday olmasını sağladı.
Bucaklar: Bucak Ailesi, bu seçimlerde de Demokrat Parti’nin en büyük kozu. Aşiretin en önemli isimlerinden biri olan DYP eski milletvekillerinden Sedat Bucak 2002 seçiminde partisinin baraja takılmasıyla seçilememişti.
Değerler: Yıllardır CHP’de politika yapan ailenin reisi Hasan Değer, uzun süre Meclis’te görev yaptı. Değerler 2002’de de Mesut Değer’i Meclis’e gönderdi. Değer CHP’den yine 1. sıra adayı.
Burukan: Van’da etkin olan aşiretin lideri eski Anavatanlı Şerif Bedirhanoğlu. Bu seçimlere CHP listelerinden girecek. Van’da ayrıca, Buruki, Alan, İzdinan ve Özbek aşiretleri de etkinliğini sürdürüyor.
Şego: Bitlis bölgesinde etkin. Aşiretin 15 bin oyu var. Batman, Diyarbakır, Mersin ve İstanbul’da da etkin.
Batikan: Muş bölgesinin en büyük aşireti. 40 bine yakın oyları var. Bugüne kadar sol partileri desteklediler. DTP’li Sırrı Sakık bu aileden.
Bekiran: Bitlis merkez olmak üzere Hizan, Adilcevaz ve Ahlat bölgesinde etkin.
Sason: Bingöl ve Muş’ta etkin olan aşiret, hep muhafazakar partilere oy verdi. Aşiret son seçimlerde AK Parti ve DTP’yi destekledi. Bıdıriler de Muş’ta etkili.
Azizoğulları: Diyarbakır’ın büyük ailelerinden. 12 Eylül öncesi sol partilere verdikleri destekle tanınıyorlar. Sonra siyasetten uzaklaşan ailenin Meclis’te görev yapmış tek üyesi 1960’lı yıllarda iki yıl Sağlık Bakanlığı görevinde bulunan ve bölgede büyük saygıyla anılan Dr.Yusuf Azizoğlu. Silvan’da etkin bir aile. Yaklaşık 5 bin oyları var.
Kahramanlar: Mardin’in Kızıltepe ilçesinde etkin. Yaklaşık 2 bin oyu var. 1994’e kadar DYP’yi desteklediler. 1995 seçimlerinde FP’ye yakınlaştı. Son seçimde AK parti ve DYP’ye destek verdiği belirtiliyor.
Ömeriler: Mardin bölgesinin en büyük aşireti. Türkiye’de 20 bine yakın oyları var. Bugüne kadar sağ partilerin tüm girişimlerine karşın geçmişte olduğu gibi bu seçimde de DTP’ye destek vermeleri bekleniyor. Mardin’de Omeyran, Şükran ve Neceran aşiretleri de bulunuyor.
Raman Aşireti: Batman’da etkin. Aşiretin önde gelenlerinden Faris Özdemir DP’den aday. Batman’da Şerro ve Habizbini aşiretleri de var.
Batuyanlar: Şırnak bölgesinde korucu aşireti olarak biliniyorlar. Bini aşkın korucuları var. Bölgede 10 bini aşkın oyu var. Şırnak’daki Kejan ve Tayan aşireti de etkin.
Tatarlar: Şırnak bölgesinde etkin. Aile 12 Eylül öncesi CHP’yi destekliyordu. Sonra merkez sağ partilere yöneldiler. Bayar Öktem ve Mehmet Tatar eski DYP milletvekilleri. Mehmet Tatar DP’den aday.
Ertuşiler: Aşiretin 12 kolu var. Van ve Hakkari bölgesinde 20 bine yakın oyları var. Aileden Mehmet Ertuş AK Parti Hakkari’den aday.
Jirkiler: Ertuşilerin bir kolu olan Jirkiler Hakkari ile Şırnak’ın Uludere ilçesinde etkin. 40 bine yakın oyu var.
Hisar: Batman ve ilçesi Gerçüş’te etkin. 5 bin oyu var.
Mutlu Ailesi: Bitlis’in Norşin bölgesinde en etkin şeyh ailesi. Muhafazakar partileri destekliyor.
İnan Ailesi: Bitlis bölgesinin en büyük ailelerden. Ailenin büyüğü Kamran İnan siyaseti bıraktı. Edip Safter Gaydalı ise CHP’den aday.

Star

 

 


 



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs