En Sıcak Konular

Azeriler hedefte olabilir

24 Aralık 2011 08:43 tsi
Azeriler hedefte olabilir Sadece Sünni-Şii çatışması değil...

Siyasetçiler tarihi geçmişi anlatmak için değil geleceğe yön vermek için yazarlar. Bu bakımdan soykırım iddialarını geçersiz kılmak ve onların yaptıklarından söz etmek anlamsızdır. Eğer bu kozu kullanmasalar başka şeyler bulur ve aynı sonuca varmaya çalışırlardı. Bu bakımdan yapılanın duygusal boyutunu bir yana bırakıp nasıl bir siyasi sonuca varılmak istendiği araştırılmalıdır.

Eylemin günümüze rastlamasının anlamı nedir? Bu soruya cevap vermek için nasıl bir süreci yaşadığımıza göz atmak gerekir. Türkiye bölgesel bir güç olma yolunda ilerlerken bölge silahlı bir çatışmaya doğru hızla ilerliyor. Bu durumda Fransa ülkemizin geçmişinde kendinden saymadıklarına karşı soykırım uyguladığını ön plana çıkararak çevre ülkelere Türkiye’nin müdahalesini önlemek istemektedir.

Çevremizde bir Sünni-Şii çatışması tahrik edilmektedir. Irak’ta ABD’nin çekilmesinden sonra uç vermeye başlayan çatışmanın genişlemesi ihtimali büyüktür. Ayrıca bunun bölgeye yayılması sürpriz sayılmaz. Sünni Araplar İran’a karşı olacaklar ve İran’la çatışmaları da ihtimal dahilindedir. Fransa bu çatışmada İran’ın yanında olacaktır. Çünkü Fransa İran devriminin başından beri yeni rejimi desteklemektedir. Humeyni özel bir Fransız uçağı ile Tahran’a gelmiş ve ABD’nin desteklediği Şeriat Madari’yi bertaraf ederek İran’a egemen olmuştur.

Fransa, Almanya ile birlikte, Türkiye’nin AB üyesi olmasına karşı çıkmıştır. Oysa İngiltere üyeliğimize tam destek vermekteydi. Bu fark Türkiye’nin yapısından kaynaklanmıyordu. Türkiye birliğe girince İngiltere ile birlikte hareket edeceği ve birlik içinde İngiltere’nin etkinliğinin artacağı hesaplanmıştı. Yani, her zaman, konumumuzun Fransa tarafından beğenilmemesi uyguladıkları politikaya neden olmuştur. Bu nedenle bugün Türkiye’yi birlik dışında tutmak için böyle davrandığı söylenemez.

İran’a yönelik eylemlerin İsrail tarafından başlatılması düşünülemez. Çünkü böyle bir durumda tüm İslam aleminin İran’ın yanında yer alması doğaldır. Bu nedenle çatışmanın Körfez’deki Arap ülkeleri ile İran arasında olması planlanmaktadır.

Bu süreç içinde Kürtlerin desteksiz kaldığı görülmektedir. Bundan sonra ülkemizle ihtilaf içinde olmamaları beklenir. İran ya da Suriye ile işbirliğine giderlerse, Fransa hariç, Batının desteğini kaybederler.

Bunlardan çıkaracağımız sonuç tartışmanın sözde soykırımın varlığı ya da yokluğu üzerinde yoğunlaşmasının anlamsız olduğudur. Fransa’nın Türkiye ile birlikte olmayı çıkarlarına aykırı gördüğünü ve bu nedenle bizi zayıflatacak her şeyi yapacağını kabul etmek, siyasi ve ekonomik karşı tedbirler almak gerekir.

İran ile çatışmada sadece Şii-Sünni farklılaşması ön planda tutulacak, yoksa Azeriler de tahrik edilecek mi bilmiyoruz. Bu durumda Türkiye’nin Azerilerin yanında yer alması beklenir. Yani bölgedeki gelişmeler tüm boyutlarıyla incelenmeli ve buna karşı politikalar üretilmelidir. Fransa’nın kararını Sarkozy’nin kişisel hesaplarına bağlamak yanlıştır. Çünkü  Fransa kurumsal bir devlettir ve alınan tüm kararlar kişisel değil kurumsaldır. Bu nedenle tepkilerimiz önceden hesaplanmış ve buna karşı politikalar hazırlanmıştır. 

Mahir Kaynak / Star



Bu haber 1,765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,512 µs